30 september 2007

En speciell dröm

Jag drömde att jag var på en jättestor stämma; jag tror att det var en sorts CUF-stämma, men den var större, kanske tusen delatgare. Det var i Göteborg, så det kanske hade med maktsamlignen att göra, fast det var ett enormt stort tunnelbanesystem i Göteborg som det var jättesvårt att hitta rätt i. Debatterna var extremt långa, och det var alltid hundratals personer som var uppe och pratade. Helt plötsligt kom en kompis till mig upp i en debatt emot en erfaren CUF-are (som inte finns på riktigt). Kompisen stakade sig hela tiden, och hur han kommit dit visste ingen. När det blev paus skulle alla tusen deltagare ut och äta, och man fick gå genom långa korridorer för att komma fram.

Kul var det i alla fall, och jag kunde inte låta bli att vara lite besviken att det bara var en dröm...

28 september 2007

ICA förvånar

ICA förvånar mig med sina låga priser. 1 påse jordnötter för 8 kr (ord pris ca 20 kr/st). 2 chokladkakor för 25 kr (ord. pris 25 kr/st). 2 stora chipspåsar för 30 kr (ord. pris 30 kr/st). Har de köpts upp eller är det bara taktik?

RÖTT HELA HELGEN

Nu är bloggen helröd. Det beror inte på att jag blivit sosse, för det har jag inte blivit. Det beror på att vi måste STÖDJA MUNKARNA I BURMA!!! DEN ODEMOKRATISKA TIDEN ÄR FÖRBI, ELLER ÅTMINSTONE SÅ KOMMER DEN ATT VARA DET SNART. IDAG BÄR JAG HELRÖD TRÖJA FÖR ATT STÖDJA MUNKARNA, OCH HELA HELGEN ÄR BLOGGEN RÖD! (hoppas bara att jag kan hitta de gamla färgerna sen på måndag...)

Bra metod för att veta var du står

Det har varit väldigt mycket debatt kring bensinpriset. Jag har haft svårt att bestämma mig för var jag står, men har kommit på en ny bra metod. Det är bara at tänka "är det här verkligen min dröm för Sverige?" I mitt fall blev det nej.

De höjda bensinpriserna är en piska. Den gör att det blir mer plågsamt att åka bil. Den försvagar bilisten ekonomiskt. Även om jag vill att färre ska åka bensindrivna bliar vill jag inte höja bensinpriserna. Det finns säkert bättre metoder för att få fler att välja miljöbilar än att tortera de som kör bensindriven bil. Då kan man ju lika gärna ta bort bilarna helt...

27 september 2007

Centerparti-mail

(Glöm inte att ha på dig så mkt röda klädesplagg imorgon som möjligt för att stödja munkarna i Burma!)

Jag har fått en centerpartimail nu, vilket jag är helt överlycklig över! Tänk vad coolt att kunna säga att jag har en adress som slutar på @centerpartiet.se! Det ger ju intrycket att man är en sån där insider som kan allt! Så maila gärna till simon.palme@centerpartiet.se . simonpalme@hotmail.com går fortfarande bra, jag kommer hålla koll på båda medan jag bestämer mig för vilken jag gillar bäst!

Nä, nu ger jag upp!

Jag har alltid tyckt att det ska vara olagligt att ladda ner film och musik på datorn. Idag har jag övertalat mig själv att säga ja till fildelning. Det är någonting som är i princip omöjligt att förbjuda. Alla gör ju det! Till och med jag! Dessutom ska vi följa med i utvecklingen. Legalisera fildelningen i den liberala ideologins namn!

Låginkomsttagare?

Nu försår jag inte riktigt.. det har väl blivit skattelättnader för låginkomsttagare? Eller gills även de arbetslösa som låginkomsttagare? Den nya budgeten innebär väl att lägre skatter? Tjänar man tio tusen kommer man väl få lägre skatter nu? Tacksam om någon ville förklara...

26 september 2007

Idag såg jag på debatten mellan Jimmy Åkesson och Frerick Federley igen. Jag är förundrad över att nästan alla kommentarerna är nånting med att Jimmy var bäst eller att Fredrick var sämre, och hur folk kan tycka att Jimmy Åkesson vann den där debatten. Fredrick Federley hade betydligt bättre argumment, och jag tycker bra om hans avslut; det där med "ruttna träd".

Män är djur!

Extremfeministerna hade ju rätt. Män är djur. Kvinnor är också djur. Alla människor är ju faktiskt däggdjur.

25 september 2007

Debatt om arbetsrätten

Förra året var Sverige sjukt och idag är jag sjuk :)

Skämt å sido så såg jag nyss en debatt på youtube. Den var mellan CUF och SUF Sthlm (syndikalistiska ungdomsförbundet). Debatten handlade om arbetsrätten, och SUF sa att man måste vara trygg på sitt jobb och inte kunna förlora det den första dagen.
Det var ett väldigt naivt argummet, tycker jag. Jobbar man på bra förlorar man inte jobbet, och förlorar man jobbet kan man hitta ett nytt rätt lätt så länge jobben fortsätter att bli fler. För att bli av med jobbet måste man också ha ett jobb först, och då lönar sig knappast arbetslöshet. En sak som SUFaren aldrig ville svara på är varför de gillar diskriminering...

24 september 2007

Nördigt många motioner!

Jag har skickat in sex motioner till Stockholms CUFs distriktstämma, och de flesta har inte skrivit en enda. Jag måste även erkänna att jag hade 12 motioner på listan, men att jag uteslöt hälften. De jag skrev om var:

- Liberal ideologi: CUF Stockholm ska bli fria individliberaler (min nya liberlala gren som går ut på människans makt och att bry sig)
-Betyg: Från ettan. Sexårsverksamheten ska vara obligatorisk.
-Kärnkraft: Lägg inte ner något kärnkraftverk, men bygg inte heller något nytt.
-Migration och jämställdhet: Släpp in fler invandrare. Låt alla ha samma möjligheter till jobb.
-Cykelvägar: Det ska finnas cykelvägar vid i princip varenda gata/väg.
-A-traktorer: Kapitlet om a-traktorer från sakpolitiska programet ska inte stödjas av CUF Stockholm.

Hemma igen

Nu är jag hemma igen efter en mycket rolig maktsamling i Göteborg. Jag är mycket nöjd med kursen; det var många trevliga CUFare där, det var bra boende och självklart också en fantastisk kurs!

I eftermiddag ska jag skicka in motioner till Stockholms CUF om bl a betyg, kärnkraft, liberal ideologi och cykelvägar...

21 september 2007

Laddad och klar

Japp, jag är laddad och klar att först ha ett biologiprov och sen ta tåget tillsammans med CUF Stockholm till Göteborg för att delta på maktsamlingen! Jag har mobilen med, men kommer inte att kunna läsa mejl förrän på måndag nästa vecka.

20 september 2007

Maktsamling -07

I helgen blir det maktsamling i Göteborg. Ska bli kul, även om jag inte vet exakt vad som kommer att hända! Vi är inte så många stockholmscuffare på maktsamlingen, bara 4. Men det kan ju alltid vara kul att träffa cuffare från andra distrikt.

19 september 2007

Moderat?!

Idag testade jag att ha på mig allians-t-shirten som vi fick på alliansdagen. En sak jag reagerade på var att många verkar tro att man är moderat om man tillhör alliansen. Alliansen är inte ett täcknamn för moderaterna!

18 september 2007

Rykande färskt: Kristallen 2007

Såg precis klart på Kristallen 2007 (på TV).

Årets program vann "I en annan del av Köping", som också kammade hem ett annat pris (har glömt vilket). Själv har jag inte sett programmet, men jag tror att den var värd åtminstone en vinst.

Årets humorprogram kammade Hey Baberiba hem, för övrigt min favorit!

"Världens modernaste land", Fredrik Lindströms succéprogram, tog också ett pris. Det var också min favorit.

Årets underhållningsprogram blev Melodifestivalen. Fast jag tycker att det hade varit bättre om Idol 2006 blev vinnare i den kategorin...

Centern går neråt, fp går uppåt

Centerpartiet faller i opinionsundersökningarna. Jag har hört att vi gått ner med 0,9 %, medan Folkpartiet, som fått en helt fantastisk ny ledare både retoriskt och sakpolitiskt, gått upp med hela 1,9%!

Ja, Jan Björklund är verkligen lyckad som ny fp-ledare. Jag tror inte att någon annan folkpartist skulle kunna platsa bättre där än honom. Själv såg jag hans tal igår på alliansdagen, och och jag kan, tro det eller ej, erkänna att det var minst lika bra som Mauds! Han har verkligen tittarna med sig när han talar; han tar fram bra exempel och fakta och kan debattera bra utan att låta överlägsen.

Nu kanske det låter som jag börjar luta åt att bli folkpartist, men så är det förstås inte. Centerpartiet har fortfarande en strålande politik, en strålande ledare och en strålande ledare för ungdomsförbundet!

17 september 2007

Med på TV

Jag kom oväntat med på TV i 3 sekunder när jag tittade på partiledarnas tal idag. Se klippet här.
Titta på sekund 36!

En fantastisk dag!

Idag har jag som sagt tagit ledigt från skolan för deltaga på ettårsdagen sen valet. Det har varit en fantastisk dag, jag har sett nästan alla ministrar live och haft en bra dag kampanjmässigt. En tröja, en tandborste och en reflex. Det är tre av sakerna jag har med mig hem från kampanjdagen idag!

Ett år sen valet!

Idag är det ett år sedan valet 2006. Jag har fått ledigt från skolan för att gå på tt alianskonvent idag.
DN betygssätter ministrar idag, och därför tänker jag också betygssätta några! (1=skandalöst, 2= Underkänt, 3=OK, 4=Bra, 5=Strålande)

Fredrik Reinfeldt, statsminister: 4. Har gjort sitt jobb som statsminister bra, men har samtidigt roat sig med att berätta regeringens svagheter i en debatt emot Mona Sahlin.

Maud Olofsson, näringsminister/vice statsminister: 5. Har verkligen varit en drivkraft, och lyckats synas överallt. Det här har inte att göra med att hon är centerledare, utan hon har faktiskt varit strålande om vice statsminister. Hon har gått ut med sina åsikter klart och tydligt.

Jan Björklund, skolminister/ny utblidningsminister: 5. Har gått ut med en skolpolitik som vissa har retat sig på, och vissa har stött, men har samtidigt stått för den, trots kritik. Han har argummenterat för sina åsikter och vill göra skolan bättre. Strålande!

Andreas Carlgren, miljöminister: 4. I början såg man inte så mycet av honom. För ett halvår sen hade han nog fått 3. Nu får han 4 istället. Sen almedalen har man sett väldigt mycket av Andreas. Bra kämpat!

Jag betygssätter fler senare idag. Nu måste jag gå..

14 september 2007

Låga priser

Jag uppskattar att det kommer in nya lågprisbutiker i Sverige, som Netto, Lidl och Willy;s. Det är bra för konkurrensen i Sverige. Tidigare har man ju misstänkt ICA och Coop för att samarbeta och ha höga priser båda två.

Men det finns en hake med de nya butikerna. De transporterar sin mat från andra länder, dvs det är omiljövänligt.

Så, var står jag nu? Miljö eller konkurrens? Jag tror ändå jag väljer konkurresen den här gången. Det är bra med nya kedjor, som skapar större valmöjligeter för människan. Gillar man inte Lidl behöver man ju inte handla där!

Idag ska jag åka till Willy;s. Jag är en sån där idiot som gillar att fynda!

11 september 2007

100:ade inlägget!!!

Efter att ha bloggat i knappt fem månader har jag hunnit med att skriva 100 inlägg! Att blogga har blivit min vardag. Det finns nästan alltid ett ämne att blogga om, och när det inte finns det så kan man alltid hitta ett på dn.se eller svd.se.


Det här med att blogga var någonting jag aldrig skulle komma på för ett år sen. Hur skulle jag sprida den? Hur skulle jag få läsare? Det skulle kanske bra ha varit min mamma och nån kompis som skulle ha läst den i så fall. Men nu har jag ju politiken att blogga om!

Ibland har nya läsare och bloggbesökare kommit till bloggen. Personer jag inte ens känner, eller, som i lördags, Liberala Partiet. Det skulle aldrig ha hänt för ett år sedan.

För ett år sen var jag precis lika intresserad av politik som nu, bara det att jag inte var aktiv i något parti. Jag trodde jag var på tok för ung, och att jag skulle behöva vänta i typ tre år till. Men jag tror ändå inte att jag hade bloggat då. Det hade liksom inte känts särskilt kul då.

Det jag vill komma till är att jag tycker om att blogga, och att jag kommer fortsätta ända tills jag tröttnar (om jag tröttnar :D)!

10 september 2007

Folkpartiet förnyas - eller?

Det verkar som om Folkpartiet är på väg att förnya sig. Precis vad jag trodde! Nu är det bara Kristdemokratena och Vänsterpartiet som ska förnya sig.

På radion igår sa en folkpartist, jag tror att det var Björklund, att fp ska bry sig mer om miljön. jag har hört flera folkpartister prata om jämställdhet mellan kvinnor och män.

Det är nog nyttigt för folkpartiet att säga vad de tycker i alla frågor, eftersom de tidigare bara gått ut med några få åsikter.

07 september 2007

Är återvinning alltid bra?

Jag funderar lite på hur världen skulle se ut om alla slängde papper i återvinningslåda. Skulle man sluta hugga ner träd då, eller skulle det bara bli ännu mer papper?

Uppsats om miljön

Idag skrev jag min första uppsats som betygssätts. Av 15 ämnen valde jag att skriva om miljön. Jag tror att SO-läraren förvånad att jag inte valde politik!

06 september 2007

Sexköpslagen

Igår kväll ändrade jag mig. Jag vill avskaffa sexköpslagen i alla fall. Det var inte någon som övertalade mig, utan det var jag själv som tänkte över saken.

Är man liberal så är man. Jag vill inte vara konservativliberal, jag vill inte vara nyliberal, men jag vill vara...liberal. Inte fp-liberal (=konservativliberala/halvliberala), utan centerliberal.

Sexsköpslagen borde avskaffas. Det är upp till en själv om man vill sälja/köpa sex. Ska man förbjuda det kan man lika gärna fortsätta att vara konservativ och förbjuda sprit, våldsamma tv-program och kondomer.

Det är faktiskt inte rätt att förbjuda saker som man inte har med att göra, så länge det inte skadar någon.

Har sexköpslagstiftningen gjort någon lycklig? Skulle knappast tro det. Så ta ditt förnufft till fånga och säg nej till sexsköpslagen.

05 september 2007

Odenberg avgår

Försvarsminister Mikael Odenberg avgår. Ny försvarsminister blir Sten Tolgfors, som också är handelsminister.

Jag finner att Tolgfors är en betydligt mycket mer sympatisk och karismatisk person än Odenberg. SvD nämner någontig om att Tolgfors har vapenvägrat, men det är väl bara bra, eftersom att aliansen har bestämt sig för att försvaret inte ska utvecklas!

PJ Anders Linder, SvD, skriver: Vem försvarar försvaret om Odenberg går? Jag gillar fakiskt när alla partier kan enas. Samtliga riksdagspartier vill skära ner på försvaret nu. Utmärkt, äger jag!

Mångkulturell blogg

Nu har jag fått en italiensk bloggbesökare (se kommentar till föregående inlägg). Alltid lika kul med nya läsare!

03 september 2007

Segt

Det här med klimatet går verkligen segt. Det var nästan 40 år sen man fick den första faktan om klimatförändringarna. Det är först de senaste fem åren man har börjat inse den. Skiolorna har börjat visa filmer om klimathotet, det skrivs om det i media och pratas om det på TV. Varumärken blir miljömärkta, och det börjar att bli en riktig "trend" att vara miljövänlig.Först i år konstaterar FN att klimatförändringarna är vårt fel. Först den här veckan konstaterar vetenskapliga rådet för klimatfrågor att Sverig måste minska sina utsläpp kraftigt.För några år sen var jag inte ett dugg insatt i miljön, och tyckte att miljömärkta produkter var lika bra som vanliga. Jag trodde att ekologisk mjölk smakade illa, och att "svanmärkt" var något dåligt. Nu har jag ändrat mig totalt. Skolan har visat filmer, och låtit folk prata om klimathotet. Jag tror vi har sett fem filmer. Det tog mig en film att förstå allvaret och problemet.Även om man inte bryr sig om att djurarter utrotas, eller att djur plågas, så kommer man som människa att leva farligt också. Till exempel så kommer giftiga sniglar att förökas... okej, jag vet inte exakt nu, men det var nåt i den stilen.

Slutligen: Miljöarbetet går verkligen segt. Nu när man äntligen börjat, så har miljöpåverkningarna också börjat. Sandy, mannen jag bodde hos i England, sa: Vi kan inte förhindra den, men vi kan bidra för att inte förvärra den.

02 september 2007

340 miljoner kronor...

... så mycket kommer Centerpartiet att satsa på hållbara stadsmiljöer, enligt Maud, Andreas, Eskil och Åsa, som skriver på dn debatt. Läs hela artikeln här

Försök kritisera det, sossar! Någon hade sagt att Centerpartiet aldrig kan "erkänna" hur bra sossarna är. En mycket konstig sak att skriva! Om man inte är sosse, ska man då ljuga och säga att de är bra?! Nej, hellre är jag ärlig och visar var jag står!

01 september 2007

Många CUF:are i talarstolen

Jag tar en kort paus från att titta på centerstämman som även idag sänds live på SVT24. Det är så kul att så många CUF:are är där och debatterar, inte bara FS, utan också vanliga medlemar. Skolpolitikfrågan har jag sett många bra talare i, de bästa har varit CUF:are.

Jag förespråkar betyg från första klass, även om jag är nästan 100 på att ett sådant yrkande inte kommer att komma upp på stämman i år. Men nu kan man i alla fall hålla på alla yrkanden om betyg från lägre årskurser!

Skillnaden på CUF och Centerpartiet är oftast att CUF vill gå längre. Vill Centerpartiet ändra på någonting, så vill CUF avskaffa det. Vill Centerpartiet gå i en viss riktning, så vill CUF gå ännu längre i den riktningen. Jag uppskattar (nästan) alltid att man vågar gå hela vägen istället för att bara gå en bit.

Jag hoppas på att vi får se fler CUF:are i talarstolen, och att Centerpartiet går dubbelt så långt som förrut!

CUF och C kompromissar

CUF och Centerpartiet ska kompromissa om platt skatt, genom att låta Centerpartiets skattegrupp ta hand om frågan.

Jag tycker att platt skatt ska införas, eftersom det gynnar dem som arbetar hårdare, och funkar prima i bl a Estland. Självklart ska man betala mer i skatt om man tjänar mer, men man ska inte behöva betala en högre andel i skatt bara för att man sliter hårdare.

Detta ingår också i min jämställdhetspolitik, nämligen att de rika inte ska plågas, utan att de fattiga ska uppmuntras att bli rika. Kapitalism är inte en politik bara för rika, det är också en politik för att hjälpa fattiga att bli rikare.