30 augusti 2008

I suppose that´s America

Jaha, så har John McCain valt att ha en helt otippad vicepresident-kandidat bara för att ta uppmärksamhet från sin motståndare i valet. Där ser man ett exempel på hur viktig valkampanjerna är i USA. För amerikansk vicepresident måste ju ändå vara en enormt mäktig och viktig post...

28 augusti 2008

Dagens fråga

Varför ser FRA-kritikerna (det vill säga hela nästan alla svenskar) inte kameraövervakning som ett lika stort problem som brevövervakning?

27 augusti 2008

Vet Reinfeldt vad han talar om?

Igår intervjuades statsministern i tv8.

När Fredrik Reinfeldt intervjuas är frågorna vanligtvis intressantare än svaren. Men en intressant sak kom i alla fall fram:

Reinfeldt har tidigare sagt att FRA och Ryssland/Georgien-konflikten har en koppling till varandra. När han fick frågan om hur det hänger samman svarade han först: "ingen an..." men avbröt sig, och sa sedan något i stil med: "ja, vi kan ju inte spekulera kring exakt hur det här hänger samman".

Som statsminister måste man veta vad man talar om. Reinfeldt är kunnig. Han är smart. Om det verkligen stämmer att han inte hade någon aning om sina egna resonemang så börjar man ju undra...

18 augusti 2008

Piska går före solidaritet i vänsterblockets värld

Socialdemokratins två sidor. Den klassiskt socialistiska,
antikapitalistiska till vänster och den moderna, piskande
gråsocialismen till höger (Mona Sahlin har nog valt den
vänstra i sin reotorik, och den högra i praktiken).

Sossarna pratar ofta om att alliansen, eller "borgarna" som man sa innan, driver en politik för de rika. Det betyder att de, enligt sig själva, driver en politik för de fattiga. Dessutom brukar de lite mer radikala vänsteranhängarna tala om någonting de påstår är solidaritet (som till exempel går ut på att mörda företagsamheten och att ge mer makt åt staten).

Men den här solidariteten om att strypa stora företag och att dela ut bistånd till fattiga (och rika) länder här och var ger en del bieffekter. Bieffekter som att till exempel ge extrema mängder bidrag och öka skattetrycket rejält.

På senare tid har vi kunnat se att de så kallade "bieffekterna" faktiskt prissätts högre än solidariteten. Till exempel när centerpartiet föreslog att man inte skulle dela ut barnbidrag även till de som hade råd. Där ville inte någon av vänstertoppolitikerna ge med sig, utan där fick bidragspolitiken gå före deras solidaritet.

Om poängen med höga skatter är att hålla alla på samma nivå, varför ska man då ge barnbidrag även till överklassen? Är det den socialistiska solidariteten? Är det viktigare med överdrivet mycket bidrag än att hålla alla på samma nivå?

Och nu i augusti kommer ett till exempel; det är MUF som lägger fram ett förslag om att sluta beskatta biståndet. För socialdemokratin är det alltså viktigare att beskatta fattigdom än att hjälpa de fattiga.

Slutsats: piska går före solidaritet i vänsterns härligt solidariska värld.

17 augusti 2008

Ryssen kommer, Sverige backar

Nu börjas det igen. Skolan, politiken, bloggandet. Det hänger liksom ihop, det där.

Men bara för att jag inte bloggar behöver det inte betyda att jag inte hänger med... eller jo, kanske det förresten. Ingen kan väl knappast ha missat Rysslands krig i Georgien? Kanske de som bara sitter inne och ser på OS hela dagarna. Och visst var det smart av Ryssland att slå till just när all världens uppmärksamhet var riktad på Kina. Men de lurar ingen expert. Snarare gör de bort sig.

I början retade det mig att Georgien uppmärksammades så pass lite som det ändå har gjort. Men jag tycker det är dumt att överreagera. Det blir inget tredje världskrig. Jag tror DN har rätt: det handlar bara om qtt Ryssland vill varna Georgien. De vill visa att de har makt, att deras gamla fåglar inte är helt fria - de får inte flyga var de vill. Särskilt inte västerut.

Det ända som retar mig nu är nedrustandet av det svenska försvaret. Utan försvar, ingen makt. Det är den kalla sanning som de nya moderaterna (eller hette de gamla socialdemokraterna) vägrat inse. Med Tolgfors (som har gjort bort sig tillräckligt redan nu och borde bytas ut snarast) i spetsen har moderaterna börjat verka för att skrota försvaret mer och mer - raka motsatsen till vad de talade om innan.

Nej, Reinfeldt. Du får prata hur mycket du vill om att du ogillar ryssarnas nya taktik, men så länge du låter försvaret försvinna betyder dina ord lika lite som Göran Perssons när han pratar om socialistisk rättvisa.

Imorgon börjar skolan: nian. Dessutom läsårets första CUF-möte.