31 mars 2008

Jan Björklund vs CUFs förbundsstyrelse - ingen av dem, tack!

Nu när alliansen vill fyrdubbla antalet basämnen förefaller det sig märkligt att förbundsstyrelsen vill ta bort alla tre. Själv håller jag fast vid att det bara ska bli ett till basämne, nämligen samhällskunskap.

Det som, för min del, låter mest avlägset är att man skulle ta bort basämnen överhuvudtaget. Det är inte ett dugg diskriminerande att plocka fram fyra viktiga ämnen och låta de bli basämnen. En del ämnen innehåller mer baskunskaper, det är snarare fakta än diskriminering. Det vore minst sagt patetiskt att låta en elev som har underkänt i varje ämne gå vidare och läsa en gymnasielinje.

Regeringens förslag låter inte heller särskilt genomtänkt. Jag menar, om en elev vill läsa sam-linje och får underkänt i fysik- då är väl det OK? Man kan ju gå flera vägar. Däremot finns det basämnen som alla elver bör kunna; nämligen mattematik (att räkna har man glädje av i många situationer), svenska (det är viktigt att kunna sitt eget språk), engelska (det måste man vanligtvis kunna om man reser utomlans) och så samhällskunskap (det är kunskapskällan till det demokratiska systemet).

Jan Björklund tycker att "de skärpta kraven i praktiken inte är höga i sig, men de är mer realistiska och vittnar om att man har studiekapacitet. Har man bara godkänt är det ändå inte säkert att man klarar av gymnasiet."

Har den där mannen någonting med liberalism att göra överhuvudtaget? Det borde väl ändå vara upp till varje enskild individ att välja den linje och utbildning man själv vill? Som jag tidigare nämnde: Varför ska den som inte kan fysik tvingas hoppa av sin sam-linje? Fysik har inget med historia att göra, och tvärtom.

Så skilj på baskunskaper och andra kunskaper. Den som har underkänt i ett ämne han/hon inte behöver lära sig ska inte behöva gå arbetslös för det.

30 mars 2008

Läsvärt

Idag skriver centerpartisten Björn Pederssen en läsvärd debattartikel i expressen. Han tycker det är fel av liberaler att hylla barnbidraget.

Björns blogg hittar du här

Vårstämma

Nu är vårstämman med Stockholms CUF avklarad, och jag kan säga att jag är mer än nöjd, eftersom:

- Jag är invald i distriktstyrelsen
- Mina två motioner om samhällskunskap och miljötexten fick bifall
- Det har varit allmänt intressanta debatter, personer och beslut

Så jag har väl inget att klaga på. Dock fick båda motionerna avslag av förbundsstyrelsen. På miljötextmotionen skrev de att "man måste motivera sina åsiter", därför skulle texten vara kvar. (Frågan är om CUF är ett politiskt ungdomsförbund eller ett forskningsinstitut...)
På samhällskunskapsmotionen kom de fram till att de vill avskaffa basämnen helt och hållet. Det betyder alltså att de tycker att elever som blivit undrkända i alla ämnen, inklusive mattematik, svenska och engelska, har behörighet att gå vidare till gymnasiet. Helt galet!

Men de här motionsbesluten spelar egentligen ingen roll. Det är besluten som fattas av de ca 100 ombuden på förbundsstämman i Jönköping som spelar roll, eftersom de besluten innebär samtliga av våra åsikter.

Nåja, jag känner mig i alla fall tacksam över förtroendet att få sitta i CUF Stockholms distriktstyrelse, där jag hoppas kunna tillföra någonting nytt.

29 mars 2008

Ursäkta?!

Socialdemokraten Tomas Ring, sekreterare för Kommunal i Vingåker och fullmäktigeledamot, jämför moderaterna och alliansens arbetsmarknadspolitik med nazisternas arbets- och utrotningsläger. Det avslöjar politikerbloggen. Han skrev: “Arbete ger frihet skrev Nassarna över sina arbetsläger och utrotnings läger så arbetlinjen som moderaterna och alliansen driver är inget nytt vissa likheter ekar från nasse tyskland.”

Ring kommenterar: "Det står vissa likheter. I deras läger var det de svagaste som fick mest stryk, och det är likadant här".

Ursäkta?! Att göra det lättare att anställa, så att arbetslösa kan ta sig in på arbetsmarknaden, är väl knappast en arbetsmarknadspolitik som "ger de svaga stryk", som Ring så vackert formulerar sig. Och läger? Som om alliansen skulle skapa en stat som stänger in individens frihet... det är väl snarare vänstern som gör?

Nej, Ring är ute och cyklar. Cykelring, helt enkelt.

Och Magnus kommenterar också.

Expressen igen

Imorgon måste alla läsa expressen igen! Nej, det är inte jag den här gången. Det är Björn Pedersen (c) som skriver om barnbidraget. Not to miss.

Imorgon gäller det!

14 motioner. 14 debatter. 2 motioner är mina. 2 debatter måste vinnas. Imorgon gäller det! Då är det disrtiktstämma med Stockholms CUF.

Intressanta motioner är det också. Friskolor, NATO, skolstyrelser, fiskestopp, ägarlägenheter och presstödet är bara några. Sen har vi förstås de gamla klassikerna; drogliberalism och sexköpslagen.

Själv har jag förberett mig, för en gångs skull. Jag måste få igenom samhällskunskapsmotionen.

Mm, det blir inte bara kul imorgon. Det blir intressant också.

27 mars 2008

Ska a-kassa delas ut till de som har jobb?

Centern fortsätter att stå ensam i frågan om ifall barnbidraget verkligen ska delas ut till de som har råd att försörja sina barn. Senast igår hade aftonbladet en ledare med rubriken "Dummaste idén hittils".

I ledaren kan man bland annat läsa ett helt nytt perspektiv på frågan: ett mobbningsperspektiv. Vad ledarskribenten menar är alltså att de vars föräldrar är de enda som får bidrag kan bli mobbade i skolan för det. I så fall: ska de somjobbar få a-kassa?Då fungerar ju allting precis som både aftonbladet, moderaterna och folkpartiet vill! Det lönar sig att arbeta lika mycket som att vara arbetslös, och elever slipper bli mobbade för att deras föräldrar får ett bidrag som inte de andras föräldrar har!

Dessutom blandar aftonbladet in centerns ideologi, och påstår, likt Ullenhag, att centerpartiet skulle vara nyliberalt. Ullenhag blev totalt nedröstad av såväl centerpartister som folkpartister, och det är lustigt att han har kvar sin post som partisekreterare. Därför var det "den dummaste idén hittils" av afotnbladet att dra in det i en ledare som handlar om någonting helst annat.

Det märks att aftonbladet inte är någon morgontidning. En sådan skulle inte skriva så osammanhängande och ogenomtänkt. "All erfarenhet". Vad betyder det? Forskning, undersökningar eller bara deras vänstervridna åsikter?

26 mars 2008

Bygg på höjden... men riv inte Gärdet!

Stockholmscentern har under en tid varit drivande i en mycket viktig fråga; nämligen stadsbyggnad och att bygga vidare på Stockholm. Stockholm är inget museum, och det är inte heller färdigbyggt. Ett mycket bra initiativ.

När man talar om att bygga ut Stockholm, och att bygga nya och modernare byggnader, så tänker folk ofta på att riva Gamla Stan, eller stora missar som till exempel miljonprojektet. Men man kan faktiskt bygga ut utan att det förstör staden, och Gamla Stan ska givetvis vara kvar. Dessutom är det inget fel på en blandad stad, med både skyskrapor och vackra gamla hus. Tvärt om! Det handlar bara om att planera och tänka långsiktigt.

Och precis som Marie Wickberg skrev i en ledare i HT förra veckan; vad anses fint om hundra år? Då kanske 2000-talsskrapor är lika gammalt och vackert som gamla gårdar anses vara idag. Vi kan inte se vår samtid som ett museum, vi måste tänka långsiktigt!

För några veckor sedan var jag på en kurs med stockholmscentern (annars är det mest med CUF, men det här var mer en nybörjarkurs). Då kom YIMBY (Yes In My Backyard) dit och pratade om att bygga ut Stockholm. De är inte förknippade med ett politiskt parti, men det verkar faktiskt som om centern ligger närmast dem just nu i alla fall.

En enda sak reagerade jag på under YIMBYs presentation; och det var rivningen av Gärdet. De hade lyckats ta en bild utan en enda människa på Gärdet, på det stället där ingen är. YIMBY inser inte att Gärdet är en tillgång för alla de grundskolklasser, bland de min, som måste ha någonstans att idrotta under utegymnastiken på hösten och våren. Dessutom kan vem som helst komma dit och spela fotboll, och det är en trevlig prommenadväg.

En punkt där jag verkligen börjat tänka om är grönskan i storstaden. Det är bättre att ha stora parker utanför staden än att ha utspridda träd mitt i.

Här står det mer om stockholmscenterns planer.

25 mars 2008

På SVT 24 just nu

Just nu på SVT 24, och fram till 16.00, pågår en intressant sändning från riksdagen om bland annat småföretagares villkor i glesbyggden, marknadshyror och flygets miljöansvar... den verkar med andra ord väldigt centerpartistisk. Får se om jag hinner se slutet.

Svaga argumment mot bidragsbeprövning

Centerkvinnornas förbundsordförande Annika Qarlsson vill göra barnbidraget mer rättvist, och Maud hakar på. De som tjänar mer än 240.000 kronor per år ska inte kunna få barnbidrag. Förvånande nog är den så kallade "feministiska" oppositionen emot förslaget. Den opposition som påstår sig vara emot både orättvisor och att överklassen ska få roffa åt sig. Men när det gäller onödiga bidrag så kan ju knappast vänstern säga nej - åtminstone inte sossarna.

Några andra som inte är så på förslaget är moderaterna och folkpartiet - som anser att det stör arbetslinjen då det "ger signalen att det lönar sig sämre att arbeta". Ett lustigt argumment av Ullenhag. Jag menar, jag tror inte att folk skulle välja att avstå från ett jobb bara av rädsla för att inte få barnbidrag. Barnbidrag har de ju ändå råd med, om de nu tjänar mer än 240.000 kronor om året! Moderaternas partisekretrerare har inget annat argumment. På sista tiden känns det som om (fp) och (m) kommer allt närmare varandra, medans (kd) och (c) hamnar på utkanten. Inte för at centern och kristdeomkraterna är lika, utan för att moderaterna och folkpartiet är så lika. Folkpartiet närmar sig det konservativa hållet, och moderaterna irrar runt i mitten.

Barnbidragsfrågan är ytterliggare ett exempel på att man inte behöver vara socialist för att vilja stödja världens alla fattiga.

Några andra som bloggar om detta är Magnus och stureplanscentern.

24 mars 2008

Påsklov

Just nu har jag påsklov, så jag kan inte blogga så mycket, eftersom jag har fullt upp med att göra ingenting...

Lite bloggande kanske det blir. Men jag är bara i stan imorgon, sen åker jag vidare till nästa landställe, och kommer hem på lördag. På söndag är det vårstämma med Stockholms CUF, vilket betyder talarstol och beslut. För första gången tänker jag förbereda mina inlägg lite mer. Tidigare har jag bara skrivit ihop något litet där, och improviserat lite. Sen blir det ju förbundsstämma, och blir det debatter inför 200 personer.. flera gånger dessutom! Då krävs det verkligen att jag förbereder mig ordentligt.

21 mars 2008

Jag i expressen idag

Idag hamnade jag på mittuppslaget i expressen, tillsammans med tjugonio andra 90-talister. Jag fick dessutom en liten intervju med på uppslaget. Mest uppmärksammad blev förstås Sveriges största bloggare, Isabella "Blondin-Bella" Löwin, som utanför bloggen även är aktiv inom MUF.

I intervjun, som tyvärr inte har blivit upplagd på expressen.se, kan man bland annat läsa om mitt släktskap till Olof Palme och varför Maud Olofsson är min politiska förebild.

Dock känner jag mig alldeles för skrytsam. Det känns som om jag ber att alla ska buga för mig. Det känns inte bra. Jag är politiskt aktiv för att jag är intresserad av politik, inte för att jag vill få en maktkarriär, vilket jag var noga med att påpeka för intervvjuaren. Det kom inte med i tidningen.

Det lustiga är att man som ung politiskt aktiv alltid måste få frågor om hur töntigt det uppfattas att vara ung och engagerad i skolan. För det första är högstadiet den tid där det uppfattas som krimminellt att sticka ut. För det andra vet inte jag ifall andra föraktar mitt intresse. I 13-15-årsåldern är det grupptrycket som bestämmer vad folk ska tycka, men innerst inne kanske de tänker annorlunda. Vad vet jag.

Så nu hoppas jag att ni alla köper expressen idag! :)

19 mars 2008

Ett kontroversiellt amerikanskt val - för en gångs skull

Amerikanarna ville ha något kontroversiellt. Något nytänkande. Förnyelse. Och nu har de ett drömval framför sig, ifall McCain kommer möta Obama. Den kontroversiella McCain vs den "första mörkhyade presidenten (om han vinner)" Obama.

Men hur kontroversiell är egentligen Barak Obama? Att han är mörkhyad behöver det inte betyda att han ger nya perspektiv på USA. Allt det där snacket om "Amerika är inte redo för en svart president", "en svart president kan ge nya synvinklar" och "en svart president kanske blir mördad"... kan vi inte gå efter politiska åsikter istället för hudfärg? Jag menar, det är väl trots allt politik vi talar om?

Fördomar. Att säga att en svart president skulle vara annorlunda än en vit är bara fördomar. Då beror det snarare på att hans åsikter är rämmande i Vita huset - inte hans hudfärg. Däremot är det synd att svarta och kvinnliga kandidater är så nedvärderade i USA. Men det är egentligen samma sak: fördomar.

Distriktstyrelsens motionssvar

Nu har Stockholms CUFs distriktstyrelse svarat på motionerna. Den om samhälsskunskap fick avslag, och den om miljöpolitik fick bifall. 50-50 alltså. Vi får väl se vad distriktet säger på vårstämman om en vecka...

Om du inte läst motionerna kan du läsa dem här

18 mars 2008

Höjdhopsstväling vs Rädda Tibet

Det som händer mellan Tibet och Kina just nu är intressant. Och Stefan Holm gör verkligen ett självklart val. Naturligtvis ska han välja att delta i en tävling före att rädda Tibets frihet. Bojkottning är ingenting för honom i alla fall...

Nej, handen på hjärtat tror jag att Holm bryr sig om Tibets frihet. Han är bara för självisk för att vilja avstå från OS.

OK, jag vet att bojkottningen av OS inte kanske direkt påverkar Kinas kommunistiska handlingar, men det är i alla fall ett steg på vägen.

Expressen på fredag

Nu är jag med i expressen på fredag. Jag vet inte så mycket, utom att jag ska bli fotograferad och intervjuad på onsdag. Vi får väl se helt enkelt...

17 mars 2008

Årets motioner

Eftersom förbundsstämman närmar sig med stora steg, och eftersom alla motioner redan är inne sen några veckor tillbaka, väljer jag nu att publicera mina motioner till CUFs förbundsstämma i år här på bloggen (Två motioner. Jag har skrivit under 5, och en är lite "outstanding" så den skippar vi att ta med på bloggen) :Motion angående samhällskunskap


Skolämnet samhällskunskap är idag ett litet och förminskat ämne. Eftersom SO, samhällsorienterande ämne, innefattar fyra ämnen, så får samhällskunskap ytterst lite plats i skolan. I dagens grundskola lär sig inte elever särskilt mycket om hur samhället fungerar. I ett demokratiskt samhälle, där folket väljer sin riksdag, ska alla ha grundläggande kunskap om hur det politiska systemet fungerar och vad det är som händer i samhället, och alla ska kunna hänga med i en politisk debatt på TV. Det är viktigt att man redan i grundskolan lägger stor vikt vid ämnet, och därför bör samhällskunskap bli ett kärnämne, såsom mattematik, svenska och engelska. Det kommer leda till att vi får ett mer demokratiskt samhälle och att svenskarna blir mer engagerade.


Därför yrkar jag på


att CUF skriver in följande texttillägg i sitt sakpolitiska program, stycke 5.2, rad 2, efter meningen som slutar med ”och vår historia.”:”Därför vill CUF att samhällskunskap bli ett kärnämne.Motion angående onödig fakta om miljön


CUF är ett politiskt ungdomsförbund. I vårt sakpolitiska program ska vi presentera våra åsikter, och ingenting annat. Miljöengagemang är bra, men i sakpolitiska programmet ska vi bara skriva våra åsikter i sakfrågor.


Därför yrkar jag


att rad 107-114 på kapitel 4 stryks

Mer Stockholm i CUFs nya förbundstyrelse

Nu presenteras valberedningens förslag till CUFs nya förbundsstyrelse, och Stockholms CUFs inflytande stärks nu ytterliggare: Anderas Strömberg, tidigare ordförande för Stockholms CUF, är föreslagen 3:e vice ordförande. Karl Malmqvist, ännu en aktiv CUFare från Stockholm, är föreslagen som ny ledamot.

Magnus Andersson bloggar också om den nya förbundsstyrelsen.

Förbundsstyrelsen väljs på förbundsstämman i Kalmar 1-4 maj.

16 mars 2008

Nyårslöftet

Idag är jag skrivsugen. Inte bara på bloggen. Jag har också börjat skissa på StureplansCUFs vårkampanj nyårslöftet. På måndag är det kampanjplanering med avdelningen.

Jag vet inte vad det är, men jag tycker om att kampanja. Kanske är det att få sprida sina idéer som är det roliga. Jag vet inte, men allt från planering till flygbladsutdelning... det är kul, helt enkelt.

Nya bloggar

Det är konstigt att man ständigt kan läsa om att bloggandet håller på att ta slut. Visst, de som började när bloggandet var som nyast, för två-tre år sen, kanske har börjat tröttna, men tänk på alla nya bloggar som skapas hela tiden.

Här och här är två av dem. Mattias Henriksson (CUF), bloggveteran som börjat på nytt med en annan blogg, och Adam Tiwe (LUF), ny bloggare.

Nu kan ALLA kommentera igen

För en tid sen fick jag bloggbesök av en liten unge som roade sig med att klottra ner bloggen med spam. Då förbjöd jag anonyma kommentarer.

Nu går det för ALLA att kommentera. Men olämpliga inlägg kommer fortfarande tas bort.

15 mars 2008

Sveriges mest hatade monopol?

Jag tar igen de senaste veckornas bloggfrånvaro och publicerar flera inlägg på samma gång. Av fri vilja, självklart. Blogging is the best.

Det gäller apoteksmonopolet. Sveriges mest hatade monopol? Från en dag till en annan. Verkligen. För några år sen var det nyliberalt att vilja öppna upp för konkurrens och skrota ett monopol. För monopolen är ju alltid så perfekta. Tydligen. Men om de är perfekta, då skulle de ju klara av konkurrensen. Det är därför jag gillar konkurrens och marknad. Det mest populära allternativet klarar sig alltid.

Med tanke på att Apoteket själva vill avskaffa monopolet så stämmer mina gissnigar säkert. Systembolaget ÄR Sveiges mest hatade monopol. Nu gäller det bara att få svenskarna att reagera mot de andra monopolen. Systembolaget, spelmonopolet... och så SJ förstås, om det nu räknas.

-APOTEKSMONOPOLET AVVECKLAS 1 JANUARI 2009-

Läs gärna mitt tidigare inlägg om apoteksmonopolet.

Bort med brommaflygen!

Snart, jag tror till och med det är på måndag, så ska stadshuset besluta om ifall brommaflygen ska bort. Stockholmscentern har drivit frågan innan (de är för ett avskaffande), så därför är det här ett väldigt viktigt beslut för en stockholmare.

Stockholmscenterns ordförande Per Ankersjö har bloggat om detta flera gånger.

Och jag? Jag tycker det är självklart. Sen den stund jag fick höra talas om att det finns folk som vill lägga ner flygplatsen har jag hållt med. Buller, miljöslöseri och... TVÅ stockholmska flygplatser.

Varför jag kom att tänka på detta var för att jag nyss varit på centerkurs. För första gången med bara centern, och inte CUF. Kul att få nya perspektiv! Och så lärde man sig en del också, självklart.

14 mars 2008

Varför har alliansen gett upp?

PJ Anders Linder har idag en förträffligt bra ledare om alliansen. Han vill få liv i alliansen, och det är ju inte helt fel tänkt...

Alliansen har gett upp. Reinfeldt har gett upp. Media (främst public services nyheter) bestämmer vad svenskarna ska tycka. Gäller det sänkt skatt visar de bilder på rika östermalmare. Gäller det sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare visar de bilder på självbelåtna ministrar, och talar om hur alliansen "sviker pensionärerna". Något de aldrig gjorde på sossarnas regeringstid.

Och alliansen säger inte ifrån. Maud och Björklund är de enda som säger ifrån. Och det hjälper inte. Alla representanter från alliansen ska säga ifrån för att något ska hända. Främst den slappe Reinfeldt, vars hundöga inte längre har någon funktion. Nu är det han som sitter vid makten. Han ska inte vara ledsen och uppgiven. Han ska vara kaxig och stolt. Stolt, över att alliansen faktiskt avklarat och påbörjat 70-80% av sina vallöften redan efter ett år. Men icke sa Nicke. Reinfeldt står där lika dyster som om alliansen skulle ha svikit alla väljare. Han varken försvarar eller attackerar. Han knöböjer snarare inför sina förlorade väljare, som tolkar Reinfeldt som ett tecken på att alliansen inte har gjort något bra. Då spelar det ingen roll vad Olofsson eller Björklund gör. De är ju bara PR-politiker. Eller?

Den tidigare regeringen, (s)-regeringen, gjorde egentligen ingenting. Äldrevård. Sjukvård. Skattetryck. Företagen. Ingenting hände. Ingen fick det bättre.

Felet ligger i kommunikationen. Väljarna är berädda att lyssna på Reinfeldt, och ta intryck, men om han bara står där utan att försvara det hans regering har gjort så tar ingen något intryck.

På webbplatsen händer, som Linder skriver, ingenting. Den är ständigt ouppdaterad. Alliansen är öde. Väljarna byter sida. De strömmar till sossarna utan att ingenting händer i sossepartitoppen. Sahlins liv leker. Allt hon gör är att byta ut en tråkig gubbe mot en minst lika tråkig gubbe. Nuder mot Östros.

Om alliansen fortsätter att böja sig för väljarna så kommer ingenting att hända. Väljarna kommer fortsätta strömma från borgliga partier. Och socialdemokraterna kommer vinna valet 2010.

Gör någonting, Reinfeldt!

12 mars 2008

Mycket på gång

De senaste dagarna har jag skrivit många inlägg, utan att publicera ett enda. De var för dåliga. Därför har jag inte skrivit på några dagar.

Sen är det förstås mycket på gång. Mycket skolarbete att ta igen efter Vietnam. Mycket tid som måste sovas igen under kvällarna och nätterna.

Och bloggens satistik är pinsamt dålig. Jag har bara 10-20 unika besökare i veckan nu för tiden, vilket är en minskning på ca 150 besökare jämfört med hela höstens genomsnitt. Och jag vet inte vad jag gör för fel. För inte skriver jag om andra saker. Jo, kanske lite mer om nyheter. Förr skrev jag mer om mina idéer och åsikter rent allmänt, och orelaterat till media. Kanske skriver jag lite mer om mig själv nu också, och det tänker jag fortsätta med. En blogg ska vara personlig.

Men jag har inte gett upp! Jag läser fortfarande svd:s opinion, DN Debatt och politikerbloggen, på jakt efter bloggämnen. Vi får se. Imorgon kommer det säkert något nytt.

10 mars 2008

I grunden är (s) ett betygsvänligt parti

Socialdemokraterna i Stockholm säger ja till betygsliknande omdömmen redan från ettan, enligt politikerbloggen. Ett stort slag emot det nu mera betygskritiska (s), vars ledare ständigt hoppar på Reinfeldt och talar om "betyg från ettan" när det enda som är föreslaget är betyg från sexan.

Det ligger någonting heligt över betygssystemet. För egentligen är det knappt någon skillnad på betygsliknande omdömmen och betyg. Det är bara det att många ställer sig mer positiv till omdömmen än betyg, fastän båda två handlar om samma sak: tala om för eleven var hon/han ligger i respektive ämne och tala om hur eleven kan utvecklas, och nå nästa mål. Stockholmssossarna väljer självklart det första, mildare steget först. Jag har aldrig hört talas som en radikal och kontroversiell sosse.

I Stockholm är läget speciellt. Moderaterna har övertygande majoritet, och åsikterna ligger längre åt höger här i huvudstaden. Men jag tror inte det är av taktiska själ som stockholmssossarna väljer att ställa sig positiva till skriftliga omdömen. Jag tror det hela beror på en enda sak, och det är att sossarna i grunden är ett betygsvänligt parti. De blev överkörda av vämsterpartiet, som vill avskaffa betyg, och miljöpartiet, som vill avskaffa grundskolans betyg.

Men det hela var länge sen nu. Sossarna får stöd av (v) och (mp). Snart kanske de sitter i regering med de sistnämnda. Det gör det ännu svårare för sossarna att ta upp kampen för deras grundinställning.

Betyg är inte heligt. Upptäck problemen direkt, och inte i åttan. SÄG JA TILL BETYG FRÅN FÖRSTA KLASS!

09 mars 2008

Ja

helagotland.se frågar sig om centerpartiet är Sveriges nya liberala parti, och jag antar att det bara finns ett svar på det. För ovanlighetens skull en lite mer saklig gransning av "bondepartiet som blev liberaler".

Därför internationell miljöpolitik

Något jag har bloggat om flera gånger är vikten av en internationell miljöpolitik, i den betydelse att alla länder måste sammarbeta för att klimatförändriongarna ska kunna dämpas. Visst, Sveroge kan vara ett bra föredömme, men det är samtidigt meningslöst att på egen hand försöka mildra växthuseffekten. Utan sammarbete med andra länder kommer vi ingen vart. Det är därför EU är en så bra miljölösning.

Det känns så tröttsamt att höra Peter Eriksson tjata om att regeringen ska statsa på att Sverige ska sänka sina utsläpp med några få procent, samtidigt som han inte ens kan tänka sig att Sverige kan gå med i EU och rädda all världens torsk och sänka all världens utsläpp med hjälp av internationella sammarbeten.

Idag tas den internationella miljöpolitiken upp på flera håll, i och med Johan Schucks krönika. Bland annat av Magnus Andersson, som ger Schuck ett halvt rätt, eftersom "den nationella miljöpolitiken som dock är väldigt viktig är den som handlar om teknikutveckling, som stimulerar företag att forska och utvekla", vilket han ju har en poäng i. Men när Eriksson rasaqr över att Reinfeldt säger 30% minskade utsläpp istället för 40, eller något i den stilen, då har det inte jättestor inverkan på den globala uppvärmningen. Och självklart ska Sverige sköta sig, det 'r bara då vi kan pressa "koldioxidsmaffian".

För övrigt...

...känns George Bush snarare som en diktator än en demokratiskt vald president, efter att ha sagt att tortyr där man ger fångar dränkningsupplevelser är "nödvändigt". Är han sykopat, eller är det bara det att han inte vet vad han talar om?

...går det bra för Obama, och det är inte illa. Jag håller på att tappa respekten för Clinton. Obama känns mer trovärdig. På ett program på CNN var det någon som sa att amerikanarnas prat om att "vi inte är redo för en svart president" egentligen bör tolkas som "vi är inte redo för en dålig president". Och det är ju sant. För varför skulle hudfärg ha någonting som helst med politiska åsikter att göra?

08 mars 2008

Skrota LAS!

Min stora besvikelse med alliansregeringen är att den gav upp skrotandet av LAS, lagen om anställningsskydd.

LAS fungerar inte. Den motverkar flexibiliteten som en väl fungerande arbetsmarknad behöver. Folk ska kunna byta jobb utan att vara rädda för att få sparken så fort de kommit dit. Unga ska få stanna på sitt jobb. Unga, som har färska kunskaper och ännu inte är trötta på sitt jobb.

LAS förhindrar den här flexibiliteten, genom att tvinga arbetsgivare att sparka den som senast fick jobbet. Om LAS avskaffas kan man sparka den som är mer lämpad för att absluta sitt jobb. Dessutom vågar en person som har ett dåligt jobb byta jobb, utan att riskera att få sparken med en gång. Sist-in-först-ut skapar inte trygghet eller rättvisa. Tvärt om.

När högkunjunkturen vänder kommer jobb som skapats att försvinna. Då sparkas de unga. De som ligger sist på LAS-listan. De som är nya och precis har satt sig in i sina arbetsuppgifter. De hamnar utanför.

Sverige är en av de få länder som har LAS. Nu är det upp till regeringen att lägga fram ett förslag om att skrota LAS, innan det kommer en ny era av sossar och lägger sig i arbetsmarknaden. Regeringen, som gjorde det billigare att anställa, måste hålla fast vid sin arbetsmarknadspolitik.

SvD har idag en ledare om LAS. Där finns fler synpunkter om lagen och hur den slår mot de unga.

07 mars 2008

Peter Örn i FORES

Peter Örn sitter tydligen i styrelsen för den gröna, liberala tankesmedjan FORES. Han har verkligen en lång karriär att skryta om.

Diskriminering är brist på lika villkor

Lika villkor. Det kan låta så självklart. Men när vi ibland hamnar i situationer där vi måste ta hänsyn för en person på grund av hans/hennes religion eller kultur. I det läget brukar folk vara överseende, och ta hänsyn för personen. Men sen tar man inte hänsyn för nästa person, eftersom det inte har med religion eller kultur att göra. Där gäller inga lika villkor, alltså är det diskriminerande.

Det här ser vi överallt:

  • I skolan, där religiösa får ha slöjor, men andra inte får ha keps
  • I passmyndigheten, där religiösa får täcka vissa delar av ansiktet på passfotot men andra inte
  • I det här exemplet på dagens DN Debatt. Folkpartiet har rätt. Björklund, Ullenhag och Sabuni har rätt. Det är orimligt att den regel om befrielse från obligatorisk undervisning som var tänkt för undantagsfall innebär att mer än var fjärde utlandsfödd flicka inte deltar i viktiga undervisningsmoment i skolan

Lika villkor var det. I fotboll och ett demokratistk politiskt system är lika villkor en självklarhet. Allt annat kallas fusk eller diktatur, och det är förbjudet. Varför kan det inte få bli lika självklart med lika villkor inom alla andra områden?

04 mars 2008

Yey!

Yey! Det ar min enda kommentar till detta.