25 juni 2008

Frankrike igen
Nu åker jag till Frankrike igen. Den här gången till familjens hus i Provance (se bilden). Jag blir borta en vecka.

Logiken som säger att sverigedemokraterna är åt vänster

Jag har funderat på en sak idag. Om vänsterns kärnväljare är låginkomsttagare, hur kommer det sig då att sverigedemokraterna kallas högerextremister? Enligt mätningar som presenteras i DN är nämligen sverigedemokraternas kärnväljare låginkomsttagare.

Det är rätt lustigt, det där med "politik för de rika", sossarnas eviga slogan för att utmåla sina motståndare. Men den debatten kan vi ta någon annan gång. Det intressanta här är att sossarna kanske blir tvugna att släppa denna slogan ifall de vill ta avstånd från sd? Eller vill de verkligen det? Vänsterpartiet och miljöpartiet vill det definitivt, men vad jag vet har inte sossarna den mest generösa migrationspolitiken, även om de debatterar mot sverigedemokrater då och då. Där handlar det i och för sig om att sossarna, liksom moderaterna, vill vara ett stort parti, och att de därför behöver ta på sig medelsvenssons åsikt om att för mycket invandring är dåligt.

Jag säger ingenting. Tycker vänstermänniskor att sd påminner om det lösa begreppet "högern", i det här fallet alliansen, så får de väl göra det. Jag tänker varken säga att de är höger, vänster eller mitt i. Men eftersom jag är väldigt öppen för en generös invandringspolitik och samtidigt är medlem i ett alliansparti så tror jag givetvis inte att sd kommer ingå i alliansen ifall de kommer in genom riksdagens portar - i så fall kan jag lova att de flesta kommer lämna alliansen för gott.

23 juni 2008

Arbetsmarknad: En utsökt dålig debatt

Nu är jag tillbaka vid datorn, och kommer nog blogga en hel del... tills på onsdag, för efter det ska jag till Provance.

Jag lyssnade på en debatt mellan arbetsmarknadsministern och sossarnas arbetsmarknadspolitiska talesman... om just abrtesmarknaden. Båda två var utsökt dåliga. De kom med samma gamla argumment gång på gång. Likt många andra vänsterpolitiker skyllde sossen den rekordlåga arbetslösheten på konjunkturer, och sen tjatade han hela debatten om att "de långtidsarbetslösa inte har några jobb", samtidigt som Littorin gång på gång sa att "på sosarnas tid var det minsann också dåligt". Irriterande nog sa sossen hela tiden att "socialdemokraterna vill att det ska bli bättre för långtidsarbetslösa", utan att ge något konkret förslag.

Jag kabn inte kora en vinnare. Men jag kan kora två förlorare. Jag hoppas att vi någon gång i Sverige kommer få en bra arbetsmarknadsminister. För hittils ser det ju mörkt ut. Alliansens jobbpolitik är bra men ensidig. Man måste våga satsa på att åtminstone utreda LAS, och göra några fler alliansiga förändringar... innan det är för sent och vi får uppleva ytterligare 100 år av nästan pauslös socialkonservativ regim.

19 juni 2008

Kanske byter de plats

Det ska bli spännande att se vad som händer med ideologierna i framtiden, nu när kommunister försvarar integriteten och liberaler talar mot den. Förhoppningsvis kommer inte riksdagsledamöterna fortsätta agera på egen hand, utan kolla att de har fullt stöd av partimedlemarna först.

18 juni 2008

Mitt fotbollsintresse kommer nog aldrig vara större än det är nu

2008 har mitt fotbollsintresse inte bara vaknat från att ha varit halvdött. Det ligger på topp. Kanske det aldrig kommer bli större.

Visst minns jag VM 2002, EM 2004 och VM 2006. Men jag var inte alls lika insatt då. Kunde inte så många spelare, fäljde inga andra lag än Sverige förrutom i finalen. Och av kvalen till mästerskapen såg jag inte ett enda.

Att följa klubbar har känts lite nördigt. Men kul. 2007 såg jag lite på spanska ligan, men tröttnade snabbt. Jag måste läsa på mer. Annars blir dte inget kul att titta. 2006 såg jag den historiska Champions League-finalen där Henke mötte Fredde.

Men 2008 slog allt. Jag följde många av Champions Leagues utslagsmatcher, jag följde EMs gruppspelsmatcher (trots att jag var i Paris i början) och jag har aldrig brytt mig så mycket om att det ska gå bra för Sverige som jag gjort de senaste veckorna.

Nu, när Sverige precis åkt ut, ska jag inte ge upp. Jag ska följa de mest intressanta kvartsfinalerna, och försöka se alla semifinaler. Finalen är ju ett måste.

Nä, nu ska jag ge mig och fortsätta blogga politik. Fotbollen 2009 får vi se om jag bryr mig lika mycket om. VM 2010 ska jag förstås se... men EM 2012 får vi se...

Jag är så plannerande av mig ;)

Fredrick och Annie gav regeringen bakläxa

Imorse var det färdigt. Trots alla partipiskor och överläggningar som skedde igår var de centerpartistiska riksdagsledamöterna Fredrick Federley och Annie Johansson starka och följde sina hjärtan i frågan om FRA och den personliga integriteten. Det lönade sig. Efter att beslutet fattades i riksdagen (jag var där!) hade 157 riksdagsledamöter röstat ja till Fredricks förslag, 0 nej och 156 inte alls.

Riksdagsbeslutet måste, utan tvekan, ha varit historiskt. Rekordmånga människor engageras av frågan om övervakning, och redan innan debatterna och besluten fattas har protesterna mot lagen flygit kors och tvärs över bloggsfären. Det här tyder på en sak: FRA handlar inte om bättre säkerhet. Det handlar om att flytta fokus från den övervakning som faktiskt ger reslutat till en övervakning av människors liv. Något som farbror staten och storebror inte har med att göra. Kort sagt: FRA skadar demokratin och leder Sverige närmare diktaturer såsom Kina och Nordkorea.

Det var en skrämmande lag som nästan röstades igenom. Idag, och för resten av våra liv, ska vi vara evigt tacksamma för de två centerpartisterna som räddade den personliga integriteten. Även om förslaget inte föll helt är tidningarna eniga om vilka det var som fick bakläxan.

17 juni 2008

Folket vs Människan

"om riksdagsledamöterna inte följer sina hjärtan skulle de lika gärna kunna bytas ut mot maskiner"

En lustig sak är att vänsterpolitiker ofta använder "folket" lite här och var, medans borgliga politiker använder ordet "människan".

Jag tror det handlar om den kommunistiska grundsynen på människan: "alla vill samma saker och har samma preferenser som varandra" och den liberala grundsynen: "alla människor är trots sitt lika värd helt unika, med egna personliga preferenser". Enligt vänstern är människor alltid bara delar av ett folk. Enligt liberalerna kan en grupp människor aldrig vara tillräckligt lika varandra för att kunna blandas ihop och bli ett enda "folk".

"Folket tycker så här, därför är det det enda rätta", tycker kommunisterna, medans liberalerna inte vill dela in människor i skåp och lådor.

En intressant men märklig synvinkel är den som oppositionspolitikerna idag försökte ge "fru talman" i riksdagsdebatten om posten som jag ju som sagt av en anledning var åhörare till imorse. Den gick ut på att "folket" (vilket ju inte alls är "folket", utan bara en majoritet av det) vill behålla några av monopolen, och att därmed politikerna måste handla därefter.

Men en sak som de oppositionspolitikerna måste komma ihåg, och som jag i och med frågan om partipiskan inför omröstningen av FRA-lagen måste påminna om, är att om riksdagsledamöterna inte följer sina hjärtan skulle de lika gärna kunna bytas ut mot maskiner.

Riksdagendagen

Gick upp strax före sju imorse för att voteringsvaka för FRA-lagen... men tydligen var det helt i onödan. Ingen var där. Och riksdagsdebatten tycktes aldrig börja.

Nåja. Jag fick i alla fall lyssna på stackars Kari Pilsäter (fp), som fick replikera en hög vänstermänniskor och försvara regeringen handlande helt ensam. Debatten handlade om posten. Ska blogga mer om den senare, men först måste jag äta lite lunch...

15 juni 2008

Sossarnas taktik har alltid varit den samma

Aftonbladet har avslöjat att sossarnas "hemliga plan" är att försöka få regeringen att framstå som hjärtlös. Det förvånade inte mig det minsta. Vem som helst kan väl lista ut det. Faktum är att det är en väldigt rimlig slutsats efter sossarnas alla påhopp på regeringen.

Mona vet var spiken ska sitta. Under diverse debatter har hon sagt både att "regeringen är gammaldags" och att det är en "regering som gynnar de rika". Spiken hamnar perfekt på plats. Det som har skapat det goda ryktet kring sossarna är att de är "framåtsträvande" och att de "driver en politik för alla och för en trygg välfärd". De orden är precis vad medelsvensson vill höra.

Antagligen var bilden av att sossarna svek sin solidariska politik (genom att dels tillsätta Persson som partiledare och att dels höja arbetslösheten) en stor bidragande orsak till att alliansen vann valet 2006.

Socialdemokraternas äckligt långa tid vid makten är uppbyggd av lögner om en solidarisk politik. Sanningen är att de har gått allt längre bort från socialismen och allt närmre konservatismen.
Nu har jag några dagar hemma i stan. På lördag åker jag till landet igen.

Tisdag-onsdag kommer antagligen gå åt till lite FRA-aktiviteter utanför riksdagen (på facebook får man reda på allt man behöver veta om sin framtid).
Jag bloggar ganska lite just nu. Det är sommar. Man använder inte datorn lika mycket. Det blir nästan inget bloggande. Vi får väl se hur många fler blogginlägg det blir innan skolstarten i mitten av augusti.

En sjuk sak håller på att hända. FRA-lagen kommer röstas genom och centerpartiet gör inget motstånd. Sverige is turning naughty. Snart lever vi i en diktatur.

11 juni 2008

Vi underskattar John McCain

Kampen mellan Barak Obama och John McCain är jämn. Som jag har förstått det leder Obama enligt opinionsundersökningar, trots att experterna misstänker att McCain kommer vinna valet.

I Sverige ogillar många John McCain. Vi ogillar republikaner för att de är värdekonservativa, religiösa, klassindelande och ospännande. Särskilt ospännande blir det när en 72-årig gubbe är framröstad till presidentkandidat.

En svart man med bra retorik och som kommer med nya åsikter som är längre åt vänster än vanligt i USA går lätt hem i Sverige. Likaså Hillary Clinton, min favorit som sorgligt nog är borta ut leken nu.

Utan att se McCains goda sidor dömmer vi honom därför på förhand. Det vi missar är att han alltid står upp för sina åsikter i alla väder, och att han är för fri invandring. Fri invandring. Det kunde vi inte tro om den konservativa gubben som utmanar en svart man? Nej, jag ger McCain större förtroende i migrationsfrågorna än Obama.

Jag har ännu inte bestämt mig för om jag håller på Obama eller McCain. I USAs högerklimat behövs kanske några år av Obamaregim, efter Georges Bushs katastrofår.

10 juni 2008

Sluta

Nedskärningarna av försvaret irriterar mig. Hur kan vi tro att ryssarna inte märker att vi succesivt håller på att lägga ner hela vårt försvar?

Nu ska jag tillbaka på TV:n och se Sverige vinna mot Grekland med 2-0.

Och skillnaden är?

Någonting som visat sig vara förvånansvärt populärt i Sverige är skriftliga omdömmen. När regeringen inför detta från första klass redan i höst kommer inte särskilt många bli upprörda.

Den svenska synen på betyg är skrattretande. En stor majoritet av både elever och lärare vill se tidigare betyg, och många vill se "betygsliknande omdömmen" från första klass. Men när man börjar prata om betyg från ettan är det ingen som är med. Varför? Inte vet jag. Ännu har jag inte hört ett enda vettigt argumment för varför man ska ha betygsliknande omdömmen istället för betyg.

Skillnaden är så liten att jag tror att de som är för omdömmen från ettan också är för betyg från ettan i grunden.

Inte integration?

Integrationspolitik är rätt intressant egentligen. Det finns så otroligt många uppfattningar om hur integrationspolitiken ska vara utformad; alltifrån sträng nationalism som säger att en invandrare ska bli helt "svensk" (vad som menas med "svensk" varierar från den folkpartistiska synen om att man ska kunna svenska till den sverigedemokratiska synen om att man ska bära folkdräkt och vifta med flaggor) till en lite mer human syn som innebär att man ska släppa in alla som vill komma och sen låta de vara hur svenska eller osvenska de själva vill.

Innebär integration att försöka påtvinga invandrare att bli försvenskade till max så är jag i liberalismens namn mot det.

06 juni 2008

Paris, klimatnationalism och presidentvalet

Det har inte blivit sa mycket bloggande de senaste dagarna. Dels har jag fyllt ar. Dels är jag, och har sen igar varit, i Paris. Jag hinner inte blogga sa mycket just nu, men kan lite kort kommentera den av (främst) vänstern uppmärksammade världsmiljodagen.

Det är rätt lustigt att vänstern väljer att presentera sina klimatmal pa den inernationella milodagen och inte pa nationaldagen. Deras mal gar ensidigt ut pa att minska Sveriges utslapp; inte världens. Klimatnationalismen är nagot som vänstern maste jobba bort snarast mojligt om de vill rädda sitt miljovänliga rykte. Att mp säger ja till EU är en stor bit pa vägen.

En trakig sak ar att Hillary Clinton har forlorat sin chans att bli president. Nu haller jag pa Barak Obama, som enligt the political compass ar pa samma hoger-vanster-skala som jag.

04 juni 2008

Filmkamera

Filmkamera. Behöver jag säga mer än så? Ja, kanske att jag fyller år också, för er som inte läste mitt förra inlägg :)

15

Så var det klart. Den magiska åldern 15 är inne och jag kan nu hyra film, se lite fler action- ochskräckfilmer på bio och köra moped. Wohoo!

03 juni 2008

Fortfarande fjortis

Idag är min sista dag som 14-åring.

Let the countdown begin...

Ditt privatliv i andras händer

Dina meddelanden blir inte längre dina. Dina samtal blir inte heller dina. Den liberala drömmen om en personlig integritet kommer krossas redan 1 januari nästa år, då försvaret kommer börja avlyssna telefonsamtal och läsa andras mail.

Det är skrämmande att människor får mindre och mindre makt över sig själva och sina egna liv. Och det känns inte bra att det är regeringens förslag. Oppositionen har börjat ta över den liberala rollen i integritetsfrågorna. Alla oppositionspartier går mot rgeringens förslag, av olika orsaker.

Att övervaka folk med kameror överallt är också en främmande men skrämmande idé, som sakta börjar närma sig att bli förverkligad.

Jag misstänker att orden som kommer avlyssnas är ord såsom "bomba", "mörda" och "spränga". Och vilken terrorist är tillräckligt dum för att använda sig av sådana ord när de kommuniserar med varandra? De använder kodord, såklart.

Reinfeldt saknar radikalt tänkande

- Jag tror att folk skulle vända sig mot oss.

motiverar Fredrik Reinfeldt varför bensinskatten inte ska höjas i höst. En lustig motivering. Inte ens en statsminister borde ha en så stor brist på radikalt tänkande. En annan av Reinfeldt motiveringar är att syftet med de höjda bensinskatterna redan har nåtts. Men varför kan man inte nå syftet fullt ut, och minska utsläppen ordentligt?

01 juni 2008

MUF goes liberalism - och det är ju bra

Moderata Ungdomsförbundet är ett ganska abstrakt ungdomsförbund. Det är svårt att sätta fingret på vad de verkligen vill. Om de överhuvudtaget vill någonting. Enligt en del går ju det mesta av deras tid åt till "mindre politiska" aktiviteter. Typ festande.

Idag gick jag med i en grupp på facebook som vill att åldern på systembolaget ska sänkas till 18 år. Efter jag gick med där läste jag att det var MUFs idé. Förrutom det skriver de att "Moderata ungdomsförbundets viktigaste idé är individens frihet. Vuxna människor kan själva bestämma över sina liv. Att politiker lägger sig i är fel".

Det stämmer. Är du myndig så är du. Du får rösta, köra bil och gifta dig - men inte köpa alkohol.

Egentligen vore nog den mest liberala alkoholpolitiken att avskaffa systembolagets monopol. Men det är ju knappast någon populär åsikt i Sverige. Nej, vi svenskar vill att färre ska dricka alkohol, och det löser man ju genom att göra det svårt för människor att komma åt alkoholen. Galningar och alkoholister ska man inte göra något åt, nej, de får gå ute på gatan och frysa ihjäl. Bara man har höga alkoholskatter och monopol på vin och sprit så löser sig säkert allting. Eller?

Nej, Sverige skulle verkligen behöva en mer liberal alkoholpolitik. Tur att MUF har tagit initiativ och påpekat det som egentligen är så självklart: Inga undantag för myndighetsåldern när det gäller alkohol.

Och visst, ungdomar mellan 18 och 21 kan lätt få tag i vin och sprit - på en svart marknad. Den svarta marknad som vänstern så ofta förespråkar. Heja MUF, säger jag bara.

Vi är en del av historian

Ideologisk filosofi kan behövas ibland...

Det är svårt förstå att vi är mitt i historian. Den har alltid pågått, och kommer fortsätta i all oändlighet. Nutid är bara ett tillfälligt läge, som ständigt förflyttar sig.

Medans tiden går utvecklas allting. För hundra år sen tyckte man det som var tvåhundra år gammalt var fint. Idag tycker vi också det som är tvåhundra år gammalt är fint. Och i framtiden kommer allting vara likadant.

Att vara slutet av historian är en lika stor omöjlighet som att vara början på den. Vi måste utveckla, bygga vidare och sätta vårt spår på tidskartan.

Det är lätt att blunda för att vi i framtiden kommer leva på andra sätt och ha andra åsikter om vad som är fint eller inte. Men sanningen är att vi måste utveckla och bygga upp just nu. Imorgon är en annan dag.

VI LEVER INTE I ETT MUSEUM. STÄDERNA ÄR INTE FÄRDIGBYGGDA, OCH KOMMER ALDRIG ATT BLI.

Det tål att nämnas.