25 oktober 2008

Demokrati?

En del saker får mig verkligen att tvivla på ifall Sverige är ett 100% demokratiskt land. Framförallt hur dåligt med information det är om riksdagens omröstningar. Hela tiden fattas det mägnder av beslut, utan att folket får någon som helst info.

Hur många vet till exempel att det är omröstning om arbetskraftsinvandring om mindre än tre veckor? Eller att självaste grundlagen håller på att omformas och att ett förslag kommer presenteras på nyårsafton?

Media, politiker, ja, hela samhället tycks mörklägga vad som pågår i maktens korridorer.

21 oktober 2008

FORES ikväll

Ska snart iväg på ännu ett evenamang anordnat av den nya, gröna liberala tankesmedjan FORES. Ett hett tips för alla, oavsett partitillhörighet...

Senast handlade det om amerikanska valet, en fråga som blir mer och mer aktuell för varje dag som går. Den 4 november gäller det, och nu har jag bestämt mig på allvar: Det är Obama som är min självklara favorit. USA behöver förändring, och vad kan vara mer förändrande en en nytänkande, svart och ung demokrat? Å andra sidan är Obama inget säkert kort. Hans politik känns abstrakt, liksom flummig. McCain är ju en ovanligt bra republikan, och jag blir inte ledsen om han vinner heller. Även om jag inte håller på honom...

18 oktober 2008

SJÄLVKLART vinner alliansen 2010 - ge upp hoppet om en vass sosseledare

Vill svenskarna förlora jobben och stå utanför arbetsmarknaden?

Vill de som jobbar ha högre skatt?

Blir fattiga glada över återinförd förmögenhetsskatt, eller är det bara att stjäla för de som sliter hårdast och ge till en meningslöst fet stat?

Vill svenskarna ha ett mystiskt regeringsalternativ hellre en ett tydligt?

Jag trodde väl det. Svenskarna kommer rösta blått 2010. Det är ingen slump att Mona förlorar väljarstöd så fort hon öppnar munnen.

Även värt att nämna att centerpartiet får ökat stöd så fort Maud öppnar munnen! :)

15 oktober 2008

Dagens fråga

Och dagens fråga är...

  • Är Lars Ohly serriös när han påstår att arbetslösa blir krimminella bara för att deras a-kassa sänks med någon tusenlapp?

PS. Reinfeldt vann debatten överlägset igår. Han var lugn och kom med de vettigaste argummenten. Det spelar ingen roll att Sahlin avbröt, försökte sätta sig över honom och gång på gång sa "Fredrik Reinfeldt".

12 oktober 2008

Inför partiledardebatt

Ikväll är det dags igen för en av de mest spännande saker man kan se på tv - partiledardebatt förstås! 20.00 i SVT 1 drar det igång. Missa inte!!!

Partiledarna, ja. Vi har ju...

Fredrik - som brukar vara lugn och passiv under debatterna. Tips: Våga! Kiritisera Mona, hon är långt ifrån perfekt själv. Stå på dig och försvara alla bra förbättringar som alliansregeringen genomfört.

Maud - som brukar vara rejält på under debatterna. Tips: Tänk på att också göra reklam för vad alliansen har gjort. Men behåll din offensiva talang, den är användbar om man vill ragga röster till 2010.

Jan - som är bra på att försvara men dålig på att attackera. Tips: Hacka ner på rödingarna! Mona ska inte slippa förbi ostraffat ikväll.

Göran - som ger ett glatt och optimistiskt intryck men ett svagt avtryck. Tips: Bli argare. Få tänder på snälla politiker, så om du vill kamma hem segern ikväll får du allt börja ta i lite mer.

Mona - som inte drar sig för att svara med sylvassa, ganska otrevliga repliker. Tips: Nu hejar jag inte på dig, men om jag gjorde det hade jag nog velat se en mindre ansträngd Mona. Om du är dig själv mer lär du vinna enkelt 2010.

Maria och Peter - de två kontrasterna. Tips: Maria borde vara trevligare om hon vill skaffa sig en säker valseger tillsammans med sossarna 2010. Peter däremot är sympatisk och offensiv. Kanske skulle han jobba mer med att släppa fram debattglöden.

Lars: Mannen som ingen längre lyssnar på. Tips: Du ligger illa ute nu. Vill du få påökt (du som redan tjänar typ 80 000 och pratar om hur illa höginkomsttagare luktar) så borde du sluta vara en tråkig gubbe och vara en rebell. En rebell som tror på sin politik, som kommer fram med tydliga förslag och som har slagkraftiga argumment. CHANGE, gubbe lilla.

Imorgon kommenterar jag partiledarnas insatser här på bloggen.

10 oktober 2008

Fel igen, Ohly

I dagens SvD Brännpunkt sänker Lars Ohly sitt redan rangliga skepp ytterligare. Att kalla regeringen nyliberal är väl ändå knappast särskilt sakligt? Ärligt talat tycker jag nog att den borde vara ytterligare lite mer marknadsfundamentalistisk. Eller är jag helt fel ute när jag påstår att moderaterna har blivit ett ganska röttblommigt parti och att alliansen faktiskt inte alls är lika marknadsfundamentalistisk som många andra blå partier runt om i världen?

Faktum är att Lars Ohly hugger i sten när han försöker smutskasta regeringen med lögner. Bland annat påstår han att regeringen är "girig" (säger det sig inte självt att höga skattetryck är girigare än låga) och att den "verkar tycka att gemensamt ägande är dåligt av princip" (att påstå att regeringen är mot allt gemensamt ägande utan någon annan hänvisning än till "Nordea" är enligt mig inte speciellt sakligt).

Nej, överdrifter, lögner och osaklighet i mediasammanhang som detta ger jag inte mycket för.

Några andra bra inlägg om debattartikeln finns hos Hanna Wagenius, Martin Olsvenne och Marknadsliberalen.

07 oktober 2008

Hett TV-tips om en (kanske) ännu hetare planet

Jag är kanske inte den som är den som ser på Adaktusson varje kväll - vilket jag i alla fall påstod tidigare idag. Men, men - är det något bra på TV så är det klart man ser det! Och vad kan vara aktuellare än den ständigt aktuella klimatfrågan?

I kvällens Adaktusson debatteras klimathotet. Alla är ju inte överrens om människornas påverkan på växthuseffekten - även om den politiska korrektheten och vår alltid lika subjektiva media påstår det. Mer om det här.

Själv vet jag inte riktigt. På senare tid har jag börjat tveka över om inte klimatfrågan är lite väl överskattad. Dels gör det inte överdrivet stor skillnad om till exempel alla använder elvisp eller "gammaldags" visp, och dels finns det viktigare miljöfrågor (Östersjön och torskfrågan till exempel).

Också får ni ju inte missa morgonsoffan ikväll. Åtminstonde inte jag, för jag missade ju förra veckan... :/

06 oktober 2008

Janne B is the man

Till alla er som vill ha väck flumskolan: Lita på Jan Björklund. Vad media än säger...

Alla vi som ser hur ofattbart dålig svenska skolan är just nu (typ elever, lärare och föräldrar) verkar ha samma åsikt: den är stökig, bråkig och... ja, en flumskola helt enkelt. Jag har hittils inte hört någon som har sagt att svenska skolan är "bra". Ändå verkar det som om de allra flesta har tappat förtroendet för skolministern.

Jan Björklund må ha varit militär. Han må verka alldeles för konservativ för Sveriges bästa. Och han må gå lite för långt för att alltid presentera samma fakta som forsknigen gör. Men det är trots allt han som motsvarar alla era åsikter. Vi elever som är trötta på att gå i dåliga skolor. Ni lärare som vill lära ut i en lugn miljö. Och ni föräldrar som vill att era barn ska utbildas i en lugn och trygg skomiljö. Till er har jag bara ett tips: Ni borde heja på Björklund, inte bua ut honom.

Media må kritisera både alliansen, regeringen och skolministern. Men förhoppningsvis har ni egna, kritiska hjärnor och kan se att Janne B faktiskt bara vill det som de flesta andra vill - nämligen få väck flumskolan tills gråsossarna tar makten igen.

01 oktober 2008

Dubbla vinnare med MYC4

En solidarisk utrikespolitik innebär för många att minska företagandet eller att införa tullar som gör att fattiga inte kan försörja sig på sina varor. Alltför många tror att vänsterns genomskinliga snack om solidaritet hjälper fattiga. Men i vilkas händer hamnar egentligen bistånden: folkets eller statens? Vem blir rikare av att inte kunna handla med de som har pengar?

Att investera i MYC4 innebär att investera i fattigdomsbekämpning. De tjänar på det, du tjänar på det. Dubbla vinnare? Hur bra får det bli?

Imorse medverkade Magnus Andersson i tv4, där han pratade om just MYC4 och varför det är så sjukt bra. Andra som bloggat om detta är bland annat Rikard Nordin, Hanna Wagenius, Annie Johansson, Jonas Rask Samuelsson och Per Ankersjö.