28 februari 2008

Problemfokusering, sossar!

Jag har alltid reagerat mot allt prat om skattehojningar pa alkohol och sprit. Sossarna tror att man, med hjalp av att gora vin och sprit dyrare, kan undga problemen med alkoholmissbruk. Men det stammer inte. Sossen Ulf Lundgren tar upp det mycket bra i en insandare i SvD. Som han skriver: "Den ökande förbrukningen av alkohol i landet handlar inte om hög eller låg skatt. Det handlar om tillståndet i samhället." Dock kan jag inte forsta varfor han ar sosse om han ogillar skattehojningar. Kanske gar han i sossarnas falla om att "alla ska med". Kanske tror han att endast sossarna vet hur man botar fattigdom.

Problemet blir inte lost av att man forsamrar missbrukarens ekonomi. Problemet blir lost av att man hjalper missbrukaren med missbruket. Ta tag i problemet, sossar!

26 februari 2008

Vietnam

Just nu bloggar jag från ett hotell i Vietnams huvudstad Hanoi. Klockan är 3 här i Vietnam, alltså 9 i Sverige. Det är varmt, men lite mulet.

För att blogga lite mer politiskt kan jag säga att mina intryck från den kommunistiska diktaturen inte är de bästa. Trafiken fungerar knappt, folk går fattiga och statligt ägda bolag äger marknaden (det vill säga: den privata sektorn har knappt något inflytande i landet). Tråkigt att alla de vackra kommunistiska grundtankarna om rättvisa och minskad fattigdom alltid måste förstöras av planekonomi och diktaturer.

21 februari 2008

Inget bloggande på två veckor

Jag kan förvarna om att det här antagligen blir mitt sista inlägg på två veckor, då jag imorgon eftermiddag reser iväg till Vietnam. Men om det finns tillgång till internet någonstans (och om jag hinner) så blir det kanske lite bloggande av. Bloggande från IPoden är inte att räkna med. Det går så segt att skriva då...

20 februari 2008

StureplansCUF

Idag hade jag årsmöte med min avdelning. Den viktigaste ändringen kom under "övriga frågor", då jag tog upp namnbytet,coh föreslog att vi ska byta namn (från Stockholm Östra till StureplansCUF), vilket bifölls. Så nu är jag alltså ordförande för StureplansCUF!

Efter all kritik som Stureplanscentern har fått så har man väl en del kommentarer att förvänta sig. För visst tänker man sig väl stureplanscenterns medlemar som ett gäng dryga brats. När man väl kommer på stureplanscenterns möten så visar det sig att de är hur trevliga, normala och osnobbiga som helst. Men det är en väldigt liberal avdelning, och ett föredömme för resten av centerpartiets lokalavdelningar.

All makt åt marknaden - för människornas skull

Enligt Thomas Eliasson fungerar inte marknaden längre. Han skriver om det på SvD Synpunkt idag. Hans argumment är tydligen att marknadsekonomi är opraktisk för företagen, eftersom de måste förbättras och sänka sina priser. Han nedvärderar alltså konskurrensen eftersom att produkter och priser blir bättre. Billiga priser, bättre kvalitet. Ökad makt till marknaden gör att företagen börjar tävla om vem som har det bästa företaget, alltså skapas konskurrens. Det här gynnar alltså människorna, som får bättre kvalitet och bättre priser, och det gynnar det bästa företaget, som får mycket pengar av den som köper.

Eliasson forsätter sedan: "För vi kommer att köpa mjölk och bensin även om den kostar 25 kr litern, vi behöver dem." Och det är just argummentet för en starkare marknad! När konkurrensen ökar mellan företagen slipper vi bli tvingade till att få den där dyra mjölken. Vi får ett brett utbud, och får möjligheten att välja det bästa.

Han påstår också att företag hellre höjer sina priser än sänker de när konkurrens skapas, eftersom företagen vinner på höga priser. Företagen vinner bara på att ha höga priser när de inte får något motstånd. I en värld där företaget inte har alla de där motståndarna så vinner de ju på att höja priserna, eftersom att de vet att människorna inte har något annat val. Men om människor ska välja mellan höga och låga priser, alltså när de får ett bredare utbud, väljer de ju låga.

Kort sagt: marknad gynnar konkurrens, konkurrens gynnar människans makt i marknaden, vilket gynnar demokratin. Marknadsekonomi i ett nötskal.

19 februari 2008

När ska den svenska politiska fegheten försvinna?

Att förbjuda är ett ord man sällan hör inom svensk politik. Ingen politiker vågar gå hela vägen, och förbjuda. Det händer ofta att man informerar, subventionerar och lägga åt sidan, istället för att gå hela vägen och säga ifrån.

Det här gäller alla partier. Socialister tycker att man ska subventionera. Liberaler tycker det går emot marknaden att förbjuda. Konservativa tycker oftast inte att det är nödvändigt attförbjuda någonting.

Samma sak var det med min gamla motion om att ta bort engångsbatterier. Det var ett miljögift, och därmed är det självklart att det inte ens ska erbjudas på marknaden.

Samma sak var det med Östersjön, där man valde att informera om miljöförstöring istället för att göra något åt den.

Samma sak är det nu med transfetter. Sverige är ensamt land som inte kan ta tjuren vid hornen och avskaffa transfetterna. Ett problem är ett problem. Det kan ingen blunda för.

När kommer nya socialdemokraterna?

Jag väntar fortfarande på att sossarna ska förnya sig. Hur länge var det sen valet? Hur länge var det sen började sitta i opposition? Nästan ett och ett halvt år sen, och de har fortfarande inte visat någon ny sida. Sparkandet av Nuder var ju inget smart drag, eftersom han blev ersatt av en lika tråkig Östros.

Men jag förstår vad de tänker på, sossarna. De är rädda för att förlora sina chockartat höga opinionssiffror. Därför förnyar de sig inte. Vi kommer få en lika slapp, socialkonservativ regeringsom innan när sossarna återfår makten. Synd. Här hade de chansen att försöka återta sin socialism och kamp för alla i samhället, men istället väljer de att hålla fast vid sin gamla politik. Den Sverige har mer eller mindre plågats av i nästan 100 år, med små avbrott. Den politik som aldrig kommer någon vart, utan som står kvar på ruta ett hela tiden. "Borgarna har en politik för de rika", säger sossarna. Men de har ju en politik som inte blir bättre för någon; de som sliter hårdast förlorar över hälften i skatt, arbetarna om sossarna säger sig värna så mycket om plågas av höga skatter, ungdomarna vågar knappt ta sig in på arbetsmarknaden för att LAS är i vägen, företagen förlorar massor med pengar från sin budget på grund av förmögenhetsskatter och liknande, mentalt störda tvingas leva ute på gatan, pensionärerna luras att tro att de har en fantastisk åldervård (vilket givetvis inte är sant), arbetslösa tvingas stanna där de är på grund av LAS och dåliga jobbtillgångar, med mera med mera...

Nä, socialdemokratisk politik kommer fortsätta att inte gynna någon. Och folk kommer gå till vallokalerna och rösta på sossarna rent symboliskt, för att de är "goda" och tänker på de fattiga innerst inne. En sorglig, svensk tradition.

16 februari 2008

Grön ungdoms nya språkrör

Så, nu har Grön Ungdom valt sina nya språkrör. Maria Ferm, 22, och Jakop Dalunde, 24, blev valda till ledare för det enda svenska politiska ungdomsförbund som inte har några egna åsikter. Det är bara att grattulera.

Efter att ha läst det här blogginlägget på Ferms blogg så har jag förundrat mig över hur hon ens kunde bli föreslagen en så viktig post. Men så har jag inte heller hört henne debattera någon gång.

Varför uppmärksammas inte EU-valet?

EU-valet närmar sig med stora steg. Miljontals svenskar ska till val-lokalerna och rösta om vad EU ska tycka, och det redan om ett och ett halvt år. I år ska alla partier bestämma var de står i frågan. Är det inte dags för media att uppmärksamma valet snart? Bara för att partierna inte har bestämt var de ska stå, så betyder inte det att man ska strunta i de viktiga frågorna. Snarare så borde man fördjupa sig lite i själva EU-frågorna, och vad partierna tyckte förra året.

Inte många förstagångsväljare visste vilka som satt i vår regering innan valet 2006. Hur få är det då som vet vad EU sysslar med för frågor, och vad som är bra och dåligt med EU? Undervisningen om EU borde bli bättre, eftersom alla myndiga svenskar bestämmer EU:s öde.

Jag håller på centern i EU-valet. Det är inte helt självklart, eftersom EU skiljer sig väldigt mycket från svensk politik. Men centerpartiets tydliga EU-linje ästämmer överrens med vad jag tycker: EU ska lägga fokus på stora frågor, framförallt exempel miljö och brott. Det är bara om EU håller sig till de större, viktigare frågorna som unionen är demokratisk och federalistisk. Om EU går in och bestämmer om små sakfrågor så innebär det att makten flyttas upp, och att större länder bestämmer och mindre länders öden. EU-länderna ska tillsammans komma överrens om saker som fiskestopp, sammarbete mot brottslingar och utökade rättigheter för kvinnor. Det är EU:s grundtanke, och så skall EU förbli.

15 februari 2008

Bloggstatistik och översättningstabbar

Nu håller jag på att fixa fram lite statistik till bloggen, sen min statistik från topblogarea har börjat krångla.

Jag tänkte översätta lite text som stod på en sida från engelska till svenska, via Words automatiska översättningsprogram. När den första meningen, som jag redan förstod, skulle översättas så blev det lite fel. Den översatte "Used to calculate your unique and returning visitors from a cookie" till "Van vid beräkna dina unika och gående tillbaka besökare från en kaka". Hehehe...

14 februari 2008

Avskaffa de nationella helgdagarna!

Alla hjärtans dag är ingen nationell helgdag (som alla svenskar har ledigt på), men tänk vad mycket klagomål det skulle bli om det skulle bli det...

Vi tycker alla olika om de nationella helgdagarna. Vi tror alla på oklika gudar, eller, som jag, inte på någon gud alls. I det mångkulturella land som jag anser Sverige vara, så är det orimmligt att alla ska tvingas att ta ledigt bara för att det skulle vara en högtid som en del människor tycker om. Vi har olika smak, och därmed kräver vi olika villkor. En ledighetspott, med ett visst antal dagar som man själv får ta ut när man vill, skulle inte favorisera någon folkgrupp, vilket jag anser att dagens system gör. Dagens system värnar om de kristnas viktigaste datum. Men alla svenskar är ju inte kristna, så vore det då inte bättre om vi själva får göra upp med våra chefer när vi ska ta ledigt, precis som man gör på sommarlovet?

Det är ungefär som med plockgodis. Alla har olika smak, och därför består inte de olika godisbitarna bara av lakrits. Eller gelé. Eller kolor. Folk bestämmer själva. Liberalism i vardagen.

Just nu ser jag bara en dålig sak med avskaffandet av nationella helgdagar och införandet av en ledighetspott, och det är hur skolorna ska göra. Eleverna kan ju inte bara gå ifrån lektionerna för att de har tagit ut sin ledighetspott.

Men för övrigt så tycker jag att det där avskaffandet låter super. Det blev riktigt dåliga debatter om det på CUFs förbundsstämma 2007, och jag ångrar nästan att jag inte gick upp själv och påpekade att det faktiskt inte behöver betyda att julafton försvinner, det är bara det att du väljer det själv!

Så avskaffa de nationella helgdagarna NU. Bättre nu än sent. Det är mitt svar på det tråkiga ordspråket "Bättre sent än aldrig".

Något som alla borde läsa

Igår satte jag mig och tittade lite i centerpartiets broschyr "Vi leder landet". Det är en bok som alla borde läsa. Media och människor blundar för vad regeringen faktiskt har gjort, nämligen förbättrat Sverige. Här är några av punkterna jag läste:

 • Förlängd momsinbetalningsperiod för småföretagare
 • Slopade sociala avgifter i tjänstebranscher som restauranger, caféer, frisörer, taxi och motorverkstäder
 • Treårigt program för att främja kvinnors företagande
 • Jobbgaranti för unga som varit borta från arbetsmarknaden under minst ett år
 • Slopade arbetsgivaravgifter för opersoner som fyllt 65 år
 • Slopad löneskatt för personer över 70 år
 • Abort för utlänska kvinnor
 • Pengar till förstärkning av vårdgarantin
 • Borttagen åldersgräns för sjukgymnaster och läkare
 • Höjda ersättningar till kommunerna för mottagande av ensamkommande barn
 • Fler bostäder för äldre

Kan också nämnas att jag bara läste hälften av boken.. En person som verkligen borde läsa denna är mr Reinfeldt himself - han har ju så svårt att försvara sin regering. Inte bara Reinfeldt och toppolitiker borde läsa denna, utan även alla de andra miljontals människor som får det lättare av regeringens politik.

13 februari 2008

Obama som president?

Inatt vann tydligen McCain och Obama. Att McCain kommer vinna för republikanerna spelar kanske inte jättestor roll, då han leder stort över sina motståndare. Men på demokraternas sida däremot så är ställningen mycket jämn, och där betyder en seger mycket.

Jag har fortfarande svårt att bestämma mig för vad jag tycker. Obama verkar trovärdig och målmedveten, men kanske inte lika erfaren som Clinton. Därför tycker jag snäppet bättre om Clinton än Obama. McCain har bra åsikter i allmänhet, och är ju klart mest erfaren, men han vill också att USA ska stanna i Irak, och har väl en konservativ sida också. Demokrater i allmänhet är väl rätt svåra att tilldela en ideologi, medans republikanerna ofta är mer konservativa, eller nyliberala.

Jag hörde att Maud hade sagt att hon håller på McCain. Det är starkt att, som svensk partiledare, våga avslöja något sådant, men jag kan förstå henne. McCain är republikanernas vassaste kandidat, och det är därför det går så bra för honom. Därför rangordnar jag de tre mest framgångsrika kandidaterna så här: Clinton, McCain, Obama. Huckabee känns inte som någon höjdare.

Jag saknar Ron Paul! Han hade ALLT. Nu är det bara att hoppas att han kan bli vice president istället.

10 februari 2008

Borg vs Östros = Sympatisk vs Osympatisk?AGENDA IKVÄLL. Klockan 21.15 i SVT 1 ikväll möter Borg Östros, i en finanspolitisk debatt. Jag håller självklart på Borg, men det beror inte bara på att mina åsikter stämmer mer överrens med hans, utan det beror även på att jag har mer respekt för honom. När Anders Borg var ny så skrevs det om den politiskt oerfarne Borg, som såg "krimminell" ut och inte var en "riktig politiker". Man oroade sig för hur Borg skulle klara sig retoriskt, eftersom han "bara kunde ekonomi och inte politik".

Sen medverkade han flera gånger i TV, bland annat i aktuellt, där han imponerade väldigt på mig. Han kunde inte bafra förklara varför hans finanspolitik var bättre än sossarnas, han gjorde det också retoriskt skickligt och klarade lätt av den (förmodligen) vänsterpartistiska intervjuaren.

Östros känns gammal och trist. Dock känns han snäppet roligare än Nuder. Vi får se hur bra Östros kan stå emot Nuder. Jag tror Borg vinner, och jag hoppas på det. Ikväll gäller det. Ikväll koras Sveriges smartaste politiker.

09 februari 2008

Ja till betyg för att eleven ska kunna utvecklas

Jag tänkte passa på att blogga emot Eva Rundkvists blogginlägg om betyg. Hon väljer att redan i början kritisera flumskolans kritiker genom att skriva: "ordning och reda i klassrum och allt det där". "Och allt det där". Det låter inte precis som om hon tycker det är dåligt med lugn och ro i klassen.

Sedan skriver hon något som hon tydligen tycker är ett starkt argumment emot betyg: "Kunskap är inte statiskt, kunskap är på väg någonstans". Betyg är ju till för att eleven ska få veta var hon/han ligger i ett ämne, så att eleven sedan kan gå vidare och bli bättre på det.

"Ibland låter det på somliga skolpolitiker alltså som om skolan vore en institution där man proppar barn fulla med en viss kunskap." I skolan ska man lära sig om livet eller sin utbildning, annars är det ingen mening att vara där. Meningen med skolan är att lära sig. För kunskap är i alla fall det jag vill få i skolan. Hon skriver att man inte kan betygsätta det man gör i skolan, men i så fall så skulle ju ingen kunna få ett rättvist betyg.

Sedan skriver Rundkvist en egen liten historia:

"Låt oss ta kamrat x. Hon var en pluggis av den extremaste sorten, stackarn. Hon läste frenetiskt och skulle spetsa alla tentor. Toppa betygen. Målet var högt ställt.
- Kom med på fest, försökte vi. Inte taget.
- Jamen fika i alla fall. Inte taget.
- Ok men lite småprat i korridoren?
Kamrat x drabbades nu av en lärare som hade den absurda inställningen att om man läser filosofi så räcker det inte att kunna namn på filosofer, årtal och Kants kategoriska imperativ och sånt. Man måste kunna argumentationsteknik, lite retorik och en smula logik.
Det förutsätter fantasi och en viss social begåvning. Kamrat x fick alltså inte 5:a eller som det skulle hetat idag, mvg, i filosofi.
Jag däremot missade tentor, skolkade för mycket, kunde inte årtal men hade viss förmåga i argumentationsteknik, logiskt tänkande och retorik. Jag missade den exakta kunskapen men kompenserade med den tillämpade, kamrat x gjorde tvärtom. Vi fick samma betyg, bra betyg båda två alltså men inte topp.
Än i dag tillhör den där läraren av mina förebilder. Hon såg till helheten och belönade gärna den som sökte egen kunskap av nyfikenhet även om det inte råkade stå exakt så i kursplanerna. "


Vad hon menar med det är alltså att:

-Det ska inte löna sig att plugga och vara bra i skolan
-Kunskap är inte viktigt

Dessutom blir jag förvirrad. Vad vill hon med den här historien? Läraren satte ju ett rättvist betyg. Menar hon att det inte finns några andra bra lärare? Var det någonting med betyget hon gick emot med betyg? Hon skriver att man inte kan mäta hennes insats, och samtidigt skriver hon att läraren kunde det. Nä, jag har faktiskt svårt att tolka den där historien. Men en sak är säker: jag kommer aldrig ge upp min kamp för betyg.

Nåväl, hon fortsätter: "Vi borde tala om en forskningsskola. En färdighetsskola. En skola som ger unga nya verktyg och som inte tyglar eller rentav dödar den medfödda nyfikenheten utan rider på den, använder den, låter den blomma."

Så det är det hon inte gillar med betyg. Hon tycker alltså att betyget dödar nyfikenheten. Då har hon nog inte insett det bra med betyg. Betyg stöttar elevens kunskap. Betyg låter eleven få veta vad hon/han ska göra för att uppnå högre mål, eller, som Rundvik så fint uttrycker det, "låter nyfikenheten blomma".

Sen skriver hon: "Lärarnas förmåga att handleda barn och unga i sökande efter kunskap är viktigt." Ska man kunna hjälpa eleven att utvecklas så kan man inte hemlighålla på vilken nivå eleven ligger!

Sen sågar hon Björklunds idé om rättvisare betyg genom att tycka att hur bra man är inte ska avgöra vad man får för jobb, för att sedan försöka få Albert Einstein att bli sosse genom att citera honom: "Imagination is more important than knowledge." Hon verkar tolka citatet som "Kunskap är inte alls viktigt, och hur smart man är ska inte betyda någonting". Som om hennes åsikter skulle vara humanistiska. Som om den som har bra fantasi alltid får dåligt betyg. För ett betyg betygsätter ju elevens kunskap inom ett område, hur mycket hon än väljer att blunda för det.

Någonting som vänstermänniskor ofta glömmer bort är att det ena utesluter inte det andra. Bara för att en skola satsar på betyg så behöver det inte betyda att skolan inte har råd med god skolmat, bra lärare eller kvalitetsfylld kunskap.

Andra längre inlägg om betyg:

http://simon-palme.blogspot.com/2007/12/sahlin-vs-bjrklund.html

http://simon-palme.blogspot.com/2007/10/betyg-ja-tack.html

Säkerhetsföreskrifter som minskar säkerheten

Ett förslag om beväpnade vakter på flyget ska tas upp när EU klubbar sina nya säkerhetsföreskrifter i april, enligt DN. "Säkerhetsföreskrifter". Hur säkert är det med beväpnade människor ombord på flygplan?

Visst är det viktigt med säkerhet ombord på flyget, men jag tror inte att beväpnade människor kommer öka säkerheten. För människor är vi väl alla, vare sig man är terrorist eller säkerhetsvakt? Vad säger att just människan som jobbar som vakt är 100% pålitlig i alla sammanhang?

Så otroligt viktigt det har varit att ingen ska ha med sig någon form av hotande föremål (sedan 11 spetember), vilket är bra, men den säkerheten kommer genast försvinna om det kommer finnas legalt beväpnade människor ombord på flyget. Jag tror inte att dessa människor förhindrar någonting. Snarare blir det så att staten uppmuntrar till lite pang-pang i flygplanet.

06 februari 2008

Jan Björklund vs..ingen?


En 7-gradig betygsskala är ju egentligen helt självklart, så länge man inte är mot betyg i allmänhet. Säga vad man vill om Jan Björklund, men när det gäller betygsskalan så misstar han sig inte. Jag menar, kan man vara annat än positiv till ett sådant förslag, som innebär att:

-Betyget blir rättvisare
-Betyget blir personligare
-Det blir lättare för läraren att sätta ett betyg

05 februari 2008

Fildelningens konsekvenser

Jag är för fildelning. Det har jag skrivit innan, och det står jag för. Men jag kan inte låta bli att skaka på huvudet, när jag läser att Östermalms sista skivbutik har gått ur konkurs. Jag undrar just ifall det kommer finnas en enda skivbutik kvar om 30 år.

Samtidigt känner jag att det kanske inte är helt fel i alla fall. Nu har vi internet, och även fast skivor inte säljer så bra i affär så börjar enskilda individer att tjäna på att sälja sina gamla skivor online. Alltså: konkurrensen gör att priserna pressas. Förrutom att de mindre populära butikerna förlorar på det här (vilket är bra, eftersom efterfrågan måste få styra marknaden), så tjänar alla på det här.

-De som säljer tjänar pengar på sina gamla skivor

-De som köper tjänar pengar på att priserna pressas

Konkurrens leder till att alla tjänar på det. I ett land med en fri marknad kan alla, på ett legalt sätt, kompromissa om vara och priser så att alla tjänar på det.

Efterfråga. Fri marknad. Konkurrens. Självklara saker för en marknadsliberal. Men det låter inte så positivt när man hör att "Östermalms sista skivaffär blev utkonkurrerad".

Jag måste passa på att kritisera sossarna när jag ändå håller på. De vill ha en seg marknad med så lite flexibilitet som möjligt, och där en fri marknad där efterfrågan på varorna styr och där det är folk kan få kompromissa själva är en omöjlighet. Väljer man frihet är man istället "ond", irriterande nog.

Kapitalsim är lösningen!

Uppdatering: amrikanska presidentvalet

Just nu håller jag på demokraterna, har jag bestämt mig för. Jag tror Clinton är min favorit, men jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig.

McCain: Njae. Han kanske är lite för extrem. Men frihandel och starkare invandringspolitik låter ju knappast fel. Den populistiske Romney känns helt utesluten.

Vad är det då för fel på Obama? Han har blivit överkörd i valet, trots bra siffror, och där kan han gott ligga. Jag vet inte.. jag har lite svårt för honom. Kan inte sätta fingret på vad det är, men han känns inte som en amerikansk president. Men det skulle vara coolt med en svart amerikansk president i alla fall.

Uppsats

I fredags skrev jag klart min hemuppsats om skatter. Jag tänker inte publicera den på bloggen förrän jag lämnat in den, det vill säga om några dagar.

3 saker vill jag klargöra med uppstatsen.

1. Staten borde få mindre uppgifter
2. Allt för höga skatter är inte bra
3. Sänkt skatt leder till en mer demokratisk välfärd

Vi får se hur det går...

Någonting att blogga om

Ja, det har blivit ganska lite bloggande nu, de senaste dagarna. Men nu kommer jag garanterat att ha någonting att blogga om! Marie Wickberg har börjat skriva ledare i hudiksvalls tidning, som jag av en anledning råkar ha här hemma. Ibland har man tur!

Nu på morgonen hinner jag dick inte skriva mer..

03 februari 2008

Att få ställa ut det man vill

Under helgen har jag varit på landet, utan tillgång till dator. Det har gjort att jag inte har kunnat blogga eller kolla vad som händer på politikområdet.

Marknadshyror väljer jag att hoppa över att kommentera. Jag känner inte att jag är tillräckligt insatt i frågan.

Men det här kan man ju ha åsikter om. Kristdemokraten säger att folk inte ska få ställa ut vad de vill, eftersom det är "porr" att visa sådant. Men är det verkligen det? Ska inte folk få ställa ut vad de vill? Tydligen inte. Men vad kan man förvänta sig av en kristdemokrat som inte kan granska det nya ur ett positivt perspektiv.

02 februari 2008

Underbart

Äntligen. Det är allt jag kan säga.

01 februari 2008

Jobb eller a-kassa? Nu börjar kampen!

60.000 jobb eller en tusenlapp till i plånboken till de som går hemma? Just nu pågår kampen. Mona Sahlin vägrar ge sig, och ännu mer vägrar Lars Ohly. Men enligt Littorin så skulle 60.000 jobb gå till spillo ifall a-kassan höjs, och då kan man fråga sig ifall det är värt det?

Jag känner mer sympati för Littorin än Sahlin och Östros. Jag kan inte allt annat än hålla med honom om att dagens DN Debatt inte handlade ett dugg om hur sossarna vill skapa nya jobb. Om de vill fördubbla arbetsgivaravgiften så tror jag inte alls på ett "nya socialdemokraterna - jobbpartiet".

Det som är mest förånande är att Ung Vänsters blogg går emot regeringens arbetslinje, och bloggar om någonting i stil med att "regeringen borde se till att folk får jobb istället för att sänka arbetsgivaravgiften". Så det blir inte lönsammare att anställa om det blir billigare att anställa?

Välj lön istället för bidrag. Välj jobb istället för a-kassa. Välj alliansen istället för vänstern.

De nya kompisarna skriver debattartikel

Idag skriver Mona Sahlin och hennes nya kompis Tomas Östros en DN Debatt. Jag tänkte besvara debattartikeln här på bloggen.

Mona Sahlin behöver inte kritisera regeringen. Det behövs inte, för det gör aktuellt åt henne. Istället vill hon försöka ge ett intryck av att regeringen bara haft "tur", då hon börjar med:

"Hösten 2006 var konjunkturen på topp. Företagen bokstavligen skrek efter arbetskraft. Sysselsättningen steg snabbt och arbetslösheten sjönk."

Översatt till svenska: "Regeringen lyckades inte. De hade bara lite tur."

Sedan fortsätter hon: "Det fanns en chans att utnyttja det goda ekonomiska läget till att bryta långtidsarbetslösheten och förbereda Sverige för framtiden."

Jaha. Så det var det sossarna gjorde under sin regeringstid. Satte folk i arbete och utnyttjade de extremt höga skatterna till att förbättra välfärden? Tvärt om. Om man nu måste ha höga skatter så kan man väl åtminstone utnyttja dem till en bättre välfärd? Jag undrar vilka de skäller på: regeringen eller sina företrädare?

"Den borgerliga regeringen tog inte denna chans. I stället inledde man med stora ofinansierade skattesänkningar - under brinnande högkonjunktur."

Så det är dåligt att sänka skatten ifall staten har en stabil ekonomi? Jag ser inte riktigt poängen där.

"Dessutom fumlade regeringen bort arbetsmarknadspolitiken. "

Ja, jag håller med! De borde faktiskt ha satt färre i arbete. Nej, allvarligt talat, jag skulle nog varit ännu nöjdare ifall LAS var ur vägen.

"Samtidigt har a-kassan försämrats. Var det inte utanförskapet som skulle bekämpas?"

Ja, det var utanförskapet som skulle bekämpas, och att göra det lönsamt för människor att arbeta är att få fler att komma ut på arbetsmarknaden och få en stabil lön med mindre skatt, genom att sänka a-kassan. Folk måste bli rikare, men inte genom att göda alla som går hemma med pengar, utan genom att få de som går hemma att börja jobba.

"Regeringen sviker arbetslinjen."

Ursäkta? Fler i arbete? Var inte det bra alldeles nyss? Du tyckte om det på patiledarduellen i juni förra året. Regeringen har lyckats med att få fler i arbete, det har du t.o.m erkänt själv.

En annan sak jag reagerade på var att sossarna helt plötsligt har börjat prata konkurrens, näringsliv, företagande, forskning och tillväxt samtidigt som moderaterna börjar prata välfärd och arbete. Om några år kanske sossarna är blå och moderaterna är röda? Ska bli spännande att följa utvecklingen av anti-åsiktspartiet socialdemokraterna.

Mona erkänner själv att socialdemokraterna alltid har sått för förändring. Och visst har de det! Under de senaste åren har de svikit arbetarna, välfärden och solidariteten. Vad står näst på listan tro?

Mer kritik mot debattartikeln finns på Bloggen Bent.