12 februari 2009

Det där med fildelning

Jag skrev ju en del i mitt förra inlägg, så ni som läst det kanske tycker jag verkar lite galen som skriver ett nytt inlägg om samma sak. Men det hör till saken att jag precis varit på en fantastiskt bra paneldiskussion på FORES om fildelning.

Jag ska fatta mig kort. Det var inte bara diskussionen, upplägget och talarna som var bra: det var bra argument och jag tog med mig en hel del av dem. Ska sova på det här över natten, men några bra saker som kom fram var dels att ungdomar inte tänker på fildelning som något som man är tacksam öfr; det bara finns där (som radio). Dessutom blir jag bara mer och mer övertygad: musikindustrin kommer inte dö ut bara för att musik publiceras i nya former och följer utveckingen. Likt alla andra fantastiska drivmedel som utvecklingen gett oss har, och kommer, internet ge oss.

Det är lustigt, det där med utveckling. Vi har gjort framsteg i alla år, men just nu verkar det som om många tycker att vi ska sätta stopp här. Visst, vi ska inte fortsätta släppa ut lika mycket koldioxid, men det handlar inte bara om det. Skyskrapor är ett annat exempel. Människor börjar bli rädda för utveckling, helt enkelt!

Och lite tror jag att det är det som fildelningsskeptikernas tankemönster bygger på. Rädsla. Blandat med moral, oerfarenhet (med tanke på att det mest är gamla som är mot piratkopiering) och en nypa brist... på vad? Ja, en slags brist på sunt förnufft, helt enkelt.

Kände mig verkligen som den mest okunniga ikväll, by the way. En härlig blandning av riksdagsledamöter, forskare, ekonomer, författare och entreprenörer - jag kanske inte är rätt person att yttra sig om kvällen...

2 kommentarer:

e.wiesner sa...

Hej, jag skriver till alla som länkar till mig ifrån sin blogg. Jag har inspirerats av helgens kurs i bloggande och specialiserar därför min blogg och riktar in den lite. För att anpassa den ytterliggare så har jag även bytt bloggadress. Min nuvarande bloggadress är: http://jagarpolitiker.blogspot.com/
Förtsätt gärna att länka och kolla gärna in bloggen som har genomgått en hel del förändringar!
Ta hand om er :)

Herman sa...

Dina inlägg om fildelning är intressanta, men inte alls för att jag håller med dig. Jag tänker vara rak; du pratar mycket om moral, och att det enda man funderar över när du laddar hem något är om det är rätt eller inte, och inte om det är olagligt.

Sådant tänkande är vanligt, det kan jag hålla med om, men jag tycker att det är helt fel; om någonting är olagligt har regeringen gjort det lätt för dig; det är fel, men detta är givetvis endast min egna åsikt.

Du säger även att skivbolagen/affärerna går runt även om man laddar ned musiken (detsamma gäller givetvis filmer, spel, etc), men är det rätt sätt att tänka?
Jag förstår inte hur att stjäla blev så moraliskt korrekt bara för att risken för att bli tagen är så liten; killarna fick inte bara en bra idé, de gav många ett lätt sätt att stjäla saker. Jag tycker inte att de ska bli fällda av samma anledning som jag tycker att poliser ska få 'fiska' - även om tillfälle ges ska du inte begå ett brott.

Killarna från Pirate Bay har pladdrat på om hur skivolagen tar mycket av artisters pengar, och detta finner mycket roligt. Hur ger detta dig rätten att bara ta musiken?

Sen skriver du också att en bojkott av fildelning har påbörjats, och att du är med eftersom att du är en stolt 'nedladdare'. Kanske har du bara skrivit fel, men det får inte ditt inlägg att se särskilt seriöst ut.

Missförstå mig inte, jag respekterar vad du tycker, men vill dela med mig av vad jag själv tycker i frågan.