30 november 2007

CUF om miljödiesel

Här kan ni läsa Magnus Anderssons pressmeddelande om miljödiesel. Bra skrivet, men det är ju helt självklart alltsammans. Naturligt vis så bör man aldrig höja skatten på ett miljövänligt bränsle. Det säger ju sig självt.

Tur i oturen

Synovates senaste väljarbarometer säger följande om partiernas förtroenden:

Så här dåligt har det inte gått för alliansen på 13 år. Moderaterna går ner 1,5%, folkpartiet går ner 0,6% och kristdemokraterna går ner 0,3%. Men centerpartiet däremot går upp en halv procent! Trots det är vi fortfarande under folkpartiet... ja, jag vet, man ska inte tävla med de partier som hjälper oss. Men ändå.. det känns lite lockande..

Lite oppositionssiffror:

Socialdemokraterna 46,2 (+2,5).. usch vilken uppgång..

miljöpartiet 6,0 (-0,8).. minus! De går på störst minustal i oppositionen, men är ändå större än vänsterpartiet.

vänsterpartiet 5,0 (–0,1).. minus för dem också! Deras nya plan, att skrota det ända som är bra i deras politik, nämligen att man ska sänka arbetstiden till 6 timmar. Jag tyckte det lät väldigt bra för att vara vänstern.

Fler siffror, klicka här eller här

29 november 2007

Henrik Brors håller med mig

Läste idag en krönika på dn.se, som i och för sig var tio dagar gammal, men som jag måste ha missat. Henrik Brors påpekar något som jag bloggat om i åratal (känns det som). Kristdemokraterna MÅSTE förnyas. Eller åtminstone byta strategi. Artikeln är väldigt läsvärd, kan rekommendera den. Självklart ska jag länka till den.............. här.

Nej, kristdemokraterna har ingen chans att få fart på opinionssiffrorna om de inte genast lägger ner hela deras ultrakonservativa, traditionsenliga, fientliga, extremkapitalistiska, kristna bild och börjar bli ett mera "normalt" parti. Om de inte börjar bry sig om klimatet tror jag knappast de får mer än 4-5% nästa riksdagsval. Kanske riskerar de att åka ut ur riksdagen, och förlora all sin politiska makt? För vem vill egentligen rösta på ett kristet, människofientligt parti som skiter i miljö och jämställdhet? Inte jag i alla fall!


Kristdemokraterna har det inte lätt, och att göra om sin politik är inte det lättaste. Men jag tror det är bättre för kd att göra nånting än att bara se på när riksdagsporten stängs och Göran Hägglund packar sin väska och börjar med lokalpolitik. De har det inte lätt, kristdemokraterna. Bensinskatten höjdes, och det verkar som om det kan bli könsneutrala äktenskap trots Hägglunds starka protester. Det är inte det att jag klagar på kd, jag bara ger de lite tips, om de nu litar på en 14-årig liten CUF:are.

Höjning av allt bränsle leder ingenstans

Jaha. Så ska regeringen höja en skatt på miljövänligt diesel. Verkligen, verkligen nödvändigt. Bensinskatten höjdes ju tidigare, och det var väl i och för sig inget jag stödde till 100%, men det var trots allt en insats för miljön. Men nu, när regeringen vill höja det billiga bränslet också, då blir det ju ingen effekt av höjningen av bensin. Det är alltså helt onödigt.

Jag trodde det här var sossepolitik. Att man ska höja skatten på allting. Men det kan tydligen även en blå regring göra. Det är en skam för alliansens historia, om det nu kommer finnas någon som inte kommer förtränga det här minnet. Jag är besviken på regeringen, och att man kan göra ett sådant här misstag. Det måste bli billigare att vara miljövänlig, och inte tvärt om.

Här och här kan ni läsa två debattartiklar om katastrofen.

Vänsterpartiet och moderaterna vill båda se fler poliser

Jag har alltid trott att "fler poliser" är moderaternas åsikt, men titta här så får ni se:

"Behöver vi ser fler poliser ute på gator och torg? Ja, vi tycker att polisen behöver bli mer synlig i samhället. Det kan vara en bra brottsförebyggande metod."

(vansterpartiet.se)

"Fler poliser skall vara synliga på gator och torg. Vi vill att antalet poliser skall utökas till 20 000 år 2010."

(moderaterna.se)

Att vänsterpartiet vill ha fler poliser på gatorna förvånar mig. Borde inte de i så fall sluta att slåss med poliser när de är ute och kampanjar? För de kallar sig ju solidariska? Eller? Är det riktig solidaritet, att försvara en människa samtidigt som man kastar sten på henne? Besök den här länken om du vill veta vad riktig solidaritet är.

28 november 2007

Jag är gul

Gjorde just ett test på facebook, vilken färg är du?, som sa att jag är gul, Och jag som alltid trott att jag är en blågrön liberal... Jaja, så här presenterade färgtestet mig och min färg:

"The color of brightness and sunshine - you sure know how to add color to someones life! A primary color, the color of sun, life and happiness - you sure do live a wonderful life and possess the unique ability to brighten anyones day with a mere touch. The color of royalty, smileys and happiness - be proud of being Yellow!"

Så dåligt kanske det inte var trots allt... Jag får väl kalla mig gulgrönblå istället. Men glöm inte: ideologiskt sett kommer jag alltid förbli en blågrön liberal.

Jag har ett förslag

Ett förslag: Varför byter inte sverigedemokraterna om sitt parti till ensidepartiet nationalisterna? Nationalister vetju alla att de är, men ett ensideparti kanske inte alla vet. Hur som helst avslöjade en sd:are just det i en intervju. Läs den här.

Kungsholmscentern har också bloggat om det här. Läs deras blogginlägg här.

Inga nyheter?

Anledningen till att jag inte bloggat om händelser och nyheter på sista tiden är att ingenting har hänt. Dn.se/politik är fortfarande inte speciellt uppdaterad.

En sosse som inte vill köra ut flyktingar. Inget förvånande för min del. Sossarna har tydligen börjat ladda upp inför ett sammarbete med sd. Det började när de ville ta in få invandrare och inte gjorde något åt den dåliga integrationen som gick ut på att svarta bara skulle bli städare och busschaufförer. Sen föreslog de sämre möjligheter för invandrare. Nu föreslår de att vi ska kasta ut flyktingar. Är det rasism eller bara främlingsfientlighet? Om det nu finns någon skillnad?

27 november 2007

Så här bör fängelserna förbättras

Visst är det svårt att veta vad man ska göra av brottslingar för att de ska "bättra sig". Vissa tycker att det bara är att kasta in dem i ett fängelse, och sen släppa ut dem efter några år. Men vad har man gjort då? Har brottslingen bättrat sig då, eller har den bara fått ett straff? Kan man vara riktigt säker på att brottslingen aldrig mer tänker ägna sig åt brott? För det är väl ändå fängelsets mening?

När man planerar fängelser måste man tänka på vad som är viktigt, det vill säga:
 1. Att människor runt om kring kan känna sig säkra
 2. Att brottslingen färbättrar sig

Då kanske ett fängelse där man inte ser till att brottslingen inte förbättrar sig är ett ganska dåligt fängelse? Ett fängelse där man ser till att täcka tjuvens behov, samtidigt som man fokuserar på varför brottslingen utför brottet, och hur man kan få honom/henne att aldrig mer utföra brott. Ett fängelse med goda resurser och hög säkerhet är viktigt för att få brottslingen att stanna på sin plats, men ändå lära sig något. Ju tuffare tag i fängelserna, desto mindre brott, måste jag tyvärr erkänna. Men jag tror ändå att brottslingen kan göra någon nytta i fängelset, och kanske inte bara behöver sitta där och inte göra någonting. Problemfokusering, säkerhet, resurser, service, sysselsättning. Det är viktiga saker i ett fängelse.

26 november 2007

Partiet som inte företräder någon

Socialdemokraterna påstår sig företräda de fattiga och arbetslösa. Det enda argumment som är trovärdigt är att sossarna vill ge mer bidrag. Högre a-kassa. Socialismen går ut på att stödja och underlätta för de fattiga arbetslösa och de lågavlönade arbetarna. En fin ideologi. Men ideologi kanske inte alltid räcker. Sanning och handling är det enda som borde räknas. Vilka företräder ett parti som skapar färre jobb, sämre välfärd och som vill ha höga skatter? Det föredträder inte de arbetslösa. Det företräder inte de skattebetalande arbetarna, det vill säga de företräder ingen arbetare. Det företräder inte den medelklass som eftersträvar en bra välfärd. Det företräder inte de som sliter hårdast, för de ska istället tyngas ner med världens högsta skatter.

"Borgarna sparkar på de arbetslösa". "Alliansen bedriver en politik för de rika". Hur ofta har man inte hört de där orden? Men ligger det någon sanning i det? Vill de arbetslösa ha ett jobb, eller vill de ha högre bidrag så att de kan ligga hemma och lata sig utan att bidra till den service som de faktiskt lever på. Det är orättvist att de som jobbar och sliter ska få göra det ensamma. Det är orättvist att de som inte gör något ska tjäna mycket pengar. De ska in i arbetslivet. Det är oftast det arbetslösa vill. Man måste tjäna på att jobba hårt. Det är det som är rättvisa. Det är det som den borgliga politiken går ut på. Och det har inget med sparkar och "politik för de rika" att göra.

DN debatt igår

Jag missade DN debatt igår, där Sahlin kritiserade Reinfeldt och regeringen, men tänkte citera några av hennes mest underliga ord:

"Aldrig tidigare i Sveriges historia har vi haft en större skillnad mellan vad en regering säger och vad den faktiskt genomför. "

Jaså? Inte det? Regeringen har uppfyllt väldigt många vallöften, jag tror det var 100 av 138, även om det ofta mörkläggs av media. Det var värre på sossarnas tid; de lovade bättre skola och bättre välfärd i över huvud taget, men det hände aldrig något. Vi lurades att tro att vi hade det bäst i Europa, samtidigt som arbetslösheten svälde upp och blev rekordstor.

"Besvikelsen handlar främst om svikna löften, om en politik som ökar klyftorna trots utfästelser om motsatsen"

Svikna löften, då var vi där igen. Varför skulle klyftorna öka? Vi har ju väldigt många jobb i Sverige just nu. Eller säg inte att du menar den sänkta skatten? Det är ju bara bra at man sänker skatten i ett land med högst skatt i världen. Dessutom ledde ju knappast skatten till någon överdrivet bra välfärd direkt.

"Riksdagens utredningstjänst (Rut) visar med helt nya beräkningar att den skatt invånarna i de rikaste kommunerna Vellinge, Danderyd, Lidingö och Kungsbacka betalar sjunker med över 800 miljoner kronor under nästa år. Det är effekten av slopad förmögenhetsskatt och den nya orättvisa fastighetsskatten. "

Och problemet är?!

"Ett nytt Sverige tar nu form - ett kallare, mer orättvist Sverige. Det är ett systemskifte."

Det är ni sossar som står för klyftorna. Regeringen ger i alla fall jobb. Kylan beror på att regeringen tar i tu med klimatförrändringarna? :P

Nej, media och människor har varit för snabba att peka ut regeringen. Det är orättvist, tycker jag.

25 november 2007

Uttråkande?

Det känns som om jag tråkar ut alla bloggbesökare genom mina inlägg om EMU. Ingen kommenterar de inläggen, och det känns allmänt tråkigt jämfört med förra veckans bloggande. Eller överdriver jag nu?

Därför startar jag en omröstning för att se vilka som inte gillar respektive inte gillar mina ständigt återkommande inlägg om Danmark, folkomröstningen och EMU. Den tar slut om 6 dagar, så passa på att tycka till.

Ner med brommaflygen!

Centerpartiet i Stockholms stad vill avveckla Bromma flygplats. Självklart ställer jag mig bakom det. Just nu hinner jag inte blogga mer om det här i detalj, men se gärna Per Ankersjös artikel för mer info, eller se hans blogginlägg om brommaflygen.

Tillslut är allting mittenpartier

Min teori är att alla partier en dag kommer bli mittenpartier, utom möjligtvis centerpartiet och folkpartiet. Här är några exempel på partier som går emot mitten för att vinna sympati:
 • Vänsterpartiet har börjat med ett partiprogram som är längre åt vänster, nu när det gick så dåligt i valet -06
 • Socialdemokraterna vill straffa arbetslösa som inte söker efter jobb. Vem är det som sparkar på arbetslösa nu? De som straffar arbetslösa eller de som ger arbetslösa jobb?
 • Moderaterna har blivit ett arbetarparti och har äntligen insett att fler jobb är viktigare än sänkt skatt
 • Kristdemokraterna har en medlem som kallar sig feminist, och som vill att alla som toppar kristdemokraternas valsedlar i valet 2010 ska vara kvinnor. Ett litet steg för mänskligheten, ett stort steg för en kristdemokrat.

Överdriver jag när jag säger att alla partier kommer bli mittenpartier förr eller senare? Kanske. Men jag gillar att partier förnyar sig och ser nya, bättre synvinklar. Det är det som skapar ett bättre land.

24 november 2007

Det är ju det som är tanken med EMU!

Varning för EMU-imuna. Detta är ytterligare ett inlägg om EMU, bloggens främsta ämne just nu.

Statsminister Reinfeldt sa idag att "ifall Danmark inför euro så kommer Sverige hamna utanför". Källa: en artikel på dn.se, som vanligt. Men är det inte det som är hela tanken med EMU? Om alla länder inför euro så kommer utanförskapet i länderna med euro minska. Vi kommer bli mer jämställda, på gott och ont... fast mest gott :)

En annan sak jag man kan reagera på med Reinfeldts utalande är: varför gör han inget då? Att prata om att vi borde införa euro leder inte till någonting. Vi behöver handling! Gör nånting, om du nu vill att vi ska införa euro! Låt riksdagen rösta om EMU!

Självklart ska de få ha en folkomröstning

Okej. Jag förstår att danskarna är sura över att premiärministern går ut med att han vill ha en folkomröstning om euron först nu. Men trots det är det nödvändigt för demokratin. För det första så har Danmark inte fått rösta ännu, vilket känns klite orättvist, då Sverige röstade för fyra år sedan. Danskarna har inte fått någon chans att tycka till. För det andra så behöver man ju inte klaga över att det ska bli en folkomröstning. et är ju bara demokratiskt. Det hade varit skillnad om premiärministern hade sagt att man skulle införa euro utan folkomröstning. Då hade ju till och med jag, som euroaktivist, reagerat.

23 november 2007

Nu ska de bli tre

Jag tycker det är kul att blogga om nånting annat än politik sådär ibland, så alla som inte gillar de här inäggen får gärna stänga ner det här fönstret.

Idolerna är just nu fyra. Omm en kvart ska de bli tre. Jag hoppas att Andreas åker ut. Jag håller faktiskt mest på Amanda just nu, men Daniel går väldigt bra han också. Marie däremot: nja. Hon sjunger bra, det är inte det, utan det är hennes personlighet. Hon verkar smått galen, och inte så sympatisk. Ikväll röstade jag. Det gjorde jag förra veckan också. Förra vekan röstade jag två gånger; en gång på Amanda och en på Daniel. Den här veckan också. Det är de som är riktiga idoler. Det måste bli dem två i finalen. Nu måste jag bänka mig framför TV:n. Jag dricker julmust, det har precis kommit till vår ICA på Gärdet. Vingummi till. Det går sådär, för det fastnar lätt i tandställningen, som jag förresten ska ta bort om bara 18 dagar nu. Det ska bli skönt.

Tack för att jag vick blogga opolitiskt. Snart kommer jag tillbaka som politikens 14-åring igen, jag lovar er.

Är det mindre pengar i plånböckerna folk vill ha?

Alliansen gick till val på att ge folket mer pengar i plånböckerna. Nu, när det väl är gjort, klagar folk över det. För vissa är den största anledningen för de som inte vill rösta på alliansen att de ger mer pengar i plånböckerna till de som är "rika". Med rika menar de även folk som tjänar 10 000 kronor i månaden. Är det inte bättre att de här personerna får sina pengar än att staten ska ta pengarna, om de här pengarna ändå inte går till bättre välfärd, utan snarare till toblerone och daimglass?

I en artikel som nyss kom upp på centerpartiets hemsida framgår det att de som har ett jobb skulle haft 400 kronor mindre pengar i plånböckerna. Det är oacceptabelt att en medborgare ska behöva betala en massa pengar som ändå inte går till någonting.

Läs gärna artikeln, den genomsyrar även vänsterns förslag om fler offentliga jobb, eftersom det ger sämre möjligheter för kinnor. Något man ofta glömmer är att regeringens arbete har lett till att fler kvinnor blivit företagare. För er som gillar källor kan jag säga att jag läste det i regeringens bok som kom i och med att vi haft borglig regering i ett år.

22 november 2007

Riksdagen borde rösta om EMU

Okej. Det blir ingen ny folkomröstning om EMU under denna mandatperiod. Ett ganska klokt beslut med tanke på att vi röstat för bara några år sen, och eftersom det enligt opinionsundersökningar kommer bli 60% nej. Men borde inte riksdagen kunna rösta i frågan istället? Vissa kanske vill vara "demokratiska" och säger nej bara för att folket säger nej. Vissa kanske säger ja för att de inser att vi måste komma in förr eller senare. Varför stå utanför EMU när alla andra länder kommer in där? Visst, i början höjs priserna, men jag tror priserna kommer kunna gå ner senare, och jag tycker det vore praktiskt om alla människor hade samma valuta, precis som att det vore praktiskt om alla människor talade samma språk.

Den sliskiga borgaren och den tappra kommunisten

Vänstern säger sig vara emot fördommar, men i själva verket har de ju fördommar själva. De målar upp en bild av alla borgliga politiker som sliskiga, giriga, plånboksberoende, tjocka, falska, känslolösa gubbar som bara bryr sig om de rika.Vänstermänniskorär de tydligen, enligt sig själva, kämpande, tappra, känslosamma rebeller.

Jag förstår inte vad de grundar det på. Vänsterpartiet är ju knappast det parti som tar strid för fattiga, genom att vilja begränsa möjligheterna att skapa jobb, och genom att vilja ha sämre möjligheter till jobb. Det är fuskigt att de lockar unga genom att påstå sig ha monopol på de unga. Det är inte rätt helt enkelt. Jag hoppas att CUF:s nya kampanj solidaritet gör att folk inser att Ung Vänster kanske inte är de enda som står med knutna nävar och kämpar för sina åsikter, även om de faktiskt är de enda som står med knutna nävar och boxar alla poliser.

490 besökare på en vecka

Den här veckan har jag haft hela 490 besökare på min blogg! Då menas det inte att jag varit inne 490 gånger, utan jag räknas bara som en person. Alltså: 490 unika besökare sen förra onsdagen till den här onsdagen. Veckorna innan dess var det 7, 133, 61 och 99 unika besökare på en vecka. Det här ser jag på topblogareas statistiksida.

Vad kan uppgången bero på då? Antagligen så har det kommit många nya centerpartister, någon sverigedemokrat kan ha länkat till mig när jag kritiserade en moderat som ville sammarbeta med dem, och så kan det ha kommit folk från dn.se, där min blogg syns i alla möjliga politiska artiklar. Ser man på mätningarna så har det kommit både vänstermänniskor och alliansmänniskor. Det är bra. Jag vill ha folk från alla håll.

Men var är kommentarerna då? En massa sverigedemokrater, några antirasister och en spansk spamare(den kommentaren är raderad nu). Det är allt.

En anledning till att folk vill läsa bloggen nu kan vara att jag har börjat skriva mer och mer om alla olika politiska inriktningar, och skriver mer om nyheter än om "veterantankar".

Avskaffa värnplikten!

Jag måste få klaga lite på försvarsminister Sten Tolgfors (m), som inte vill avskaffa värnplikten.

"Det finns ett betydande intresse bland både killar och flickor", påstår Tolgfors.

Det är inte sant. Jag tror det var 4% som gjorde värnplikten senast. 4%, och då får man tänka på att vi inte är så många i vårt avlånga land. Fyra av hundra, det vill säga en av tjugofem, gör värnplikten idag. Det är inte ens nära at räknas som ett "betydande intresse".

Jag är för yrkesförsvar. Jag är inte så insatt i frågan, men hela värnpliktssystemet är det något bestämt fel på, om vi straffar 40 män varje år som inte vill göra värnplikten, och ändå tycker att det ska vara "någorlunda frivilligt". Det är ett förvirrande värnpliktssystem vi har i Sverige idag, och det borde ändras på på något sätt.

21 november 2007

Missade matchen 8>0

Jag missade matchen mot Nordirland. Glömde bort den enkelt. Snopet men sant.

Jag är så irriterad över att Lagerbäck aldrig kan släppa in Källström på planen, och idag kom ytterligare ett bevis på att Svensson bör bytas ut mot Källström: Kim Källströms 2-1-mål.

Solidaritet - kampsång

Jag har nu skrivit en kampsång till CUF:s kampanj Solidaritet. CUF utlyser en tävling där man kan vinna ett presentkort på 2.000 kronor på ticknet genom att skriva CUF:s stora kampsång. En bra text har jag lyckats få ihop, men det är melodin som är svår att få ihop... Om någon är bra på att skriva moderna men ändå "kampsångiga" melodier får du gärna höra av dig till mig på något sätt.

Den liberala Palmen


Länge har jag vetat vem min farfars farfar är, det vill säga jag har vetat vad han hette och att han var direktör i försäkringsbolaget Thule, plus att jag har en målning av honom i vardagsrummet (bilden till höger. en väldigt spännande tavla, då Svens ögon förföljer dig var du än står i rummet). Men att han var en liberal riksdagsledamot hade jag ingen som helst aning om! Dessutom fick jag reda på att han var författare, skrev böcker om bland annat liberalism och att han skrev i aftonbladet (liberal tidning på den tiden). Efter att ha googlat på "Sven Palme" hittade jag en artikel om honom på wikipedia. Läs artikeln här. Jag måste erkänna att jag känner mer sympati för ett liberalt parti än ett bondeförbund. Jag hade varit med i samma parti som honom ifall jag levt under den tiden, men nu har jag ju turen att få vara med om ett parti som är både miljövänligt och liberalt.


"Ja, jag är släkt med Olof Palme. Han var min farfars kusin." Det är ett svar jag ganska ofta ger folk. Men de flesta tror att jag tycker det är jobbigt att få frågan, när det egentligen är jobbigare att personer stirrar på mig utan att våga fråga.


Men Olof är inte den enda politiken inom släkten, och tur är väl det, att jag lever i en blå släkt (förrutom Olof). Min farfar var ordförande för stadsfullmäktige i Stockholm, han var moderat. Pappa var moderat. Olof Palmes far och en av hans söner var moderat. Det finns nog fler än så. Så släkten Palme är en väldigt blandad släkt, och det som förenar alla politiskt aktiva Palmar är det starka ideologiska engagemanget.

Politiker är också människor...men någon måtta får det väl vara

Efter skandal efter skandal bland svenska politiker, främst moderater, är det inte konstigt att nästan varannan svensk tycker att landets politiker har låg moral.

Visst. Politiker är också människor. De kan också göra misstag. Men de kan väl ändå tänka sig för lite innan de slänger TV-licensen i soptunnan, eller tar luren och ringer någon som ska komma och städa svart. De måse ju tänka på att de ska vara föredömmen för svenskarna. Bara för att de är emot TV-licens ska de inte strunta i att betala den, de ska istället motionera bort den, och se till att följa lagen ordentligt.

Politiker behöver ju inte ens skandaler. Jobbar man i riksdagen tjänar man ordentligt. Jobbar man som statssekreterare eller minister tjänar man ännu mer. Behöver de verkligen strunta i TV-licensen? De har väl råd att betala den? Eller är det rent demonstrativt de gör det? Vill de avskaffa alla lagar? Det låter knäppt. Är man politiker så är man. Då ska man följa regler och vara en förebild för folket. Annars tappar folket respekten förr eller senare.

Moderat+sverigedemokrat= I can't take it anymore

I förra veckan träffades en överenskommelse mellan kommunstyrelsens ordförande K-G Svensson (m) och Sverigedemokraternas gruppledare Richard Jomshof (SD) om skolornas framtid i Karlskrona, rapporterar lokala medier. Läs hela artikeln här

Jag skulle aldrig vilja sammarbeta med en sverigedemokrat, jag skulle hellre hoppa av kommunfullmäktige och sluta med politiken. Däremot kan jag förstå varför moderaten inledde ett sammarbete med sverigedemokraterna; han var helt enkelt beroende av dem för att få mer plats i kommunstyrelsen.

Men samtidigt kan jag inte komma ifrån att jag är mycket, mycket besviken över att moderaterna, som just nu har den starkaste migrationspolitiken i Sverige, väljer att sammarbeta med ett främlingsfientligt parti. Det är en klar skandal, och kommer antagligen synas på deras mätningar.

Jag tycker det vore mer passande om (sd) sammarbetade med socialdemokraterna; de har ju en svag migrationspolitik som går ut på att spara in pengar genom att inte släppa in invandrare bara för att de ska ha råd att dela ut bidrag.

20 november 2007

Äntligen kommer de nya kristdemokraterna

Äntligen! Det jag väntat på alldeles för länge. Kristdemokraterna börjar göra om sig. Åtminstone så har en kristdemokratisk kvinna gått ut med att vara feminist, och hon föreslår nu att det ska finnas en kristdemokratisk kvinnai toppen på alla kristdemokraternas valsedlar i valet 2010. Läs mer om det här.

Kanske blir kristdemokraterna ett feministiskt parti, med en kvinna som partiledare och jämställdhet som en huvudfråga? Kanske kommer den första kristdemokraten med miljöfrågor som hjärtefråga in i riksdagen 2010? Det finns stort hopp, och kristdemokraterna har lång tid på sig att förnya sig till valet 2010. Att kristdemokraterna förnyar sig kan bland annat innebära följande:

 • Kristdemokraterna konkurerar ut sverigedemokraterna
 • Kristdemokraterna stärker alliansen genom att locka fler "radikala" väljare
 • Kristdemokraterna snor röster, just nu antagligen mest från moderaterna
 • Kristdemokarterna får en kvinlig partiledare efter Hägglund
 • Kristdemokraterna växer sig från kyrkan och blir ett mera "riktigt" parti så att säga
 • Kristdeokraterna börjar intressera sig för miljö, jämställdhet och internationella frågor

Allt utom att de snor röster från övriga allianspartier verkar bra i mina ögon.

Gör vad ni vill, bara ni inte bygger ut den...

Jag vill absolut inte att vi ska lägga ner kärnkraften pang bom på en gång, och jag var en av dem som debatterade för kärnkraften på CUF:s stämma. Kärnkraft fungerar bra och ger billig el utan att släppa ut speciellt mycket koldioxid. Men att bygga ut den verkar, ursäkta det dåliga språket, sinnessjukt, i och med att vi ändå kommer behöva lägga ner den ganska så snart. Jag gillar inte kolkraft, och vindkraft låter lite orealistiskt. Men i övrigt så måste vi börja lägga ner kärnkraftverk för kärnkraftverk inom kort, annars kommer vi stå där en dag, slopna, helt utan någon form utav energi, eftersom kärnkraften är slut. Och det orsakar ju också lite problem.Anledningen till det här inlägget är att jag har hittat en artikel timbro, det vill säga en nyhet som kom idag, om att tre av fyra allianspartier säger ja till en utbyggnad av kärnkraft. Kan ni gissa vilket det tredje är? :)

Att dela in folk i grupper är att missbruka människan

Jag har alltid varit positiv till vanliga friskolor, eftersom de erbjuder nya möjligheter. Jag älskar de friskolor som lägger upp skoldagen på sitt eget sätt, för på så sätt lyckas de (nästan) alltid göra en bra skola. Men när vi kommer till de religiösa friskolorna säger jag nej. Religiösa friskolor delar in folk i grupper, och det gör att människan får en smalare tankebana. Människan ska få tänka fritt, och därför gillar jag inte att man ska dela in folk i grupper efter religion. I alla fall inte i skolan. I skolan ska man lära sig, och genom att umgås med människor som har samma uppfattning kan man bli väldigt påverkad.

Jag är negativt inställd till sameskolorna också. Inte för att jag jag skulle hata samer, för det gör jag givetvis inte, utan för att jag inte gillar tanken att man skulle dela in människor efter folkslag, och ägna sig åt en specifik sorts aktivitet. Det känns så fel att en skola ska ägna sig bara åt vissa personer och utesluta andra. Visst, de kan få ägna sig åt sina aktiviteter, men det är det man har fritiden för. Ingen tänker på de icke-samer sombor nära skolan, och inte kan komma in för att de bara tar emot en iss typ av personer. För mig låter det bara obehagligt.

Jag är i över huvud taget emot att dela in folk i grupper och säga att "här måste alla tycka så här". Det är kommunistiskt. Människans okränkbara värde måste gå före indelning. Att en del personer tycker att man ska ha stänga murarna som gränsar mot andra länder är något jag reagerar starkt emot. Att just vi svenskar skulle vara på ett sätt, och vara mer värda en andra är en väldig konstig tankebana som jag troligtvis aldrig kommer att förstå.

Välfärd nytt på min agenda

Jag har börjat bli mer och mer intresserad av välfärd. Det är en viktig fråga, som socialdemokraterna tror sig ha monopol på. Anledningen till det är att de försöker lura i folk att vi har den bästa välfärden i Sverige. Det är inte ens sant.

Jag drömmer om en välfärd där alla kan komma in i samhället. "Alla ska med", sa socialdemokraterna tidigare. "Några ska med, lämna de arbetslösa och de undrernärda och invandrarna utanför" hade varit en bättre beskrivning av deras politik.

Jag har länge tyckt att sjukvården är en av våra viktigaste frågorna. När jag var liten och hörde talas om folk som inte hade råd att få sjukvård blev jag verkligen chockad. Är det en sådan värld vi lever i idag?! En värld där folk inte ens har råd att bli friska, fastän vi har botemedlen? Varför gör ingen nånting? När jag fick reda på att sjukvårdspartiet fattade jag genast sympati för partiet. Men ärligt talat, man måste ju ha fler sakfrågor än sjukvård att yttra sig i, om det ska vara ett riktigt parti.

Skola. Sjukvård. Dagis. Bostäder. Jobb. Det mesta har med välfärd att göra, och det är en av de saker som gör välfärd så intressant.

19 november 2007

"Smått" irriterad

Milt uttryckt är jag just nu "smått" irriterad över alla de personer som röstat på alliansen, och sedan blivit besvikna över att alliansen missgynnar dem av följande anledningar:

1. A-kassan sänks (det visste väljarna redan innan valet!)

2. Politiken som sänker skatter gynnar "de rika" (med "de rika" menas alla som tjänar över 10.000 kronor i månaden)

3. Väljarna är arga på Reinfeldt, eftersom en del ministrar missköter sig (jag tycker jättesynd om Reinfeldt. Själv missköter han sig inte ett dugg, utan han får en massa kritik för att andra personer missköter sig. Det är samma sak som att kritisera tv-chefen för att en medarbetare röker för mycket)

Sexköpslagen - frågan där jag velar fram och tillbaka

Vi skulle prata om "crime" i engleskan idag, och vi diskuterade bland annat prostitution (eller, handen på hjärtat så var det bara jag som envisades med att göra det). Jag debatterade för ett avskaffande av sexköpslagen. Det beror inte på att jag är överdrivet mycket för ett avskaffande på den sidan, utan jag ville snarare försöka att få de som lyssnade att börja fundera över sexköpslagen.

Jag har, ungefär sen i april, velat fram och tillbaka i frågan. Här är anledningarna till det:

Mina argumment för avskaffandet av sexköpslagen:

- Vi måste se det ur ett liberalt perspektiv. Det är upp till individen själv att bestämma vad hon/han vill göra med sin kropp. Ska vi rota i människors privatliv, och förbjuda de att göra som de vill? Det här är det starkaste argummentet.

- Den prostituerade blir nog lättad av ett avskaffande av lagen. Det är inte kul att bryta mot lagar. Vem blir gladare av ett avskaffande av sexköpslagen?

-Det skapar jobb och sysselsättning och är en sorts maknad som båda parterna tjänar på

Mina argumment mot avskaffandet av sexköpslagen:

-Det är inte ditt eget val - man känner sig tvingad till det för att man är fattig.

-Jag vill inte uppmuntra folk att sälja sex

-Det är ingen riktig marknad/tjänst/jobb. Det är den sista utvägen, och det finns många andra jobb än de här motbjudande.

Som ni ser är det ingen lätt fråga. Jag har svårt att försvara sexköpslagen rent liberalt, men jag har också svårt att försvara prostitution i sig. Helt av allt skulle jag bara vilja säga nej, men det känns också fel.

När jag hörde talas om ett avskaffande av sexköpslagen tyckte jag det lät naivt och obergipligt. Sen förstod jag att det handlade om individen, och då tvekade jag. Jag röstade nej till Rebecka Pershagens motion om att avskaffa sexköpslagen. På våren/sommaren publicerade jag ett inlägg där jag ställde mig positiv till ett avskaffande av sexköpslagen - mina argumment för överröstade mina argumment emot ett avskaffande av sexköpslagen, och jag tyckte det var konservativt att säga nej till ett sådant avskaffande.

Ett avslöjande: Jag skulle ha röstat ja till avskaffandet om det varit stämma nu.

18 november 2007

200 inlägg - det firar jag med motion!

Det här är bloggens 200:ade inlägg, och det måste ju firas! Därför väljer jag att berätta om någonting jag antagligen kommer att blogga mest om i vinter och i vår. Jag ska nämligen avslöja min viktigaste stömmomotion inför CUF:s förbundsstämma 2008.

Ämnet är skolpolitik, ett område jag är mycket intresserad utav. Motionen handlar om skolans basämnen. Jag vill släppa in ett ämne som får alldeles för lite plats i dagens skola, nämligen samhällskunskap. Alltså, jag vill att samhällskunskap ska bli ett basämne, precis som svenska, matte och engelska är idag. För att ni ska förstå bättre har jag täkt svara på några frågor om motionen.

1.Varför ska samhällskunskap bli ett basämne?

För att det är någonting som alla kommer ha nytta av i livet.

2. Vad är det som är så viktigt med just samhällskunskap?

Det handlar om hur samhället är uppbyggt idag. Det är viktigare än att känna till olika molekylformler, hur man svarvar en ljusstake eller vad du har för kondition. Alla människor måste veta hur det samhälle de lever i idag fungerar, oavsett vilket yrke man i framtiden kommer att välja.

3. Hur kommer det här att påverka dagens ämne SO?

Självklart kommer SO-ämnet att påverkas, då jag bara gör ett av dess tre ämnen obligatoriskt. Däremot vill jag inte förminska historia, geografi och religion, eftersom dem också är viktiga. Kanske måste vi göra samhällskunskap till ett eget ämne, om vi ska göra det större än de andra SO-ämnena.

4. Är det inte viktigare att något av NO-ämnena, som faktiskt går ut på vad som verkligen händer i naturen och vetenskapen, blir ett obligatoriskt ämne?

Absolut inte. NO-ämnena ger visserligen en kunskap om vad som händer i naturen och vetenskapen, och på riktigt istället för något som människor sjävla kommit på, men det är inget bra argumment. Det är viktigare att känna till det system som vi människor har byggt upp än att känna till det som händer i luften och naturen, även om det också är viktigt. Så länge man inte ska bli forskare har man ingen större nytta av att känna till vilket atomnummer en atom har, hur en sporväxt förökar sig eller elens exakta bana och dess transformatorer. Är man intresserad av sådant kan man välja natur istället.

5. Vad tycker du om att svenska, engelska och matte är basämnen? Ska någon eller några av dem bort?

Svenska och engelska är självklara basämnen. Självklart är det viktigt at vi ska kunna kommunisera med varandra, både i Sverige och internationellt. Matte däremot är ett mer onödigt ämne; inte för att man inte skulle behöva lära sig att räkna, men det gör man ju i alla fall. Matte på högstadienivå och gymnasienivå brukar inte vara någonting överdrivet viktigt. Ändå så står jag bakom att matte fortfarande ska få vara obligatoriskt, eftersom jag sätter ett stort värde i att människan måste kunna räkna och klara av sin ekonomi.

6. Oj. Du har ju rätt ju.

Jajamensan!

Inga politiknyheter

Om man skriver in dn.se/politik i adressfältet kommer man till DN:s politiknyheter. Om man skriver in svd.se/politik kommer man till SvD:s politiknyhteter. Om man däremot skriver in aftonbladet.se/politik eller expressen.se/politik så kommer ett felmeddelande upp. Det säger ju en hel del om hur seriösa kvällstidningarna är. Gränsen går när de har rubriker som gårdagens, som var nånting i stil med "Möt singlar på nätet". Det är varken viktigt, nytt eller speciellt seriöst.

Jag vet att vi kanske inte ger presstöd till de här två tidningarna, men ändå väcks jag av en tanke:

Kanske man borde utreda presstödet. Kanske är det dags att inse att alla småtidningar inte kan få stöd. Jag tycker inte att vi ska ta bort presstödet helt, men jag tycker att vi kanske borde se över vilka tidningar vi ger presstöd, så att inte staten ska stödja oseriösa, olästa tidningar att vara ute på marknaden.

Senaste sifo-mätningarna

vänsterpartiet: 4,9 (+0,6)
s: 42,8 (+/—0)
mp: 6,7 (+0,5)
c 7,6 (+0,4)
fp 7,5 (—0,9)
m 21,1 (—1,6)
kd 5,0 (+1,1)
övriga 4,4 (—0,1)

Källa: dn.se

Simon Palme kommenterar:

Jag är nöjd med att centerpartiet har gått om folkpartiet, men det känns ändå lite fel att vi konkurrerar med dem. Vi ska ju konkurrera med vänsterpartiet och miljöpartiet! Fast det är ju i och för sig bara bra att de är underlägsna oss "större" partier. Moderaterna är på nedgång, vilket inte förvånar mig; de gick ju bara ner någon procent i den tidigare mätningen, och efter alla skandaler som hänt de stackars moderaterna kan det inte gå åt något annat håll än skogen. Skönt också att kristdemokraterna verkar ha blivit försäkrade en plats i riksdagen. Att vänsterpartiet ligger under miljöpartiet förvånar mig inte. Många väljer nog det miljövänliga vänsterpartiet framför det klassiska. Dock går vänstern upp mer än vad mp gjort, så vi får väl se om några år...

Statsministerförtroende:

Reinfeldt: 63,1%
Sahlin: 36,9%

Kommentar: Reinfeldt gick upp väldigt. Nu leder han överlägset över Sahlin. Men jag kan inte låta bli att förvåna mig över att oppositonsväljarna verkar vilja ha Reinfeldt före Sahlin. Det talar ju ytterligare om hur opopulär Mona är på hemmaplan, i och med att hon var "sista valet" för sossarna... :)

17 november 2007

Bloggtrenden är fortfarande aktiv

För några månader sen talades det om att det svenska bloggandet var på väg att rinna ut i sanden. Bloggtrenden var slut, och om några år skulle antagligen allt bloggande vara över. De hade fel. Jag, och många med mig, har börjat blogga det senaste året, och det kommer hela tiden fler in i bloggsfären. Bloggar med olika ideologier kommenterar och debatterar om svenska händelser. Jag tycker det verkar som om bloggtrenden aldrig kommer ta slut, och då är det ingen trend, då är det bara en ny aktivitet.

Nu står det 3-0 i matchen mot Spanien, och efter Nordirlands vinst emot Danmark så är Lettland på onsdg vårt enda hopp för att ta sig till VM.

Jag blev vänster >:(
Enligt den röda pricken på testet ovan är jag mer vänster än höger - men då får man tänka på att det är "vänster" enligt amerikansk politik, och jag tror inte direkt att jag skulle ha blivit vänsterpartist om det hade varit ett svenskt test. Jag tyckte också att jag blev på tok för oliberal för att vara jag... Alltså är den röda ploppen jag, och de svarta är mina facebook-friends.
Enligt en föreläsare på dagens CUF-kurs är Hillary Clinton både höger och autoritär, vilket också bevisar det lustiga i att många från vänsterkanten väljer att hålla på henne. Men men, det finns kandidater som är värre, främst republikaner, precis som att det finns kandidater som är längre åt vänster.
Liberalism och högerideologi brukar gå hand i hand. Ju längre åt höger, desto mer för friheten, marknaden, liberalismen, tillväxten och låga skatter. Därför förvånar det mig att vänstern har föreslagit knarkliberalism.
Högerextremism är ett begrepp som kursföreläsaren tog upp. Varför kallas de som är främlingsfientliga för högerextremister, när de i sjävla verket är emot både liberalismen och den ökade friheten? Nej, sverigedemokraterna ligger i mitten, precis som jag alltid har sagt. Vänsterideologi och vänsterextremism går däremot väldigt bra hand i hand: Ohly erkänner att han är kommunist, och dessutom så har de liknande ideologier och åsikter. (v) kanske inte vill kriga, men de har ändå liknande tankebanor och vägar för att ta sig till det de kallar solidaritet. De vill också båda förstärka staten.Vardagen är viktigast, även i politiken

Vardagen. Den är jobbig och hatad, men den är också den tid som vi ägnar störst tid åt i livet. Därför kan man säga att vardagen är den viktigaste tiden, och därmed den viktigaste delen utav politiken. Men vad är egentligen vardagspolitik? Hur får man egentligen in politik i vardagen?

En del tycker att allting är politik: att välja hur många köttbullar man ska steka, att ha en diskussion om trängselskatt, att sätta gränser för saker och ting och att tänka över hur man ska plannera sin dag. En del tycker att politik bara är hur Sverige ska styras, det politiker arbetar med och det som man debatterar om i riksdagen.

Själv tycker jag inte det här med att kötbullar har någonting med politik att göra, men jag tycker att politik vad det gäller köttbullar kan vara till exempel hur högmomsen ska vara, eller om man ska fasa ut produktionen av köttbullar. Politik finns i vardagen, vare sig det gäller moms, a-traktorer, trängselavgifter, skolor, jobb eller att ungdommar måste ha saker att göra.

Den mesta politiken handlar faktiskt om saker som finns i vardagen - du kan aldrig smita från politiken. Du längtar efter din lön: där kommer skattepolitiken in. Du måste hitta en ny lägenhet - där kommer bostadspolitken in. Du hinner inte i tid till jobbet för att bussen aldrig kommer - där kommer kollektivtraffiken in.

Vissa tycker bara att politik är skit. Många av dem kallar sig anarkister. Nästan alla tycker att det arbete politiker gör i riksdagen inte funkar. En man jag bodde hos i England en vecka sa: "De har fina drömmar, men det händer ingenting". Bullshit. Det är vad det är. Bullshit. Det händer saker hela tiden, även om det går lite långsamt. Läs tidningen, får ni se. Jag är trött på folk som tycker att politiker är dåliga och ändå inte gör något själva, utan tror att det blir bättre av att de inte röstar. Engegera er politiskt, är ett tips. Det kan vara i Ung Vänster, om ni så vill, bara ni gör något. Det är ju så saker händer: genom att man gör saker...

CUF-kurs och fotboll

Idag har jag varit på en CUF-kurs här i Stockholm som heter Ung, Grön och Liberal. Jag har lyssnat på talare från bland annat Timbro och näringsdepartementet Hittils har kursen varit:

-Intressant
-Lärorik
-God (lunchen, middagen äter jag hemma)
-Händelserik
-Blandad och väl uttänkt

Imrogon fortsätter kursen.

Och ikväll blir det fotboll. Sverige möter Spanien på bortaplan. Jag är inte helt säker på vinst, men inte alls lika orolig som jag hade varit om vi hade blivit totalmosade den förra matchen (där i oväntat vann med 2-0). Så nu hoppas jag på Lagerbäcks stora erfarenheter, även om jag är utless på att han ständigt ska ha in den där Svensson, och aldrig tar in Kim Källström, Sveriges stora fotbollstalang (enligt mig). Om Isaksson håller nollan är vi redo för EM. Om Danmark vinner mot Nordirland är vi också klara för EM. I nästa match finns också hopp. Men jag tror på Sverige. Kunde vi slå de innan så kan vi säkert se till att hålla nollan idag, speciellt som storspelaren Raúl inte spelar den här matchen.

Centern säger nej till portning av fildelare

Centerpartiet är ett av de partier (tillsammans med fp, mp och vänstern) som säger nej till följande förslag:

*Sanktionsdirektivet. I det finns ett förslag om att upphovsrättsinnehavare ska få rätt till fildelares ip-adresser. Förslaget har varit ute på remiss.

* Att internetleverantörer ska tvingas stänga av fildelares uppkoppling mot nätet. Förslaget kommer från utredaren Cecilia Renfors och är nu ute på remiss.

Jag säger också nej till förslagen. Att fp säger nej är ju ingen överraskning, de säger ju nej till i princip allting. Att 2/3 av oppositionen säger nej gör inget för mig. Det är väl bara bra at fler partier reagerar emot att tvinga internetleverantörer att stänga av fildelarnas nätuppkoppling. Det första förslaget sågar jag också, eftersom datorn måste få bli ens egen. "Bengt Persson har just snattat ditt nya album på piratebay.se." Jaha? Än sen då? Vem blir lyckligare av att uppehovsrättsinnehavaren får reda på vem som snattar hans musik på nätet? Inte fildelaren, och inte heller uppehovsrättsinnehavaren. Men det kanske är själva tanken: att fildelarna att skämmas så mycket att de slutar fildela, som i en saga om en stor varg som slår folk tills den inser sitt misstag och måste skämmas hela resten av sitt liv. I så fall är jag väldigt emot förslaget: om den inte gör någon lyckligare...

16 november 2007

Bloggen växer

Jag märker att min blogg har skjutsats ut i cyberrymden väldigt de senaste veckorna. Jag toppade centerpartiet.se några dagar, vilket lockade flera läsare, flera CUF:are länkade till min blogg under den här kampanjsläppsveckan och det är många nya läsare på bloggen hela tiden. Det är självklart kul att bli utknuffad en bit, särskilt när folk länkar till bloggen. Senast i onsdags skrevs ett inlägg vid namn "Palme är tillbaka i politiken". Där, liksom i en artikel på cuf.se/stockholm, kallas jag för östermalmsbo. Och det är väl lite så det är: jag är en vanlig pojke omringad av snobbar och brats i den värld som vi kallar Östermalm.

Demokraterna och höststämma

Jag är förundrad över hur både vänsterpartiet och socialdemokraterna verkar tycka så otroligt bra om demokraterna i det amerikanska presidentvalet. De är ju ungefär likadana som moderaterna, och jag har aldrig hört en från vänsterkanten erkänna att de gillar moderaterna. Kanske gör de det, bara det att de inte vet var demokraterna står. Kanske de i själva verket tycker mer om moderaterna än sitt eget parti, bara det att det aldrig har slagit dem?

Jag måste nu uppdatera er lite efter att gårdagens distriktstämma för centerpartiet i Stockholm har passerat. Jag var där, det blev ja till sprututbyte, och nu är jag dessutom medlem i stureplanscentern, Sveriges mest omtalade politiska avdelning!

15 november 2007

Bra skrivet om solidaritet

CUF:s förbundsstyrelseledamot Johan Pettersson skriver i ett blogginlägg att solidaritet är ett laddat begrepp, men viktigt. Han skriver om vår nya kampanj solidaritet och själva ordets betydelse, och det är ju sant att vänsterns politik inte har med solidaritet att göra. Det är orimligt att vänstern ska förstöra det ordet, precis som att sverigedemokrater och nationaldemokrater missbrukar ordet demokrati.

Antirasism på facebok

Min relativt nya facebookgrupp har nu 101 medlemmar! Den heter Sverigedemokraterna ÄR rasister och går ut på att sverigedemokraterna aldrig kan erkänna att de är rasister fast de ändå är det.

Nya cuf.se

Idag är cuf:s nya hemsida klar. Besök den NU!

Läskigt men ändå nödvändigt

Buggning blir tillåtet redan vid nyår. Det kommer visserligen bara att gälla lokaler där man misstänker att grova brottslingar befinner sig, men det känns ändå lite läskigt att man aldrig kan vara säker på ifall någon lyssnar på vad man säger...

Dock tror jag att det är nödvändigt, och jag ställer mig bakom det här förslaget, åtminstone till 80%.

14 november 2007

Sprututbyten

Imorgon ska jag på mitt första möte med centerpartiet i Stokholms stad. Det är en höststämma, och vi kommer fatta ett beslut om sprututbyten som verkar ganska viktigt, i och med att moderaterna och folkpartiet säger nej samtidigt som kristdemokraterna säger ja. Det verkar som om centerpartiet verkar ha många ja-sägare. Men lita på mig, jag lovar att bestämma mig för det bästa beslutet! :D
Ungefär så här resonerar jag just nu: Jag lutar mest åt det positiva hållet. Det är väl upp till en själv om man vill byta ut drogerna mot någonting bättre - fast jag säger nej till droger, så då kanske jag borde säga nej till det här.. å andra sidan så säger jag ja till nikotinfria cigaretter, fast det kanske inte är samma sak..

Om ni har några bra argumment - tveka inte att kommentera inlägget!

Fokpartiet måste sluta med sin krav-märkta politik

Jag undrar var folkpartiet är på väg. De lämnar liberalismen bakom sig, sakta men säkert, och har börjat med sin krav-märkta politik. ed krav-märkt menar jag inte att den är miljövänlig eller ekologisk, utan snarare att den ställer lite för mycket krav. Främst vad det gäller invandrare. De kräver mycket av de som kommit hit. De ska bli "svenska" och komma in i samhället. Det är en hemsk politik som jag är nära att spy över. Att de ville ha språktest är bara första steget. Här kan du läsa det andra steget.

I skolan ska man ställa krav, men man ska inte kräva för mycket av människor. Det strider mot både den liberalism som folkpartiet går ut med, och den antirasism som folkpartiet så tappert har kämpat för de senaste åren.

Att Jan Björklund kräver mer ordning i skolan ärbra, men att man ska piska de som är nya i Sverige går jag bara inte med på.

Dagiset ska inte vara för de rika

Anders Borg vill göra en storsatsning gällande dagis. Bland annat ska dagisbarn erbjudas gratis dagis delar av veckan. Det här är en bra satsning, tycker jag. Välfärd är viktigt och nu när alliansen visat att sänkt skatt och en god ekonomi kan gå hand i hand kan vi satsa mer på den. Gratis dagis resulterar i att dagis inte bara ska vara för de rika, även om det självklart ska vara för de också.

Det är en sak jag är väldigt nöjd med rörande alliansens politik, och det är den jämställda klasspolitiken, det vill säga att vi uppmuntrar fattiga att bli rika (genom fler jobb), och att de rika blir rikare. Det är inte bara fattiga som ska få bli rikare, utan alla ska få möjligheter att bli rikare. Inte genom sänkt sjukvårdsförsäkring, inte genom sänkt a-kassa men genom den kapitalistiska politik som tillåter rika att vara rika genom att de inte ska få enorma skattebördor, men som också gör att de fattiga får fanatstiska möjligheter att få komma in i arbetslivet och bli rika också. Sossarnas politik går snarare ut på att tynga ner de rika och att hålla de fattiga på samma plan som innan.
Allianspolitik: "En politik för de rika" säger Mona. "En politik för alla", säger jag.
Sossepolitik: "En politik som vädjar om de fattiga" säger Mona. "En politik som splittrar svenskarna", säger jag...

13 november 2007

Solidaritet är att bry sig. Vänsterpolitik är INTE att bry sig!!!

Jag är trött på en vänsterpolitik som går ut på höga skatter som ändå leder till både sämre ekonomi och sämre välfärd. Ta ställning för en bättre välfärd! Jag är trött på att socialister klottrar ner vårt land med skatter. Jag är trött på den vänsterpolitik som kallar höga skatter som inte leder till bättre välfärd för solidaritet. Solidaritet handlar ju om samma sak som den socialliberalism som CUF förespråkar: att ta hand om varandra utan att förstöra människors liv. Vänstern tycker det är "att bry sig" när de dumpar justitiefrågor genom att kasta sten och att vilja ha färre poliser på gatorna. Bryr man sig om man skiter i ekonomin och kräver högst skatter i världen? Bryr man sig om man vill ta bort betygen och blunda för att elever kan vara olika duktiga? Bryr man sig om man säger nej till en handel där man utesluter vissa företag? Bryr man sig om man vill att rika ska vara fattiga och att fattiga ska ha bidrag istället för jobb? Bryr man sig om man förbjuder vita tjänster och ändå använder sig av svarta tjänster?

Svaret är så simpelt att en treåring redan har lärt sig det och att en tioåring vet vad svaret är: NEJ. NEJ NEJ NEJ!!!

Debatten idag

Idag såg jag en debatt mellan Fredrick Federley och Ali Esbati. Det var en bra debatt, båda var bra debattörer som verkligen hade engegemang att debattera längre än den tid de fick. Fredrick var mer sansad, kom med bättre argumment och stod helt still, till skillnad från Ali. Dessutom hade ju Fredrick rätt också...

Fel länkar...

Det blev lite fel på länkarna i det näst senaste inlägget... men nu är det fixat!

Det bästa jag läst på länge

Här är en artikel som är det bästa jag läst på länge. Den är aftonbladet-debattartikel om riktig solidaritet skriven av Magnus Andersson, förbundsordförande för CUF. Se föregående inlägg för mer länkar om riktig solidaritet.

JAG KRÄVER RIKTIG SOLIDARITET!!!

Idag startar Centerpartiets ungdomsförbund den nya kampanjen riktig solidaritet. Det är en riktigt stor kampanj som kommer att uppmärksammas i hela landet i ett års tid. Nu kräver vi riktig solidaritet. Att vänstern missbrukar det ordet är inte okej. Solidaritet är inte stenkastning och att försöka få folk att tro att man är det enda ungdomsförbund/parti som bryr sig om jämställdhet, rättvisa och ungdommar. Vi har mest kunskap, de har mest damp.

Vi kräver därför riktig solidaritet! Här följer länkar till några ställen du bara måste besöka:

Kampanjens hemsida

CUF

Magnus Andersson, förbundsordförande CUF, om kampanjen


Marie Wickberg, vice förbundsordförande CUF, om kampanjen

Se gärna aftonbladet och svt opinion idag!

Jag kommer blogga mer om kampanjen senare...

12 november 2007

Ett medvetet och korkat val


Att rösta på sd ska enligt sd vara ett "medvetet val". Och visst, det har dem väl rätt i: att rösta på sd är ett medvetet val, eftersom väljaren (förhoppningsvis) vet att han väljer det naionalistiska valet. Alltså: en röst på sd är ett medvetet och korkat val.


På facebook har jag skapat en grupp som heter "Sveridemokraterna är rasister" som just nu har drygt 90 medlemmar (bland dem Frida Johansson Metso, ordförande för Liberala Ungdomsförbundet). Min vision är att sd en dag ska erkänna sitt rasistiska ursprung och sin rasistiska nutid.
Jag har skrivit såna här inlägg tidigare, men ett av dem blev så nerspamat av sverigedemokrater att jag blev tvungen att radera det. Jag trodde debatten skulle ta slut efter en dag, och när det dröjt några dagar så valde jag att radera inlägget vilket, tro det eller ej, faktiskt hjälpte.

11 november 2007

Gratis lexikon på nätet

Jag hittade just ett gratis lexikon på nätet som jag ville tipsa om. Det kan översätta från svenska till engelska och från engelska till svenska, och om man klickar till vänster finns det 13 andra språk, ett synonymlexikon och ett sveska ord-lexikon. Praktiskt, gratis och fantastiskt bra! Jag lovar, det här är ingen reklam...

Regeringen ska förhandla med Sahlin

Jag har egentligen ingen respekt för Mona Sahlin över huvud taget, men nu när hon verkar vara positivt inställd till tidigare betyg kan man inte annat än att bli glad. Däremot har inte min respekt för Sahlin ökat för det, nu när hon säger att "eftersom partiet säger ja till tidigare betyg betyder det at partiet vågar förnya sig". Vågar? Jaså, nu heter det vågar. Det hette det knappast när centerpartiet eller moderaterna förnyade sig. När moderaterna började ändra stil, och kalla sig Nya moderaterna tyckte hon varken att det var modigt eller sanningsenligt, eftersom de var lika konservativa som förrut. Det där stämmer inte. På Lundgrens tid var det sänkt skatt som var det viktigaste, nu är nya jobb det viktigaste, och nu har moderaterna blivit mer miljötänkande än innan, och sagt ja till en del miljöskatter. Det är precis lika stora framsteg som socialdemokraternanu har gjort. Dessutom är moderaterna mycket mer arbetarparti än socialdemokraterna. Vilket parti vill ha låga skatter för arbetarna? Vilket parti vill att arbetslösa ska få större möjligheter till jobb?

Nu kanske jag lite väl kritisk till sossarnas nya förslag. Självklart ser jag positivt på att dem vill ha betyg från lägre klasser. Jag tycker bara inte att det är speciellt "modigt".

10 november 2007

Fredrik is the one

Enligt dn:s mätning har 42% tappat förtroendet för Reinfeldt. Dessutom har 19% av de egna väljarna tappat förtroendet för honom. Jag har inte tappat förtroendet för Reinfeldt, och jag är ändå inte moderat. Jag tror att han är den rätta att leda Sverige till valseger. Han har rätt politik, han har karisman, han har retoriken och han har ett fantastiskt psykologiskt titta-folk-i-ögonen-sätt, även om vissa tycker att han har "inställsamma hundögon" istället. Få personer kan leda alliansen till valseger 2010 i ett så socialistiskt land som Sverige, men Reinfeldt hr ju lyckats en gång tidigare, och vi måste behålla förtroendet för honom. Han hade trots allt förmågan att välja en så bra politisk inriktning, att fönya moderaterna och att göra sossarna regeringslösa. Han la grunden för det som idag är en rekordmånga ungdomsjobb, lägre skatter och en handling i miljöfrågan istället för ord. Även om få har märkt det har regeringen både tagit nya tag i frågan om Östersjön och höjt bensinskatten (även om jag är emot höjningen av bensinskatt..). Ekonomin är på topp, och trots skandalministrarna så har regeringen fått mycket gjort. Det enda som jag kan sakna är betygen från sexan, som regeringen faktiskt lovade innan valet. Jaja, Sahlin verkar inte speciellt mssnöjd med det i alla fall, hon verkar ju till och med tro at regringen vill ha betyg från 6:an! =)

09 november 2007

Jag har ändrat min syn på migrationen

Igår hade vi i Stockholms CUF en debatt om mgrationspolitik, ett område som jag ser som en av mina hjärtefrågor, utan att ha några stora kunskaper i frågan. När jag kom dit tyckte jag att kvalitet ska gå före kvantitet, en åsikt jag inte riktigt tänkt igenom ordentligt. Nu tycker jag att det är bättre att vi tar inmånga invandrare, främst flyktingar, utan att garantera de jobb eller bostad. Sverige ska vara ett föredömligt land somser jorden som en enda plats och kan släppa in de personer som behöver komma hit. Dock får vi inte vara orealistiska; vi får inte ta in fler än vad vi har råd med.

De här åsikterna har inte så mycket att göra med gårdagens debatt, den debatten var ganska fattig i och med att vi bara var 6 personer och gick på några minnuter. Jag tänkte snarare igenom frågan och kom fram till ett svar själv.

Bra eller dåligt att stämma?

I USA är det ju väldigt vanligt att man stämmer företag och människor. Jag vet inte hur positiv jag är till att man ska stämma varandra för minsta lilla småsak. Se här till exempel: Dansande tandläkare stämd på 600 000 dollar. Det säger ju en del om hur enkelt det är att stämma varandra i USA...
McDonnalds blev stämda för något år sen, efter att de hade haft "för lite salt på pommes fritesen". En annan gång hade de haft "för varmt kaffe". Här kan man se att det kanske inte handlar mest om att något skulle vara kränkande eller olagligt, utan kanske snarare om att man inte gillar själva företaget. Men vad vet jag, kanske har både McDonnalds och tandläkaren tänkt till lite nu...

08 november 2007

Särbehandling beroende på sexuell läggning

Det verkar som om sexuell läggning ska få avgöra vad man får göra eller inte får göra. Om man är hetro får man inte ingå i partnerskap, om man är homo får man inte gifta sig. Är det en sån värld vi lever i idag? Mobbning på grund av sexuell läggning är med på en lista för saker som skolan är tvugna att ta tag i sen något år tillbaka, och där antar jag att olika behandling beroende på sexuell läggning är inräktnat. Borde inte staten, som faktiskt bestämt det här, ta lite ansvar själva, och inte behandla folk olika beroende på sexuell läggning? Det är möjligt att jag överdriver lite nu, men ni förstår säkert slutsatsen: Man måste få behandlas lika oavsett sexuell läggning. Vi lever i ett konservativt samhälle utan att ens tänka på det!

För övrigt...

... så ligger centern på bara 5,5% i senaste mätningen. Moderaterna har tydligen bara gått ner några procent sen mätningen innan dess, vilket tyder på att skandaler och personlighet kanske inte har allt för mycket med partiet och partiets åsikter att göra.

... så är jag sen igår ordförande för den nybildade CUF-avdelningen Stockholm Östra. Styrelsen består för övrigt av Karl Engström, ny medlem (sen igår), ledamot i styrlesen och kassör samt Gabriel Bergin som är ledamot i styrelsen och vice ordförande i Stockholms CUF:s distriktstyrelse. Läs mer om avdelningsbildandet här

... så blir det mycket debatt ikväll. Stockholms CUFs höststämma fortsätter, och vi kommer bland annat att behandla internationell politik, migration och bistånd. Alltid lika kul med debatter!

07 november 2007

Färre lagliga tjänster betyder fler svarta tjänster

Väldigt många har under den senaste tiden börjat erkänna att de har köpt svarta tjänster. Politiker som icke-politiker, alla typer av människor verkar på något sätt ha köpt svarta tjänster en eller flera gånger i livet.

Anledningen att man köper svarta tjänster är helt uppenbar. Det är för dyrt att köpa tjänsterna lagligt. Skatten på tjänsterna måste sänkas. Jag är inte helt insatt i den här debatten, men jag stödjer att regeringen infört hushållsnära tjänster helhjärtat.

Varför kritiserar socialdemokraterna de här hushållsnära tjänsterna, när de själva använder sig av svarta tjänster? Tycker de att det är bättre att man betalar för svarta tjänster istället? Allt det här snacket om att det "är så hemskt att man ska behöva utsättas för de här tjänsterna" är tydligen bara nonsens.

Är det hemskt att städa? Ja, om man blir utkonkurrerad för att alla kunderna betalar svart. Vad händer om man tar bort alla lagliga tjänster? Ja, då börjar ännu fler betala svart och människor blir av med sina jobb. Men jag antar att det är det dagens socialism handlar om. Att vi ska ha en låg arbetslöshet.

Jag klagar inte på de som köper eller får betalt för svarta tjänster, jag klagar på de socialdemokrater som vill ha fler svarta tjänster.

06 november 2007

Skolmaten måste bli bättre!

Skolmaten måste bli bättre. Varför? För att mat är det som ger energi. Ska man överleva dagen måste man äta. Finns det ingen bra skolmat kan följande hända:

1. Eleven äter inte, och orkar varken arbeta själv eller lyssna på eftermiddagen.
2. Eleven går till en affär och köper godis. Energin tar slut redan efter en kvart. Eleven blir hungrig igen.
3. Eleven äter på McDonnalds, vilket krossar hela idén med skolmaten.

Gratis skolmat ska vi ha kvar. Förräldrar ska inte behöva betala för någonting i skolan, så länge inte eleven har haft sönder någonting dyrbart.

På centerpartiets hemsida kan man läsa att vi vill ha bättre skolmat och gratis skolmat, precis som jag. Tror du mig inte? Klicka här

05 november 2007

Globalisering ÄR bra

Just nu läser jag "Till världskapitalismens försvar" som jag fick av personalen på CUFs Riksorganisation efter min praovecka. Redan på de första fem sidorna får man fullt med bra argumment för frihandel och den fria marknaden. Författaren kritiserar kritikerna och kommer med bra och slagkraftiga argumment.

Självklart håller jag med honom. Ja till frihandel innebär att makten flyttas närmare människan då det ger ett stort utbud, och låter individen själv välja eller välja bort. Det innebär att det blir lättare för fattiga människor att driva företag och tjäna pengar. Det gör att en sydafrikan kan sälja sina varor till en skandinav betydligt lättare, och den bekämpar därför fattigdomen. Kritikerna säger att det "inte skulle kunna finnas något sätt att kontrollera handeln" om vi införde frihandel, men det är ju just det som är det tanken. Att man ska kunna handla helt fritt, utan tullar och gränser. För att göra en bisarr liknelse: det finns inga sätt att kontrollera demokratin. Den är fullständig, och även den fattigaste kvinnan har rätt att rösta. En frihandel i mindre skala är att göra BRA till BÄTTRE, en fullständig frihandel är att göra BRA till BÄST.

Jag rekommenderar boken till alla; även om du håller med det som står i det här inlägget eller inte.

04 november 2007

Jag har varit bortrest den här veckan, och därför har jag tyvärr inte hunnit blogga... men imorgon är bloggsemestern slut, och då kommer det bli fler inlägg än nånsin på bloggen. Kul att så många svarat på EMU-omröstningen och var-står-du-politiskt-frågan.