13 juli 2008

Alliansen + sverigedemokraterna = tror ni det eller?!

Efter mitt blogguppehåll har jag en del att ta igen - det har varit Almedalsvecka vilket betyder ett överflöd av utspel - men inga särskilt radikala från varken höger eller vänster det här året.

Ett av de minst radikala är kanske Monas och hennes nya vänners gemensamma utspel om att de vill ta avstånd från sverigedemokraterna...

Debattartikeln är ingen presentation av deras egen politik. Det finns väl ingen som tror att sverigedemokraterna skulle bilda en allians med sossarna och miljöpartiet? Så, varför skriver de då en debattartikel tillsammans? Deras utspel går ut på någonting som är typiskt Mona Sahlin - anklagelser. Sossarna känner sina kärnväljare, och vet precis hur man ska sno åt sig tveksamma mittenväljare, nämligen genom att försöka utmåla alliansen som en kall, ond höger som sparkar på fattiga och pengamatar de rika.

Alltså: för att vinna väljare anklagar de alliansen för att stå nära sverigedemokraterna och kanske till och med börja samarbeta med dem. Anledningen? Att Hägglund och Reinfeldt inte valt att svara på frågan om ifall de kan tänka sig ett framtida samarbete med sd.

Ingen som förstår dig på politisk taktik skulle väl kunna tänka sig in i att ett alliansparti på riksdagsnivå skulle börja samarbeta med en av Sveriges mest hatade partier? Både Hägglund och Reinfeldt (och Sahlin, givetvis) vet att det skulle innebära att folket vänder sig helt mot alliansen. Om en MUF-ordförande hotade att hoppa av eftersom moderpartiet röstade för FRA-lagen, hur många skulle inte hota att hoppa av om deras moderparti skulle samarbeta med sverigedemokraterna?

För vänstern är det förstås viktigt att försöka få sd att framstå som högerextremister. En del anser att sd är ett mittenparti, som har frågor som påminner både om alliansens och socialdemokraternas politiska idéer.

Men egentligen är det väl helt irrelevant, det där om ifall sd påminner mest om alliansen eller sossarna? Det ända som egentligen är viktigt är att vi håller oss undan sd. Vare sig vi är PR-politiker som gör allt för att utmåla sina fiender eller liberaler som räknar varje människa som människa - oavsett om du är svart, vit, gul eller grön.

07 juli 2008

Är man påläst får man klaga

Efter att FRA uppmärksammats rekordstort kan man inte låta bli att undra om alla andra frågor, som ingen uppmärksammar, kanske slinker förbi alla intresserades öron utan att någon lyssnar. Varför uppmärksammas inte alla andra tusentals viktiga riksdagsbeslut?

Men reaktionerna mot alliansens ställningstagande för avlyssning är för det mesta positiv - som centeruppropet till exempel.

Är man påläst får man klaga.

05 juli 2008

Skrämmande

Sällan läser jag hela debattartiklar. Men idag läste jag faktiskt hela Gustav Anderssons debattartikel på politikerbloggen. Läs!

Är det fackets roll att försöka sabotera för allianspartierna? Är det rimligt, i ett demokratiskt land, att facket är så hårt knutet till ett parti som det är till socialdemokraterna idag? Ska facket vara en resurs för arbetaren eller för Sveriges största parti?

Det svenska systemet med fackföreningar är bakvänt och odemokratiskt. Fackets roll är bakvänt. En arbetare kan väl få vara moderat om hon eller han så önskar? Ska man betala pengar till facket kan man lika betala pengar till sossarnas konto.

03 juli 2008

Lite höger, lite vänster

Moderatkvinnornas förslag om att sänka skatten för singelföräldrar ger en ganska bra bild av dagens moderaterna. På ett sätt har de kvar de där ekonomiska högerdragen om sänkt skatt, men samtidigt har de börjat vilja utjämna skillnader och klyftor mellan familjer. Lite höger, lite vänster. Moderat, helt enkelt.

Själv tycker jag det låter som ett bra förslag; singelmammor är en grupp som är ovanligt fattiga... och lite sänkt skatt kan väl aldrig skada, särskilt inte när det gör världen mer jämställd.

Nu är jag hemma från Frankrike, föresten. Och det varma vädret tog jag med mig; det regnade när vi åkte och solen sken när vi kom fram - efter en solig vecka i Provance och en kylig hemma i Sverige.