29 april 2008

Betyder fler skolsköterskor en bättre skolvård? (Nä)

Jan Björklund känns ibland lite för gammal för att vara skolminister. Som ung är det lätt att haja till när ett förslag sätter fokus på fel ställe - kvantitet hjälper inte kvaliteten på skolan.

Hans senaste förslag om att fördubbla antalet skolsköterskor och kuratorer på skolorna må ge jobb, men förslaget känns ogenomtänkt. För det är väl kvaliteten vi vill åt? En bra sjukvård byggs inte av många läkare, utan snarare av välutbildade, kunniga läkare. Det låter självklart. Och det är självklart.

När både Björklund och Eva-Lis Preisz (ordförande för Lärarförbundet) talar om hur viktigt det är med elevhälsa och att ungdomar mår sämre än tidigare kan förslaget låta bra. Men, som sagt, fokus måste ligga på kvalitet.

Björklund talar också om att alla kan bidra (istället för sossarnas alla ska med), men frågan är vad det har med utökad personal att göra? Han talar också om att "vi inte kan lasta över mer på lärarna", och det är ju sant. Men är det inte just exakt därför vi har sjuksystrar och skolbibliotikarier över huvud taget?

Flumskolan måste motverkas. Elevhälsa är viktigt. Men vi måste ha rätt problemfokusering, Björklund!

28 april 2008

Clinton vs Obama: Så här kan det gå

Jag är ett hängivet fan av Hillary Clinton. Inte för att jag låter bli att imponeras av Obamas retorik, utan för att Clinton är den demokrat som tror mest på frihet. Demokraterna kan vara protektionistiska, men USA måste lämna Irak - därför har jag svårt för McCain.

Enligt både Times och expressen kan det gå på följande sätt:

1. Hillary förlorar i Indiana - tvingas ge upp
2. Demokratiska ledningen avgör senast i juni
3. Sista ronden i Denver

Enligt PJ Anders Linder så härmar expressen Times - och det verkar ju inte helt otippat, eftersom expressen skriver precis samma sak som Times utan att hänvisa till Times artikel. Men så är ju PJ Anders Linder SvD-are... by the way övergår jag till att bli SvD-anhängare istället för DN-anhängare. DN Kultur är ju ingen jättehit...

Äntligen ett äkta solidaritetståg

1-4 maj är det förbundsstämma i Jönköping med Centerpartiets Ungdomsförbund. Vi ska, på 1 maj, ha ett grönt demonstrationståg för solidaritet.

Det här upprör självklart många grå, traditionsenliga sossar som anser att det här är arbetarnas dag...

År ut och år in går samma gamla grå sossar och demonstrerar emot en politik som de själva har drivit sedan den allmänna rösträtten infördes (med några få, små avbrott). Det är det som är provoserande, och inte att vi vill vända debatten.

Vänstern tor sig ha monopol på rättvisa, jämlikhet och solidaritet. Sanningen är att det var liberalerna som först tog ställning för allmän rösträtt och alla människors lika rätt och värde. Det är dags att visa sossarna hur fel de har, och det är dags att visa svenskarna hur fel det är att alla måste ha ledigt bara för att gråsossarna ska kunna protestera mot sig själva.

Solidaritetståget uppmärksammas i tidning såväl som radio. Här bloggar Magnus Andersson om tåget.

26 april 2008

Framtidsdialogen

Klicka här.

Här och här får du en bättre förklaring till vad sidan innebär.

Inbördeskrig i oppositionen

Igår läste jag, för ovanlighetens skull, DN Debatt i pappersform. Den är skriven av Grön Ungdoms nya språkrör och en styrelsemedlem i mp. De kritiserar vänsterpartiet och deras kommunistiska ledare Lars Ohly.

Det är här kriget börjar. Ett radikalt och offensivt anfall. Mp ger sig på v. Men varför? Varför kriga om ett sammarbete med s? Eller vill miljöpartisterna bara visa ett avstånd från vänsterpartiets nya, kommunistiska ledning?

Här är två citat som tyder på att miljöpartiet inte tar ett allt för stort ställningstagande från alliansen:

"Vänsterns förslag att förbjuda friskolor och läxor grundar sig i en övertro på politikers förmåga att driva offentlig verksamhet och innehåller också ett misstroende mot andra aktörer"

"grönt och vänster skiljer sig åt"

Det här säger en hel del. Miljöpartiet väcker en stark misstro till den offentliga sektorns makt, och de verkar tro på privata aktörer. Dessutom ger de en liten men kontroversiell vink om att vänstern kanske ändå inte är det enda miljöalternativet. Men man kan tolka det olika. Grönt är någonting mp tror sig ha tagit patent på. I det här fallet menar de kanske ändå bara att miljöpartiet och vänsterpartiet har olika syn på kommunistiska diktaturer.

Det känns som om miljöpartiet är minst hundra gånger mer ett demokratiskt parti än vänsterpartiet när de går emot vänsterns inställning till diktaturer. Här är mp ett mognare och mer realistiskt parti än vänsterpartiet.

Härom veckan gjorde jag ett politiktest på axess hemsida. Där visade det sig att jag av oppositionspartierna tror mest på sossarna, sen mp, sen ett långt hopp till v. Jag är absolut inte miljöpartist, men jag känner mer för dem än för v.

Ett sammarbete mellan mp och s betyder en hel del för svensk politik och samhälle. Miljöpartiet kan förhoppningsvis påverka en eventuell röd regering och göra den grönare. Men sammarbetet kan betyda en hel del bra för vänsterpartiet också. Även om de inte hamnar i regeringsställning så får de ett mer rebelliskt rykte. Ett rykte som kan göra att v blir både större och mer respektingivande än miljöpartiet.

Just nu ligger v bättre till än mp i opinionsundersökningarna. Det beror på att vänsterpartiet syns, är mindre PR och mer rebelliska.

Kriget mellan mp och v har bara börjat. Det här är ett viktigt slag för båda partierna.

25 april 2008

Bidrag till de som behöver det

Efter ännu ett underbart C-förslag om bidrag på kort tid kan jag inte göra annat än att le.

Bidragen ska gå till de som behöver det. Behöver höginkomsttagare barnbidrag? Nej. Behöver studenterna mer pengar? Ja.

Dessutom måste det löna sig att studera. Idag lever studenter fattigt och obekvämt. Det är inte acceptabelt.

Förslaget möter god kritik av både Leijonborg och SvDs läsare.

CUF måste åter bli EMUs ungdomsförbund

Nu debatteras CUF-motionen om EMU på politikerbloggen. Karin Fälldin, CUF Göteborgs ordförande, har skrivit motionen.

CUF har tidigare varit positivt till EMU, ända fram till förra stämman, där beslutet blev nej med 41 röster mot 40. Irriterande jämnt resultat.

Stockholms CUF har en tydlig linje i frågan; JA. Ordförande Annika Ivarsson uttalar sig på politikerbloggen: "Vi måste börja använda EU till det som det är till för. Bland annat handel och då är euron en central del".

Det här är ingen lätt fråga. Argummenten är inte särskilt många varken för eller emot. De klokaste argummenten är de komplicerade ekonomiska. Själv är jag en stor förespråkare, liksom Magnus.

Om en vecka är det stämma, och då fattas de viktiga besluten om EMU. De som kommer skapa debatt, och de som kommer avgöra ifall vi kan driva en EU-kampanj 2009 fullt igenom.

22 april 2008

Hall of fame

Nu när jag har bloggat i mer en ett år tänkte jag skapa en "hall of fame" i sidospalten med de lite mer utstickande blogginläggen. Där ska jag bland annat ha:

-Mina tre första inlägg: Första, andra och tredje

- Min helomvändning i frågan om sexköpslagen

-Mitt inlägg mot det moderata sd-sammarbetet, som visade sig uppröra en hel del sverigedemokrater

Se gärna inläggen. De första kanske inte är speciellt bra skrivna (jag var ju trots allt bara 13, och kunde bara en liten del av allt jag kan om politik idag), men grundtanken är den samma. Bland annat kan vi se det i mitt tredje inlägg, där jag funderar över regeringens nederlag på liknande sätt som jag gör idag.

Bloggdebatterna mot sverigedemokraterna var spännande! I början kändes det lite obehagligt att öppet debattera emot grova nationalister, men efter ett tag vande jag mig, och då blev det mer som en lek där man beprövar sina argumment och får respons. Särskilt kul var det då deras skrivsätt och argummentation inte var den bästa...

Att blogga är kul! Man beprövar sina argumment, man srkiver av sig, man visar vad man står för och man sprider sina idéer. Läsarna är allt ifrån CUFare till kusiner till sverigedemokrater till vänner till vänners vänner till... ja, vad vet jag?

Jag bloggar mest om nyheter och debattartiklar. Tidigare var det mer ämnen jag själv funderat över. Nu är det i och för sig ganska blandat, men nyhetsbloggandet dominerar ändå.

För några månader sen skrev jag 2.2 inlägg om dagen. De senaste veckorna har antalet inlägg/dag sjunkit, och bloggstatistiken har försvunnit, men det är på gång igen. En del tror att bloggande bara är något man gör några månader för att sedan ge upp, men jag tycker bloggande är en livsstil! Det tar kanske en kvart om dagen, men det är lugnt värt det...

Bra initiativ av folkpartiet

Jan Björklund vill, enligt DN, sänka skatten för pensionärerna. Det är ett riktigt bra initiativ, efter den förvirrande röran av amatörpenisonärspartier. Dessutom lär de tjäna på det!

21 april 2008

Stockholm är i ständig utveckling

Igår såg jag på en debatt mellan stockholmscenterns ordförande Per Ankersjö, folkpartisten Stella Fare, samfundet S:t Eriks ordförande Kerstin Westerlund Bjurström och arkitekten Peter Kinnmark. Debatten handlade om skyskrapor, en fråga som stockholmscentern driver och som folkpartiet konstigt nog inte vill ställa sig bakom.

Ankersjö och Kinnmark vann debatten utan problem. Fare gav ett överlägste intryck, efter att ha använt härskarteknik efter härskarteknik. Hon försökte ge sig på Per Ankersjö gång på gång för att vara en lantis (fast han är stockholmare), för att ha lite mandat i stadshuset, med mera, med mera...

Här kan du se debatten online.

Stockholm är inte färdigbyggt. Det är inget museum. Det är en stad i ständig utveckling. Ända sedan 1200-talet har man byggt nytt i Stockholm, men efter ogenomtänkta projekt som till exempel miljonprojektet eller rivningarna i Klara har vi blivit allt räddare för att göra nytt. Många tänker sig skyskrapor som fula betonghus, och tror ofta att alla som vill förnya vill riva Gamla Stan. Fel, fel och åter fel.

När vi behöver fler bostäder ska vi inte tvingas bygga staden på bredden. Vi ska bygga på höjden. Skyskrapor kan vara riktigt vackra, så länge man inte tränger ihop alla till samma plats, utan sprider ut dem.

Att Stockholm inte skulle utvecklas och ta nya influenser är bara konservativt tänk. Att folkpartiet smittats av denna konservatism är ett hot emot partiets liberala nytänkande. När stockholmarna inser att centern inte är ett bondeparti, utan Sveriges liberalaste och kanske mest nytänkande parti, så kommer centern få ordentligt med mandat i stadshuset.

Själv bor jag högt upp, inte bara på nionde våningen utan även vid en klippavsats, och jag älskar det! Utsikten och känslan av frihet är underbar. Det kan låta främmande att bo högst upp i en skyskrapa, men så tokigt är det nog inte. Man kan ha allting nära sig! På en vaninga kanske det finns en restaurang, och på en våning en liten affär.

Skarapor såsom Wennergrens Center är tråkiga skrapor, medans skrapor som DN-skrapan är riktigt fina!

19 april 2008

Gör något, för tusan!!!

Jag börjar bli trött på det här. Så fort något större brott begås så blir det stora skriverier och debatter om vad man ska göra för att detta inte ska upprepa sig, men efter bara något år är allt glömt, och man fortsätter som vanligt igen. Det här har vi sett efter dödsmisshandeln på Kungsholmen, och nu ser vi det igen efter mordet på 10-åriga Engla.

Jag menar inte att det är dumt att reagera på vad som händer. Tvärtom! Det är precis det vi måste göra. Men just nu sker det på fel sätt. Alla blir chockade. Kvällspressen skriver. Det blir debatter. Men ingenting blir bättre. Dessutom glömmer vi att det här inte är första gången det händer något otäckt. Det som hänt innan är glömt. Tidigare misstag är som bortblåsta. Och vi ser på när brotten begås. Gång på gång på gång...

Om vi svenskar verkligen bryr oss om vad som händer, och vill göra något åt saken, ska vi inte sitta hemma och klaga eller vara bekymrade. Det räcker inte. Det är bara mesigt. Istället ska vi göra någonting. Främst ska vi driva på våra politiker. Helst kommunalpolitiker, för de kan göra skillnad på rätt villkor. De har sitt lokala perspektiv. (Federalism is the king)

Gatuvåldet skapade mängder med onödiga debatter. Bevara oss från gatuvåldet skapades, och en ung svensk "hjälte", Anton Abele, föddes. En så kallad hjälte, som inte gjorde annat än att prata. "Sluta slåss", sa han. Men vad hjälper det?

Att titta på en brinnande eld och säga: "vi måste släcka den" hjälper inte. Det är ett litet, mesigt steg på vägen, men elden slutar inte brinna för det.

Handling är nyckelordet. Vi kan ine bara skriva, prata och hålla tal. Vi måste göra någonting. Nattvandra, se till att vi får fler poliser eller se till att poliserna håller koll på våldet. Det här är politikernas uppdrag, men i en demokrati är det folkets uppdrag att pressa politikerna. Ring, maila och skriv insändare (barani skriver vad politikerna ska göra). GÖR NÅGOT, FÖR TUSAN!!!

Maria Abrahamsson skriver en mycket bra ledare i SvD idag.

17 april 2008

Björklunds betygssyn är kallblodig

Det ligger någonting heligt över det svenska betygssystemet. Betyg från ettan anses vara fel, medans betygsliknande omdömmen från samma årskurs är hur bra som allra helst. Den här märkliga synen blir knappast svagare av Jan Björklunds argummentation, som är konservativ, sorterande och rent av kallblodig. Själv vill jag se betyg från första klass, men hans argument gör att jag förstår varför folk blir tveksamma till förslaget.

Björklunds ständigt återkommande argumment är: "Det ska löna sig att vara bra i skolan". Det ger en föreställning om att betyg innebär att de svaga ska straffas och de starka ska belönas, eller ännu värre: alla elever ska vara uniformerade, rakryggade och bli piskade på väg till sina bänkar.

Nu kanske jag överdriver, men i så fall är det bara för att bli förstådd. Betyg handlar inte om att värdera en elev, utan snarare om att ge eleven en förståelse för hur hon/han ligger till utifrån de nationella målen. Det gör att eleven får veta precis hur hon/han kan utvecklas, och uppnå nästa mål.

Betyg från 8an ger eleven en konstig bild av att betyg är någon sorts press och stress. Det blir mer naturligt om betyg alltid har funnits, ända sedan första skolåret. Det må låta pressande, kallblodigt eller rent av ondskefullt, men jag tror inte att det skulle skada någon på något sätt, snarare hitta lösningar på problemen - från början.

16 april 2008

De övergivna pensionärerna

Sossarna delar ut rosor på ålderdomshemmen och försöker som vanligt övertyga väljarna om att är pensionärspartiet. Alliansen har avslöjat bluffen, men gör själva inget åt saken. Vilken röstsedel ska pensionärerna välja om de vill få det bättre?

Nu skrivs det i var och varannan ledare om pensionärsfrågor. Skrällen blev som högst igår när K-G Bergstörm påstod att pensionärerna kan bli 2010 års valfråga. Folk verkar helt ha glömt att pensionärerna bara utgör en liten del av väljarna, och att olika väljare kommer leta efter olika frågor.

Arbetslösa vill ha jobb. Arbetande människor vill ha sänkt skatt. I en demokrati kämpar politikerna för majoritetens åsikter, utan att ta hänsyn till små grupper av människor. Jag tycker inte att Sverige har få pensionärer. Men politikerna lyssnar inte bara på dem. Det har märkts i tidigare val, och det kommer kanske märkas i kommande val också. Låt oss hoppas att det inte blir så. Låt oss hoppas att politikerna tar in all kritik från media, och lägger fram fler vallöften för de äldre. Det kan verkligen behövas.

15 april 2008

Ja kd, särbehandlande är diskriminering

I dagens SvD Brännpunkt skriver kristdemokraten Lars Hultkvist om äktenskapslagstiftningen. Det känns konstigt att man fortfarande kan diskutera om någonting så självklart. Ungefär som att debattera om ifall kvinnor ska få rösträtt, som man ju faktiskt gjorde för bara 90 år sen.

Särskilt naivt känns det när Hultqvist skriver: "kärleken mellan man och kvinna skiljer sig i ett viktigt avseende från kärleken mellan personer av samma kön", eftersom "den kan skapa nytt liv".

Så kortfattat menar han alltså att hmosexuella inte har rätt att gifta sig, eftersom de inte kan få barn? Verkligen olustig retorik.

"Men är det verkligen fråga om diskriminering när alla som uppfyller kriterierna kan ingå äktenskap med en person av motsatt kön och de som vill leva med en person av samma kön får motsvarande trygghet genom ett registrerat partnerskap?"

Diskrimminering innebär särbehandling. Att homosexuella bara ska kunna bli "partners" och alla andra ska få gifta sig känns verkligen som särbehandling.

"Kan inte en förening som kan skapa nytt liv vara värd ett eget begrepp även i dagens Sverige?"

Kan inte homosexuella, som enligt all forskning känner likadan kärlek som heterosexuella, få rätten att gifta sig med varandra om de verkligen vill det? Varför skulle någon stå i vägen för dem ifall det inte skadar någon annan?!

"i dagens Sverige". Lustigt ordval från en värdekonservativ, bakåtsträvande kristdemorat...

14 april 2008

Inse att Kina är en diktatur!

Jag börjar bli trött på allt tjat om OS-bojkott och exakt hur och vad Reinfeldt ska säga eller borde ha sagt till Kinas president. Kan inte någon inse att Kina är en diktatur, och att ett bojkott av OS inte leder till at Tibet frias, eller av vad Reinfeldt säger?!

Okej, det kanske är en markering av OS-stjärnor att hoppa av medaljkampen. Och visst skulle det väl kännas bra om Freddan vågade säga ifrån när Kinas president hotar demokratin? Men ändå, vad leder det här till i längden? Tror någon på allvar att Reinfeldt kan övertala en diktator att bara byta inriktning och börja främja de mänskliga rättigheterna? Om han ens skulle ställa sig upp på bordet och skrika åt presidenten skulle ingenting hända.

På agenda förra veckan tog de upp Reinfeldts resa. Förutom att Reinfeldt kom till studion så hade en expert intervjuats, som påpekade att hur Reinfeldt än framför sina åsikter så kommer presidenten bara sitta där och nicka. Han kan se vänlig eller förstående ut, men i själva verket ändrar han sig inte ett dugg. Många utlänska ledare har åkt till Kina, bland annat för att prata miljö, men ingenting har fungerat.

Det är dags att inse att Kina är en diktatur, som vare sig tar hänsyn till att utlänska sportstjärnor inte kommer till deras tävling eller att utlänska ledare kommer och försöker göra sina röster hörda. Tänk realism!

12 april 2008

Vet Lars Ohly vad demokrati är?

Jag satte för ovanlighetens skull på radion idag, och hamnade mitt i lördagsintervjun med Lars Ohly. Han har tydligen hållt ett tal om att vänsterpartiet är ett demokratiskt parti. Behöver man, som partiledare, göra något sådant så har partiet antagligen någon sorts odemokratiskt spår.

Efter att Lars Ohly blivit ny ledare för (v) har partiet gått mycket längre åt en radikal, för att inte säga kommunistisk, väg. Att sympatisera med kommunistiska diktaturer och terrorister har gjort att partiet gått i en bana tillbaka till det som det tidigare var - ett kommunistparti.

Nu säger Ohly, klart och tydligt, gång på gång, i intervjun, att den borgliga regeringen är odemokratisk. Han påstår att konkurrensutsättningarna av de statliga monopolen och andra privatiseringar urholkar demokratin. Den mannen har nog fått något om bakfoten. Särskilt som han tycker att alliansen är mindre demokratisk än Venezuelas kommunistiska diktaturregim.

En fri marknad, där folket och en enskilda individen har ett starkt inlytande på vad som produceras samt dess priser och kvalitet, är i allra högsta grad demokratiskt. Något som däremot inte är demokratiskt är den planekonomiska modellen, som Ohly tydligen förespråkar. Planekonomi bygger på en värld där staten till fullo bestämmer över vad som poduceras, och där folket och människan inte har någonting att säga till om.

Om Ohly nu tycker att partier som förespråkar utförsäljningar av statliga monopol kanske hn aldrig får det sammarbete med socialdemokraterna som han erkänner sig eftesträva. Sossarna går en allt mer marknadsliberal iniktning, och det förvånar mig inte om de kommer vilja skrota apotekets monpol inom kort.

Liberalism bygger på folkets makt. Kommunism bygger på de styrandes makt. Så, vad låter mest demokratiskt?

11 april 2008

Enligt naturens grundlag bör presstödet avskaffas

Presstödet har debatterats livligt de senaste veckorna. Ska staten förhålla sig neutrala till alla tidningar, eller ska den tåflörta med en del av dem?

Inom CUF är det också en omdiskuterad fråga. Många tycker att den skiljer sig från andra planekonomiska idéer, och därför har vi i 2007 års version av CUFs sakpolitiska program en text inskriven där vi talar om hur viktigt det är med ett presstöd.

Och visst, det kan det låta kapitalistiskt att en del tidningar, som en del människor läser, ska konkurrensutsättas. Men en fri marknad där människans val bestämmer hur det ska gå för tidningarna är precis lika rättvist som demokrati.

"Survival of the fittest". Lita på naturens grundlag och avskaffa det statliga tåflörtandet med tidningarna.

10 april 2008

Ge inte vänstern någon chans att briljera

Jag verkligen hatar fördomen om borgarsvin. För visst är det väl en fördom? Alliansen vill väl inte sparka på de fattiga och göra de rika rikare?

Om hela alliansen är en allians bara för de rika så lovar jag att bli VÄNSTERPARTIST! För jag vet att det inte är sant. Några konservativa moderater och en del kristdemokrater kanske har den inställningen till fattiga, men centern kommer aldrig svika sin liberala bana. De kommer hålla på de fattiga. Det måste dem, om de inte vill förlora mig :)

Och ingen får låta vänstern få en enda chans att påpeka att alliansen "tar från de fattiga och ger till de rika", eller hur de nu vill uttrycka det. Därför vill jag att alliansen väljer att behålla värnskatten.

08 april 2008

Idéprogram till StureplansCUF

Just nu håller jag på och jobbar fram ett idéprogram till StureplansCUF. Tänkte dela in det i människa och marknad, miljö samt skola och utbildning. Samtidigt pågår ett ständigt arbete med vårkampanjen "Hur var det med nyårslöftet?". På måndag kväll räknar jag med att idéprogram, hemsida och kampanjmaterial är klart.

Och imorgon är det första mötet med distriktstyrelsen. Ska bli spännande att få se vad som händer uppe i toppen.

07 april 2008

1000 profilvyer

Nästa person som klickar in sig på mig profil kommer bli ögonvittne till att min profil har fått 1000 klick!

Jag firar det med att, äntligen, skaffa en profilbild, och at bort det gamla facebook-kortet. Tidigare fungerade inte mina bildformat, det är anledningen till att jag inte laddat upp någon profilbild innan...

Liberalism är att bry sig

Antiliberala personer, till exempel vänsterpartister, brukar tala och skriva mycket om "den osolidariska liberalismen", som enligt de går ut på att inte bry sig. Jag hävdar att det är precis tvärtom. Antiliberalerna syftar på att liberalism handlar om att folk ska få göra vad de vill. Men att vilja att folk ska få mer valmöjligheter är ju faktiskt att bry sig!

Jag vill minnas att en vänsterlåt om liberalism gick: "ni vill ge mig rätten att våldta mig själv". Den talar precis om hur lite vänstern bryr sig om andras frihet.

Om den vänsterpartistiska solidariteten handlar om att bry sig, hur förklarar de då att de vill se en stat som fullkomligt kör över den enskildes rättigheter och valmöjligheter?

06 april 2008

Vi borgarsvin gillar också miljön

En borglig miljöpolitik - finns det? Det är en omdebatterad och omdiskuterad fråga, särskilt inom centerrörlesen, som i fyrtio-femtio år har brunnit för alla typer av miljöfrågor. Ska vänstern få ta patent på miljöfrågorna? Givetvis har centern kommit fram till att en liberal, borglig och frihetsinriktad miljöpolitik finns, och det här leder oss in på ännu en debatt, nämligen vad en borglig miljöpolitik innebär.

CUF, stockholmscentern och numera hela centerrörelsen har kommit fram till att en borglig miljöpolitik handlar om att se framåt och inte bakåt, och att staten inte ska bestämma om exakt vad som är rätt eller fel. Miljöpartiet och vänsterpartiet talar ofta om att man måste gå tillbaka till som det var förr eller att straffa den som gör fel, medans en borglig miljöpolitik handlar om teknikutveckling, tillväxt och forskning.

Jag tycker en borglig miljöpolitik är en självklarhet. Vi behöver inte sluta åka bil eller på något sätt sträva efter en ny stenålder för att mildra klimathotet. Dessutom gillar jag det dår med att staten inte ska ingripa i människors liv och säga att "det alternatiet får du inte välja". Eller att staten ska ingripa i den enskildes egendomar och dess rätt till ägande. Staten ska inte förvalta en bit mark, eller på något sätt inkräkta på en annan människas äganderätt.

Den borgliga politiken går ofta ut på valfrihet och liberalism, vilket en del ser som "mesigt, slappt och ont". Därför tror många att "jamen borgarsvinen, de kan ju inte bry sig ett dugg om miljö". Det är givetvis helt fel. Alliansen har miljöpartiet originalet, det vill säga centerpartiet, med sig. Centerpartiet är, och kommer förhoppningsvis förbli, ett miljöengagerat parti. Det kan ingen säga något emot utan att bli tala osanning.

När jag igår läste förslaget till CUFs nya idéprogram blev jag dock lite frustrerad över att vi presenterar våra åsikter genom att utgå från vänsterns miljöpolitik, och säga att "det här är ett annat alternativ". Inte bokstavligen, inte rakt ut, men jag tyckte formuleringen gav det intrycket.

Vänstern ska aldrig få ta patent på miljöpolitiken. Det kommer de inte kunna heller, så länge centerpartiet finns. Och man behöver faktiskt inte bara driva en ideologisk förankrad miljöpolitik. För miljöpolitik handlar om att stoppa ett stort hot mot vår planet, och då kan vi inte handla med hjälp av 400 år gamla tankesätt.

04 april 2008

Svearådet

I helgen är det svearåd. Det betyder att vi i Sverogews mellersta CUF-distrikt samlas. Den här gången i Dalarna, där vi ska ha en mini-stämma. Vi kommer gå igenom alla motioner, och skapa en egen version av CUFs sakpolitiska program på bara 1,5 timme. Vi får se hur det går...

Inget bloggande i helgen alltså.

03 april 2008

Stämman idag = skamlig, patetiskt... you name it

Stämman idag var en stor besvikelse. Att ha evighetsdebatter om att avdelningstvången ska införas igen och att ett pris som redan har delats ut delades ut till fel person är rent ut sagt LÖJLIGT.

De viktiga besluten gick vi inte inte ens igenom (inte brödtexten, bara punkterna). Skamligt!

Är socialdemokraterna nyliberaler?

den här sidan, som ingår i socialdemokraternas hemsida, kan man hitta en hel del överraskningar. Bland annat att de är för frihandel, öppenhet och konkurrens - någonting som många svenskar skulle klassa som nyliberalt - bland de Erik Ullenhag.

Så många beskyllningar centerpartiet fått på sista tiden för att partiet skulle vara nyliberalt förvånar det mig att ett parti som kallar sig socialistiskt i smyg försöker bedriva en politik i samma riktning; en marknadsliberal politik som både överrensstämmer med Johan Norbergs frihandelsvärderingar och den klart marknadsliberala konkurrenspolitiken.

Dock får ni inte glömma att jag varken beskyller socialdemokraterna eller centerpartiet för att vara nyliberala. Det är inte jag heller, för den delen. Många svenskar använder nyliberalism som ett själsord för marknadsliberalism eller den mer radikala, klassiska liberalismen. Nyliberalism är någonting helt annat.

Stockholmscenterns årsstämma

Nu är det inte bara CUF man ska ha koll på. Jag har även börjat engagera mig lite i partiet. Hittils bara en höststämma och en nybörjarkurs, men.. i alla fall en början.

Och ikväll är det årsstämma. Skolpolitik och bostadspolitik ligger på agendan. Lokalpolitik kanske inte är mitt favoritområde, men eftersom besluten faktiskt kan göra skillnad, till skillnad från den politik vi beslutar om i CUF, så blir det säkert intressant. Motioner kommer behandlas, styrelse kommer väljas, bilder på trifliumskrapan kommer visas. Jag är nog ändå en stämmo-människa. Eller föreningsmänniska. Så länge det handlar om politik...

Jag har lovat mig själv att försöka hålla mig borta från talarstolen ikväll, så länge det inte blir för intressant. Men det var ju likadant på sprutbytesstämman i höstas. Jag trodde inte alls jag skulle hoppa in i den debatten, särskilt som i princip alla var för sprutbyten, men så blev det ändå den här diskussionen om hurivida vi ska ha ett narkotikaprogram eller inte, och där tyckte jag det var självklart. Självklart ska man utöka sina åsikter! Det är så man lockar nya människor.

02 april 2008

Varför är bara centern federala?

Under 2007 åde lärde jag mig om och fick respekt för federalismen. Det är simpelt och självklart att makten måste förflyttas till en lokal nivå, då det är som demokrati, fast ännu mer demokratiskt. Istället för att folket har makten över sitt eget land så har de makten över sin egen kommun!

Därför anser jag det obegripligt att inte fler riksdagspartier förespråkar samma sak som centerpartiet under de senaste åren har verkat för; alltså just federalism. Kristdemokraterna bedriver en politik som också handlar om federalism, bara att de använder andra ord för det. Junilistan är de största förespråkarna av federalism. Så mycket att de säger nej till EU. Men ett nej till EU har ju ingenting med federalism att göra! EU handlar om internationella överrenskommelser, och inte att tvinga små länder att handla i småfrågor. Åtminstone är det ett sådant EU som centerpartiet kämpar för. Ett demokratiskt EU som behandlar stora frågor, exempelvis miljö och brottsbekämpning på en internationell nivå.

Om vänstern skulle vara som de påstår sig vara, nämligen mer "demokratiförespråkande" än alliansen, så borde dem förespråka federalism. Om folkpartiet vill behålla sina liberala värderingar borde de också säga ja till federalism. Och kristdemokraterna förespråkar ju nästan maktfördelning, som jag nämnde tidigare.

Nej, för mig låter allting självklart. Människor ska i liberalismens och demokratins namn få bestämma över sina egna kommuner, precis som de ska få bestämma över sina egna liv och sitt eget land.