26 mars 2009

Ingen kan säga det bättre

Den skräck som sverigedemokraterna skapat inom borgliga partiblocket måste redas ut. Väljarna har rätt att veta att centern aldrig kommer stå bakom ett sverigedemokratisk regeringsalternativ.

Helen Törnqvist utrycker det här på bästa möjliga sätt i Expressen idag. Hon gör det utmärkt. Väl formulerat, sakligt, och framförallt: modigt. Någon måste göra det här. För demokratin, för tydligheten. Och för att väljarna ska få ett liberalt alternativ till valet 2010.

25 mars 2009

Earth Hour ÄGER

Det där med trender är härligt. Ända tills det tar slut. Men, trender som inte är trender tar inte slut. Jag ska förklara.

Vad gäller miljöfrågan spekuleras det ibland om när trenden att vara klimatsmart kommer ta slut. Jag tror istället man ska spekulera kring om trenden kommer ta slut, eller om det överhuvudtaget är en trend.. För det handlar om logik; det är ju är ingen trend bara av princip. Det finns ett syfte. Ett syfte som blir allt viktigare för varje sekund. Det är dags att agera. Vi kan inte bara se på när människan gasar ner jorden. För det är precis det vi håller på med. Det är vårt fel.

"Earth hour" är en ny del av den klimatsmarta "trenden" (om den nu är en trend). På gott. Men inte på ont. Nej, jag kan faktiskt inte se några nackdelar i att människor tar initiativ för att försöka rädda sin planet. Att politikerna gör för lite för miljön är ett klart och tydligt faktum. Att det beror på att vi lever en demokrati där folket inte pressar politikerna tillräckligt är ett ännu tydligare faktum.

Så, vart vill jag komma med det här till synes meningslösa bladdret? Jo, det jag menar är att vi aldrig får förakta individers initiativtagande. Det är inte heller det Per Ankersjö gör, när han kritiserar Earth hour. Det skriver han till och med själv. Statliga ingrepp är bra i miljösammanhang, men individernas påverkan är trots allt viktigast. Det är människan som släpper ut växthusgaser. Inte korna, som en del verkar tro. Eller Gud. Utan det är människan.

För er som fortfarande inte hänger med så är det liberalism jag är ute efter. Fler initiativ! Fler människor som tar steget! Att släcka ner elen i en timme är en början, men, som Ankersjö skriver, "klimatarbetet ska pågå varje timme 365 dagar om året". Det han har fel i är att Earth Hour skulle vara tramsigt. För det finns inget bättre än att börja, att ta tag i saker. Att engagera. Att visa politkerna. Människor som är sakliga, tydliga och radikala.

Jag ska fira Earth hour. Även om det ligger i vägen för årets vitigaste fotbollsmatch (Portugal - Sverige). För jag älskar liberalism, engagemang och saklighet.

18 mars 2009

Därför CUF

Den som inte är med i ett ungdomsförbund missar mycket. Inte nog med att man diskuterar, debatterar och umgås med mängder med trevliga människor - man har en chans att påverka. Du kan påverka ditt ungdomsförbund, ditt parti, och ja, till och med hela Sverige.

Centerpartiets Ungdomsförbund är Sveriges vassaste ungdomsförbund. Vi tycker, vi påverkar, och vi står alltid för vad vi tycker. Jag tror dessutom vi är Sveriges mest respekterande ungdomsförbund. Om flera medlemmar tycker olika gör det ingenting. Det spelar ingen roll. I CUF struntar vi i om vi tycker olika - vi är alla gröna liberaler, hur olika vi än tycker i sakfrågor.

Vi tror på människan. Vi ser skillnad på staten och folket. Vi vet att ett samhälle byggs av människors drömmar, och inte av en enorm stat som trycker ner folket. Vi är övertygade om att allt kan bli bra igen; vi är beredda att göra mycket för att rädda världen från klimathot och fattigdom. Vi tror att alla är lika värda, men samtidigt är vi unika. Vi står alltid för vad vi tycker, även om det inte gynnar oss. Ingen åsikt är fel, men du har ändå rätt att ändra dig.

Vi har mängder med kurser där du träffar människor från hela Sverige som också vill påverka. Du får ett stort nätverk, och vi har stämmor där just DU kan lägga förslag.

Varför sitta hemma och klaga, när du kan gå ut i världen och påverka? Gå med i Centerpartiets Ungdomsförbund IDAG.

Enklast är att sms:a CUF till 72550 och sen registrera dig på cuf.se. Se denna video eller läs det här om du vill veta ännu mer. Du är varmt välkommen!

11 mars 2009

Handling är bättre än forskning

I centerpartiet pågår en evig diskussion: hur skapar man en liberal miljöpolitik? För något år sen köpte jag det där något fundamentalistiska snacket om att en miljöpolitik måste ta hänsyn till människans frihet. Men efter ett tag insåg jag att allting har ett pris. Allt har ett värde. Jordens värde är alldeles för stort för att vi ska låta folk smutsa ner den.

Jag har alltid varit liberal. Jag stödjer centerns liberala utveckling till 100%. Men att jaga en liberal miljöpolitik är inte liberalt. Det är fundamentalisiskt att låta ideologin styra så mycket. Jag kommer alltid skilja på miljöpolitik och till exempel finanspolitik (som man ju verkligen kan sätta en ideologi på).

När jag läste att regeringen vill höja koldioxidskatterna och dieselpriset tyckte jag att det var bra. Att folk ser vad regeringen Reinfeldt gör för miljön är bra, men att vi gör något åt klimathoten är ännu bättre. Jag stödjer regeringen fullt ut i den här frågan. Och till den som påstår att jag är oliberal när jag inte vill låta företagen smutsa ner gratis säger jag bara: vad hände med det liberala slagordet "lagom"?

Magnus Andersson, som jag för de mesta håller med, är inte fullt lika entusiastisk till de höjda koldioxdiskatterna. "FN:s klimatpanel hävdar att det globala priset på koldioxid bör ligga på ungefär 100 dollar eller knappt tusen kronor per ton för att år klara klimatutmaningen till 2050. Sveriges koldioxidskatt är på 930 kronor per ton, vilket gör att vi ligger rätt, om man ska tro dem", skriver han. Med FN:s klimatpanel utgår från alla länder, och bland de länderna finns en hel del som ligger riktigt illa till på miljöområdet. Varför kan inte visa framtassarna i klimatfrågan istället för att nöja sig med det FN säger?

Istället vill Magnus ha mer forskning, vilket i och för sig är viktigt. Men just nu tror jag mer på handling än forskning. Alla pengar vi lägger ut på till exempel rymdprojekt är ju idiotiska med tanke på att världen svälterm, och dessutom står inför ett klimathot.

Miljöpartiet är ett gäng klimatfilosofer, med drömmar istället för realism. Dessutom ser de bara vad Sverige kan göra. Centerpartiet borde vara det ultimata klimatpartiet, med drömmar som går att uppfylla, men samtidigt med tydliga visioner om ett Sverige som plåstrar om världen. Som både får resten av världens länder att agera, men som också reagerar själva. Det är mitt centerparti, och det bekymrar mig verkligen att dagens centerparti blivit så fundamentalistiskt i sin tro på liberalismen att vi väljer att se på när industrier och privatpersoner smutsar ner vår värld.

07 mars 2009

Är det någon som fortfarande lyssnar på honom?

Jag undrar hur många som fortfarande tror på Lars Ohlys snack. Som tror att det alliansen gjort under mandatperioden bara gynnat rika.

Jag undrar hur många som känner till att det Mona Sahlin plannerar att göra om hon kommer till makten är att höja såväl arbetsgivaravgiften som skatterna.

Visst, regeringen ger bonusar till högavlönade. Men vad är det som är så hemskt med det, egentligen? I Sverige har vi ändå en progressiv skatt som säger att de som jobbar hårdast ska förlora hälften eller mer än hälften av sin lön i skatt.

Så länge alliansen ger jobb till arbetslösa och sänker skatten för lågavlönade ser jag inga problem med att man ger de som jobbar hårdast en bonus. Åtminstonde inte i Sverige.

Lars Ohly skriver att "Regeringens beslut om höjd bonus till chefer i statliga företag och fonder är en del av en konsekvent politik som högeralliansen stått för under hela mandatperioden", vilket ungefär betyder att han är så fundamentalistisk i sin tro på att höger betyder att ösa pengar över de rika, att han blundar för att de som inte jobbar får jobb, och att de som jobbar får sänkt skatt med alliansens politik.

Ohly bekräftar sin fundamentala syn på "högern" när han han lite längre ner skriver att "regeringen bedriver en politik som konsekvent gynnar de som har det bäst och missgynnar de flesta ". Och liknande citat kan man plocka lite här och var från hans artikel. Eller från alla hans uttalanden om alliansen, om man tänker efter.

Till och med Mona Sahlin har ju sagt att det är bra att regeringen ger jobb! Men allt Lars Ohly ser är att alliansen ger bonusar till de som jobbar hårdast.

Jag är inte politiskt aktiv i ett "högerparti" för att jag brinner för att hjälpa de rika. Jag är politiskt aktiv för att jag tycker alliansens politik gynnar alla, till skillnad från Lars Ohlys politik, som från början till slut handlar om att pressa ner lönerna för de som sliter hårdast. Det är solidaritet i en kommunists öron, men ingenting jag går på, i alla fall.

Jag försvarar inte alltid regeringen. Jag ser att de gör en del misstag. Att regeringen har mycket att ta i tu med efter hundra år av i princip aovbrutet sossestyre kanske skapar en bild av regeringen som inkonsekvent. Och kanske är det just det han vill att "högern" ska erkänna, när han provocerar med att regeringen konsekvent gynnar de rika.

05 mars 2009

Om en tennismatch

Allt det där om att man ska bojkotta tennismatchen där Sverige möter Israel är rätt sjukt i sig. Men nu, när en grupp nationalister väljer att delta i demonstrationen, har debatten börjat handla om ifall de ska få vara med och demonstrera eller inte.

En del (från vänsterkanten, självklart) verkar vara säkra på att nationalisterna gör det här för att provocera. Men hur kan de vara så säkra på det? Min gissning är att nationalism förknippas med höger, som förknippas med Israel. De tycker det säger sig självt att nationalister inte kan demoknstrera mot israeler.

Men egentligen är det hela ganska logiskt. Nationalism går till stor del ut på att se människor som kommer från samma land som likadana. Alltså: israeliska tennisspelare är lika dumma som israeliska politiker.

Jag har alltid tyckt att den svenska inställningen att att man ska "heja" på Israel eller Palestina är ganska töntig. Men just nu vet jag inte vad som är märkligast: Att demonstrera mot rätten att spela tennis eller att förbjuda människor att bidra till demonstrationen? Vi lever i en demokrati, och någonstans borde vänstern inse att både skinheads och israeliska tennisspelare är människor.